Рин Ямамура и изкуството сам да избираш посоката

БГНЕС

Рин Ямамура е художник. Но това май не е толкова важно, колкото другото – Рин е от онази рядка порода на хората, които се чувстват добре в кожата си и знаят какво искат да правят. Тя върши всичко със страст – независимо дали пише, рисува, създава кукли или се грижи за дъщеря си.
Тази усмихната японка пристига у нас преди 17 години. Не знае български език, не знае почти нищо за България, но пък е любопитна и има голямо желание да учи. Родена е в префектура Канагава, близо до Токио, после идва тук и завършва сценография за куклен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.
Днес Рин Ямамура е един от най-интересните сценографи на нашата сцена и ако не ми вярвате– можете да видите наградите ѝ, работата ѝ – тя има специално отношение към хартията, а името ѝ стои зад емблематични спектакли като „Цар Шушумига“ – по текст на Константин Илиев и под режисурата на Катя Петрова, „Жана Д’Арк“ на Петринел Гочев, „Колекционерката“ по текст на Радослав Чичев и в режисура на Катя Петрова, „Генерална репетиция за самоубийство“ на Душан Ковачевич и на режисьора Недялко Делчев. Можете да прочетете книгата ѝ –„Азбука на любовта“, или пък да се доверите на онова, което казва публиката за нея. Но сега, когато питам Рин Ямамура какво прави в момента, ето какво ми отговоря:
За повечето хора това е изненада – поне за онези, които знаят колко отдадена на работа си е Рин Ямамура. Но иначе Рин продължава да бъде същата – просто се занимава с дъщеря си със същата тази страст, която всички ние харесваме. Може би затова я питам къде остава театърът.

Истината е, че сега откривам една различна Рин – отново съсредоточена в това, което върши. Изцяло погълната от грижата за дъщеря си. Напълно отдадена. И някак много по-мъдра.
Но през цялото време не е престанала да бъде играещ човек – с тази разлика, че сега е майка, която не се е отказала от идеята да превръща всекидневието в игра.

Знам колко много хора ценят работата на Рин в театъра и затова я питам лесно ли я пуснаха режисьорите. Имаше ли съпротива срещу това нейно решение, има ли хора, които се опитват да я изкушат с нови проекти.

Сигурно на повечето от хората им се струва невероятно, че Рин Ямамура може да се откаже от рисуването, от сценографията и от театъра. И на мен не ми се вярва. Не за друго, но защото тя е много сръчна и е човек, който непрекъснато прави нещо – някога така изглеждаше и къщата ѝ – пълна с чудни неща, с предмети, които сама е изработила. Предполагам, че тя просто е навлязла в друг период от живота си. И сега е в период на натрупваме и е въпрос на време дали ще се появят картини, книги или кукли. Защото никой не знае колко чекмеджета има в себе си и какво трупа в тях.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Маргаритов и Светла Милчева в студиото на програма

Мобилно приложение ще помага на туристите в зимните ни курорти

Това сподели председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов по програма „Христо Ботев“. От началото на декември ще заработят и виртуални приемни по примера на летните. В момента се търсят подходящите места за позиционирането им. Да бъдем особено внимателни с предпразничните намаления, предупреди Димитър Маргаритов, често..

публикувано на 22.11.17 в 13:31

Пешеходната пътека като начин на живот

И днес на пешеходна пътека в София беше блъснато 12-годишно дете. Според регионалния министър не държавата натиска газта. Не натиска, но я дава. А често се прави, че просто такъв проблем няма. Защото ако има проблем, той се решава с най-мощното средство за управление, познато в световната история – държавата като организация, апарат и контрол. За..

публикувано на 22.11.17 в 12:25

Готино е да си балканец

Има една рубрика в. „Дневник“, която ми е любима. Казва се „Цитат на деня“. Чест автор на рубриката е нашият премиер, но вчера, в рамките на актуалността, първо място в рубриката зае Гришо с изречението: Готино е да си балканец . С тези думи нашето трето по успехи в света момче отговори на въпрос на пресконференцията след спечелването на финалите на..

публикувано на 21.11.17 в 12:30

В капана на кукленската болест

Доктор Снежана Петрова е детски коремен хирург. Професионалният ѝ път преминава главно в родния ѝ град София и във Варна, нейно любимо място, където живее след пенсионирането си. Всеки хирург, правил операции десетки години, запазва навика да поддържа ръцете си гъвкави и точни. Д-р Снежана Петрова е свирила на цигулка, опитвала е да шие гоблени, но…..

публикувано на 21.11.17 в 11:05

Ревизия на прехода

Реални ли са намеренията на властта за проверка на приватизационните сделки и какъв е възможният резултат от подобна икономическа ревизия на прехода? За това говорим в „Нашият ден“ с икономиста Георги Стоев. Повече чуйте от звуковия файл.

публикувано на 21.11.17 в 09:25