Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътеводител на фестивалния стопаджия – епизод 16: Велико Търново

„Сцена на вековете“ във Велико Търново за втори път събира оперните театри от страната

БНР Новини

От 8 юли до 8 септември шест български театъра ще участват със своите най-добри музикални продукции от последния сезон. Ще започне с Бургаската опера - сценичната кантата „Кармина Бурана“ на Карл Орф и балета „Болеро“ на Морис Равел, а ще завърши с концерта „Фондацията в операта“ с оркестъра на Русенската опера в летния театър в парк „Марно поле“. От Бургас ще представят още една своя продукция „Норма“ на Винченцо Белини (19.08). Освен закриването Русенци ще покажат и „Мария Десислава“ на Парашкев Хаджиев (4.08). Това е единственото българско оперно заглавие в програмата на фестивала и е свързано с годишнините на цар Калоян – 820 години от коронясването му и 810 от смъртта му. През тези два месеца ще може да се видят още: Старозагорската опера с три свои заглавия - вълнуваща постановка на „Лучия ди Ламермур“ от Гаетано Доницети (14 юли); операта „Селска чест“ на Пиетро Маскани и балета „Делвата“ от Алфредо Казела (26.08). Първият мюзикъл за този сезон на Царевец ще бъде „Котките“ на Андрю Лойд Уебър в изпълнение на Театрално-музикален продуцентски център – Варна (21 юли). На 9 август Варненската опера ще представи премиерата на операта „Манон Леско“ и веднага след това ще гостуват в Търново (11.08). Пловдивската опера също ще изнесе във Велико Търново две от премиерните си заглавия - операта „Травиата” на Джузепе Верди (28.08) и мюзикъла „Коса“ на Галт Макдърмът (5.09). В програмата на фестивала за първи път е включен и съставът на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“, който ще играе на открито през съгражданите си оперетата „Цигански барон“ от Йохан Щраус.

Историята на откритата сцена в старопрестолния град започва през 1985 година, когато Пламен Карталов поставя операта „Ивайло“ на Марин Големинов със състава на Софийската опера. Поводът е 800-годишнината от въстанието на болярите Асен и Петър срещу византийците и създаването на Второто българско царство. Представленията са само четири, но според статистиката те са посетени от 12000 души. През 1987 година друга българска опера „Цар Калоян“ на Панчо Владигеров е играна шест пъти и успехът е още по-впечатляващ. Нови спектакли на крепостта има отново през 2008 г. по случай 100 години от обявяването на независимостта на България, като освен опери вече се представят и балети. Първият летен фестивал „Сцена на вековете“ е през 2011 година. Тогава е изграден и специален театър със сцена и 1000 места за публиката.
Повече подробности за тазгодишното издание на „Сцена на вековете“ можете да чуете в звуковия файл в разговора с Нелина Църова, директор на дирекция „Куртура, туризъм и международна дейност“ в община Велико Търново.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05