Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клишетата за ромските махали се създават от хора, непознаващи живота там

БНР Новини
Кадър от късометражния филм „356: El Maestro“

Късометражният филм „356: El Maestro“ на Росен Чепилски и Борис Бъндев е селектиран и номиниран във Фестивал на независимото кино в Маями. Номинацията на филма е успех за един проект в пловдивското Столипиново, в който Росен и Борис документират живота в ромската махала всеки ден в продължение на почти цяла година. В снимките въвличат и роми от квартала, учат ги да работят с видеотехника, да монтират и да помагат, да търсят своята гледна точка към мястото, в което живеят. Според Росен Чепилски, конфликти, като този в Асеновград се подклаждат от хора отвън. А клишетата за ромските махали се създават от непознаващи живота там. Ние не се опитваме да интегрираме ромите, ние търсим общите неща между нас, за да живеем заедно, казва Чепилски. Той заедно с други двама участници в проекта - Георги Атанасов и Георги Кочев бяха гости във "Време и половина", а Борис Бъндев не можа да се включи в предаването, защото в момента се намира в Париж.



Късометражният филм „356: El Maestro“ на Росен Чепилски и Борис Бъндев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Скулпторът Деян Боев представя "Малко място" в Габрово

"Малко място" е концептуална изложба на д-р Деян Боев, скулптор и преподавател в Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа". "Малко място" се вглежда в личните, вътрешните духовни тенденции и изследвания на автора. Изложбата показва специфичен начин на моделиране, вдъхновен от природните форми. Кураторският текст я представя..

публикувано на 28.03.24 в 08:10

Елена Алекова представя "Късчета от Рая"

Елена Алекова е приятел на добрите думи. Учи ги от дете. Първо запаметява дочутите от ехото на Родопа планина, после добавя нови, от строгите учители в основната и средната образователна степен, от преподавателите в университета, от срещите със забележителни литературоведи, по време на обучението си в Литературния институт в Москва и така до днес...

публикувано на 27.03.24 в 17:45

Празнуваме Международния ден на театъра

Днес потребността от сценични изкуства е много голяма. Като живо изкуство, театърът влиза в директен контакт със своята аудитория и това е от изключително значение във времена на свърхтехнологии. "Театърът е и изкуство, чрез което хората осмислят механизмите на тоталитаризма, изключително важно негово свойство в бурни времена като днешните...

публикувано на 27.03.24 в 16:05

"Духът на поета" и кошмарът на съвестта

С премиера ще посрещне публиката си тази вечер Драматичният театър "Сава Огнянов" в Русе. Пиесата е "Духът на поета" от Стефан Цанев, която се играе с голям успех в Народния театър "Иван Вазов" вече повече от 10 години. Сега нов сценичен живот ѝ дава на русенска сцена режисьорът Ивайло Ненов. Така екипът на Русенския театър избра да отпразнува..

публикувано на 27.03.24 в 13:00

Георги Тошев с премиера на "Appassionata" в София

На 27 март 2024 г. в столичното кино "Одеон" от 19.30 ч., в рамките на 28-ия Международен София филм фест, ще бъде представен документалният филм "Appassionata" на Георги Тошев, посветен на австрийската пианистка от български произход Донка Ангъчева. Оператор е Борис Пинтев. Монтажист и режисьор на филма е Калояна Климентова. Документалната лента..

публикувано на 27.03.24 в 12:28