Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 8 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
• Експериментаторство и традиция в рока.
• Норвежците Motorpsycho с Behind the Sun, 2014 г.
• Как се съчетават рок, джаз и фънк, ще ни покажат The Mars Volta с The Bedlam in Goliath, 2008 г.
• На концерт със Saga – Sagacity, 2013 - концертен албум предхождащ едноименния студиен, издаден година по-късно.

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Николай Докторов, Славка Секутова, Георги Маринов, оркестър „Пловдив”, Живка Папанчева, Младен Малаков, Светла Калудова, Мъжка фолклорна група „Божур”, Вени Петков  и други.

от 6.00 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
Ще бъдем в село Чавдар, което се намира в Софийска област. Ще влезем в обновената сграда на кметството, където ще научим за забележителностите в и около селото. Ще посетим местността „Света Петка”, където се намира музея и археологическия парк с неолитните жилища, за да чуем за историята на населеното място. Ще поговорим и попеем и със самодейци от местното читалище.  

от 7.15 до 8.00 часа
За здравето
• „Пази като очите си... ” - в този израз има философия, но ние ще останем в зоната на болестните и здравословните аспекти в офталмологията. Гост: доц. Анета Мишева. Акценти: очите на дете, очите на дядо, игра на РС, натоварване и почивка на очния нерв, най-чести заболявания, капки за очи - лечебни и профилактични.
• Със здравна книжка на път, полезна информация от НЗОК, лятната селекция „За здравето”...

от 8.00 до 11.00 часа
Семейно радио
• Радиотеатър за деца: „Вълшебната бъчва”, 1 част.
• Яйцето на света: етнография за деца - „Космосът и звездите”.
• Музикални картинки.
• Семейни маршрути ни отвеждат до Ковачевското кале до град Попово - Евтим Петков, кореспондент на БНР.
• Семейна библиотека: Пърси Биш Шели.
• От другата страна с психолога Ясен Николов.
• Потомственият гъдулар от село Дралфа - разказ за музиката и уменията на Нено Иванов.
• Втори детски фестивал на пясъчните творения, Балчик – информация от Мартин Кръстев, организатор на фестивала.
• Моето семейство: ще ви срещнем със семейство Балтови от Бургас. За стария род Балтови, за майката - поетесата Веса Балтова, за основателката на театър „Адриана Будевска” в града, която също е от този род и за още много други неща ще говорим с гостите. Живот на пет континента - далеч от дома - това е разказът на Божидар Балтов - химик, прекарал голяма част на нефтени платформи по целия свят. Той ще ни разкаже за утехата и радостта винаги да се завръщаш у дома.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
Малки истории за големи музиканти - любопитната история около създаването на три световноизвестни музикални творби: „Аве Мария” на Бах-Гуно, Клавирен квинтет „Пъстървата” на Франц Шуберт и „Ла Палома” на Себастиан Ирадиер.

от 12.15 до 13.30 часа
Мрежата
• Медии, заглавия, внушения. Отговорността на журналистиката в научно-популярните издания. Къде е границата между „любопитното” и истината? Къде е медийният арбитър?
Разговор в студиото с гл. редактор на списание „Осем” Ганета Сагова, гл. редактор на списание „Знание” Владимир Божилов, и доц. д-р Милена Георгиева.
• Представяме книгата на журналистката Спасианна Русева: „Срещи с успеха” - нейни интервюта с осем българи, личности с международна известност, между които проф. Минко Балкански, проф. Боян Христофоров, проф. Юлия Кръстева.

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”
Този път във „Фата Моргана” можете да срещнете и да си поговорите с жена, непревземаема с флирт, с неграмотен рекетьор с Оксфордско образование и с трагично влюбен барман. Освен това ще научите нещо повече за неволите на управителя на кабарето, за това грях ли е пътуването гратис и за широките възможности пред безработните. Затова оставете грижите на гардероб и се порадвайте на единственото в ефира радиокабаре, подарък за вас от редакция „Хумор и сатира”!
Автори: Виктор Самуилов, Весел Цанков, Данаил Константинов и други.
Артисти: Латинка Петрова, Мая Бабурска, Веселин Мезеклиев и други.

от 14.30 до 15.00 часа
Музей в ефира
Яра Бубнова - куратор на изложбата „Автопортрет” на Мариела Гемишева, разказва за нея в предаването.

от 15.30 до 16.00 часа
Музика за двама
Дуети под знака на зодия „Рак”. Съвместни изпълнения с участието на Богдана Карадочева, Роси Кирилова, Тото Кутуньо, Ринго Стар и други.

от 16.00 до 16.30 часа
Часът на думите
Гост: Мая Вапцарова, поводът - новият й филм за Никола Вапцаров и предстоящите чествания на поета.

от 16.30 до 17.00 часа
Искам
• На 8 юли 1889 излиза първият брой на най-престижния икономически всекидневник в Щатите и в света – „Уолстрийт джърнъл”. И не само най-престижният, но и този с най-висок тираж: 2.4 млн. копия, срещу съответно 1.9 млн. за втория в класацията - „Ню Йорк Таймс” и 1.7 за третия - „Ю Ес Ей Тудей”. Преди създаването на същинския вестник, издателите му Чарлз Доу и Едуард Джоунс - увековечени през фамилиите си в борсовия индекс „Дау-Джоунс”, печатали информационни листовки, които били раздавани на ръка на трейдърите от нюйоркската стокова борса. Очевидно господата Дау и Джоунс били наясно, че информацията е в основата на добрата печалба. Взимаме повод от този исторически момент, за да определим днешната Дума на деня. И тя е Информация.
• Гост в студиото е Петър Пармаков - музикант и син на големия джазмен Васил Пармаков, с когото се разделихме преди година. Поводът е новата книга с художествени текстове на Васил: „Аз съм обувките на хората”.
• В Бележки върху календара си дават среща първата жена-член на Флорентинска, академия за изящни изкуства, художничката Артемизия Джентилески, и великият баснописец и поет Жан дьо Лафонтен, чиято басня „Слънцето и жабите” сме изкушени да прочетем.
• „Дъ Смашинг пъмпкинс”, Васил Пармаков, Петър Пармаков и „Лефтфийлд” отговарят за музиката.

17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
Гост: Ицко Финци
(повторение).

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Вашият избор
Концерт от шлагерна музика в изпълнение на Аспарух Лешников, дуо „Нове”, Мария Михайлова, Мария Петрова, танцов оркестър и други.

от 19.15 до 19.30 часа
Щуротека
Изпълнения на участници в радиоконкурса „Щуротека”.

от 19.30 до 20.00 часа
Документално студио
„Изгрев минута след полунощ”, драматизация по документални материали от Илия Атанасов

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Френска програма:
• „Платея” - комична опера от Жан Филип Рамо. Изпълняват Музикантите на Лувъра, диригент Марк Минковски. В ролите: Жил Рагон, Дженифър Смит, Ги дьо Мей, Венсан льо Тексие, Бертран Делетре, Вероник Жан.
• „Романтика” - оперни арии от Гуно, Берлиоз, Лало, Сен-Санс. Рецитал на мецосопраното Елина Гаранча, съпровод на филхармонията на Театро Комунале - Болоня, диригент Ив Абел.
• Концерт за цигулка от Кавалер Сейнт Джордж - мускетар, виртуозен цигулар и композитор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10