Рин Ямамура и изкуството сам да избираш посоката

БГНЕС

Рин Ямамура е художник. Но това май не е толкова важно, колкото другото – Рин е от онази рядка порода на хората, които се чувстват добре в кожата си и знаят какво искат да правят. Тя върши всичко със страст – независимо дали пише, рисува, създава кукли или се грижи за дъщеря си.
Тази усмихната японка пристига у нас преди 17 години. Не знае български език, не знае почти нищо за България, но пък е любопитна и има голямо желание да учи. Родена е в префектура Канагава, близо до Токио, после идва тук и завършва сценография за куклен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.
Днес Рин Ямамура е един от най-интересните сценографи на нашата сцена и ако не ми вярвате– можете да видите наградите ѝ, работата ѝ – тя има специално отношение към хартията, а името ѝ стои зад емблематични спектакли като „Цар Шушумига“ – по текст на Константин Илиев и под режисурата на Катя Петрова, „Жана Д’Арк“ на Петринел Гочев, „Колекционерката“ по текст на Радослав Чичев и в режисура на Катя Петрова, „Генерална репетиция за самоубийство“ на Душан Ковачевич и на режисьора Недялко Делчев. Можете да прочетете книгата ѝ –„Азбука на любовта“, или пък да се доверите на онова, което казва публиката за нея. Но сега, когато питам Рин Ямамура какво прави в момента, ето какво ми отговоря:
За повечето хора това е изненада – поне за онези, които знаят колко отдадена на работа си е Рин Ямамура. Но иначе Рин продължава да бъде същата – просто се занимава с дъщеря си със същата тази страст, която всички ние харесваме. Може би затова я питам къде остава театърът.

Истината е, че сега откривам една различна Рин – отново съсредоточена в това, което върши. Изцяло погълната от грижата за дъщеря си. Напълно отдадена. И някак много по-мъдра.
Но през цялото време не е престанала да бъде играещ човек – с тази разлика, че сега е майка, която не се е отказала от идеята да превръща всекидневието в игра.

Знам колко много хора ценят работата на Рин в театъра и затова я питам лесно ли я пуснаха режисьорите. Имаше ли съпротива срещу това нейно решение, има ли хора, които се опитват да я изкушат с нови проекти.

Сигурно на повечето от хората им се струва невероятно, че Рин Ямамура може да се откаже от рисуването, от сценографията и от театъра. И на мен не ми се вярва. Не за друго, но защото тя е много сръчна и е човек, който непрекъснато прави нещо – някога така изглеждаше и къщата ѝ – пълна с чудни неща, с предмети, които сама е изработила. Предполагам, че тя просто е навлязла в друг период от живота си. И сега е в период на натрупваме и е въпрос на време дали ще се появят картини, книги или кукли. Защото никой не знае колко чекмеджета има в себе си и какво трупа в тях.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Княз Фердинанд I, премиерът Александър Малинов, министри, офицери и други официални лица при обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 година във Велико Търново

Директно предаване от Велико Търново по случай Деня на Независимостта на България

…Българският народ непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода, и, въодушевен от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на О`Бозе почившия Княз Александър, държава достойна да бъде равнопоставен член на семейството на цивилизованите народи. Винаги..

публикувано на 22.09.17 в 06:00
Анастасия Гешева в студиото на

Светът се нуждае от нов ред

Само една държава в света в историята на човечеството досега използва на живо, срещу друг народ, ядрено оръжие, с което предизвиква масова смърт. Оттогава са минали десетилетия. Прескочен е праг на нов век – високотехнологичен и коренно различен от досегашните. Човечеството знае коя е държавата. Дали държавата знае кое е човечеството? „Светът се нуждае от..

публикувано на 21.09.17 в 14:59

Къде се крие силата?

Ученици от професионалната гимназия по селско стопанство в Садово са пребили свой учител. Инцидентът е станал преди два дни, а учителят е откаран в болница. По първоначални данни трима ученици от най-горния клас в гимназията започнали да отварят вратите на стаите от последния етаж по време на урок, като обяснявали, че не знаят какъв час имат. Учителка по..

публикувано на 21.09.17 в 12:25
Емилия Илиева

Емпатията - как може да помогне на децата в началото на учебната година

Ненасилствената комуникация е метод на общуване, според който най- големият глад на нашето съвремие и гладът за разбиране. Търсим всевъзможни начини на бъдем чути без да си даваме сметка колко рядко се заслушваме в думите на околните. И дори н тези на нашите деца. Как влияе на децата преходът от ваканцията към училището и възможно ли е да ги мотивираме..

публикувано на 21.09.17 в 12:03

Ще ни срути това изобилие

Един от основните кусури на социализма беше нямането. Е, много нямане ни газеше тогава. Периодично изчезваше ту червеният пипер, ту лещата, ту чесънът. Да не говорим за автомобилните гуми, цветните телевизори, хладилниците, мебелите. Там дефицитът беше постоянен. Но ако при пипера и чесъна липсата можеше да се обясни със слаба реколта, а при..

публикувано на 20.09.17 в 12:23