Харалан Александров: Лидерите на съвремието заслужават съчувствието ни

Има ли регрес в лидерството днес и какво следва за провалените и изолирани лидери в световен мащаб

БГНЕС

Кризата на световния елит и лидерството на бъдещето са част от въпросителните в погледите, насочени към „модните“ подиуми на крупните политически форуми от последните години – включително и срещите на Г-20.

Доколко подобен мизансцен може да разкрие лидерството като огледален процес на развитието на съвременните общества и световната общност и как се проявяват отделните фигури, ако приемем, че са живи и не са разположени на шахматна дъска? Доколко е важно да се анализира лидерството и изводите да стават достояние на публиката?
Според социалния антрополог Харалан Александров днес да се лидерства е по-трудно от всякога и съвременните лидери определено заслужават съчувствието ни. До какви резултати води и какви явления ще породи регресът в лидерството и кои общества допускат добрите лидери да правят грешки? Кои световни фигури символизират проваленото лидерство и как се достига до защитно лидерство от изолационен тип? – отговор на тези и други въпроси в звуковия файл.print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде се събира зелен хайвер или за трафика на хора

Миналата седмица правителството прие Национална стратегия за борба с трафика на хора, в която акцент се поставя не само върху закрилата, помощта и подкрепата, но и върху ефективното преследване и наказание на престъпленията. А също и върху засилената международна координация и незабавната реакция на подадените сигнали. В същото време в интернет можеше да..

публикувано на 24.07.17 в 15:32

Минералните бани в село Ощава

Село Ощава е едно от най-самобитните селища в община Кресна, разположено сред югозападните гънки на величествената Пирин планина. Намира се на 13 км след разклонението от главния път от София за Кулата, минаващ през Кресненското дефиле. Селото има повече от петнадесет махали, които са пръснати по двата бряга на преминаващата Дяволска река, известна в..

публикувано на 24.07.17 в 13:22
Владимир Борачев

Лидерство в действие или историята на един сандал

Теориите и анализите на лидерството са десетки и битуват в научните среди от векове. Днешният свят има своето предизвикателство към лидерите, както го е имал и преди хилядолетия. Разказват, че веднъж когато слизал от влака Ганди изпуснал сандала си на релсите. Влакът потеглил, Ганди свалил и другия сандал и го хвърлил при първия. Тръгнал бос по перона,..

публикувано на 24.07.17 в 12:48

За парите и тяхната справедливост

Почти всеки работен ден оправдан от съда осъжда прокуратурата. Плаща данъкоплатеца. Парите с лихвите минават 3 млн. лв. годишно. Бюджетът на съдебната власт е близо 600 млн. лв. Дреболия. Може би. Но и двете цифри ги дава плащащият българин. И за вършенето на работа, която по наши и чуждоземни оценки е устойчиво на дъното по ефективност и доверие. И за..

публикувано на 24.07.17 в 12:30
Вартануш Топакбашян (вляво) и Николета Даскалова; прави (отляво надясно) – Исак Гозес, Михайлина Павлова, Мехмед Юмер.

Медиите на малцинствата. Има ли ги?

Медиите на малцинствата в България. Какво представляват те по условие? Трябва ли идентичностите да бъдат представяни и съхранявани? Етническите медии, които консервират и пропагандират традициите на малцинствата. Достатъчно ли е това, за да съществуват те? Каква е медийната среда, в която оцеляват? Какви са възможностите за тяхното финансиране и дали е..

публикувано на 24.07.17 в 11:15