Димитър Павлов: От първата крачка до прозореца, до европейските и световни спортни титли

Снимка: disabledsportsbg.com
Три пъти в седмицата един мъж в костюм със сак в ръка, влиза на стадион „Васил Левски”. Тренировката му продължава час и половина, след това този човек отива на работа, и така по нищо не се различава от всички останали, които спортуват. Димитър Павлов обаче е без лява ръка и е загубил част от ходилото си, но иска да стане шампион, при това олимпийски шампион – последният му спорт е бадминтон – бадминтонът стана олимпийски спорт едва преди няколко месеца.
За Димитър може да се каже, че вече е врял и кипял в олимпийските спортове – състезавал се и има много титли в параолимпийските спортове за тенис на маса, тласкане на гюлле, висок скок и още други. Член е на параолимпийския национален тим, и на спортен клуб „Орел“.
Как този млад човек успя да стигне до европейски и световни параолимпийски титли, при положение, че преди 17-18 години най-тежката „дисциплина“ в живота му е била да успее да измине разстоянието от болничното легло до прозореца?
Димитър става жертва на инцидент, след който следва кома, ампутация и продължително болнично лечение. Преди увреждането е играл футбол и тенис на маса. След като преодолява „първия праг“ на увреждането си, т. е. научава се да ходи и да работи само с една ръка, идва в София да учи. Той е завършил библиотекарския университет, и по време на студентството негови приятели го убеждават да спортува с тях. По-късно бива забелязан от председателя на параолимпийската асоциация Илия Лалов и оттам нататък животът му се свързва завинаги със спорта. В момента най-голямата му мечта е да чуе българския химн на стълбичката за награждаване. За олимпиадата в Рио късметът му не проработва и по силата на международните правила, отпада от българския параолимпийски отбор. След това сменя спорта и засега се е прицелил към следващата параолимпиада през 2020 година със спорта бадминтон.
Засега съдбата на параолимпиеца Митко се усмихва в спортно отношение, но той е доста загрижен и дори леко обиден от отношението на държавата към параолимпийците. Той няма възможност да се занимава всеки ден със спорт, защото работи в банка, не може като здравите спортисти да се отдаде изцяло на бъдещите си спортни успехи, дори не разчита на лекар, масажист и други помощници в спорта. Смята, че към параолимпийците се отнасят като към хора втора ръка, както впрочем и голяма част от обществото изобщо.
Освен че има спортни успехи, Димитър преди две-три седмици стана лауреат на наградата „Респект“ – тя се дава за добротворчество „без рекламен шум“, както казват организаторите на вече утвърдената награда. Той получи този приз за помощ към хора с увреждания, и бе в компанията на телевизионната водеща Наталия Симеонова, на един бизнесмен – благотворител за болни деца, и на едно 9-годишно момиченце, което отряза косата си за перука на онкоболна жена.
Димитър Павлов може да е пример за т. нар. здрави, които при първия симптом на болест, при първата криза със здравето или в личен план – се отпускат и заявяват „С моя живот е свършено“. Животът е толкова силен, че никога не можеш да кажеш, че с него е свършено, казва Митко Павлов.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Маргаритов и Светла Милчева в студиото на програма

Мобилно приложение ще помага на туристите в зимните ни курорти

Това сподели председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов по програма „Христо Ботев“. От началото на декември ще заработят и виртуални приемни по примера на летните. В момента се търсят подходящите места за позиционирането им. Да бъдем особено внимателни с предпразничните намаления, предупреди Димитър Маргаритов, често..

публикувано на 22.11.17 в 13:31

Пешеходната пътека като начин на живот

И днес на пешеходна пътека в София беше блъснато 12-годишно дете. Според регионалния министър не държавата натиска газта. Не натиска, но я дава. А често се прави, че просто такъв проблем няма. Защото ако има проблем, той се решава с най-мощното средство за управление, познато в световната история – държавата като организация, апарат и контрол. За..

публикувано на 22.11.17 в 12:25

Готино е да си балканец

Има една рубрика в. „Дневник“, която ми е любима. Казва се „Цитат на деня“. Чест автор на рубриката е нашият премиер, но вчера, в рамките на актуалността, първо място в рубриката зае Гришо с изречението: Готино е да си балканец . С тези думи нашето трето по успехи в света момче отговори на въпрос на пресконференцията след спечелването на финалите на..

публикувано на 21.11.17 в 12:30

В капана на кукленската болест

Доктор Снежана Петрова е детски коремен хирург. Професионалният ѝ път преминава главно в родния ѝ град София и във Варна, нейно любимо място, където живее след пенсионирането си. Всеки хирург, правил операции десетки години, запазва навика да поддържа ръцете си гъвкави и точни. Д-р Снежана Петрова е свирила на цигулка, опитвала е да шие гоблени, но…..

публикувано на 21.11.17 в 11:05

Ревизия на прехода

Реални ли са намеренията на властта за проверка на приватизационните сделки и какъв е възможният резултат от подобна икономическа ревизия на прехода? За това говорим в „Нашият ден“ с икономиста Георги Стоев. Повече чуйте от звуковия файл.

публикувано на 21.11.17 в 09:25