Рин Ямамура и изкуството сам да избираш посоката

БГНЕС

Рин Ямамура е художник. Но това май не е толкова важно, колкото другото – Рин е от онази рядка порода на хората, които се чувстват добре в кожата си и знаят какво искат да правят. Тя върши всичко със страст – независимо дали пише, рисува, създава кукли или се грижи за дъщеря си.
Тази усмихната японка пристига у нас преди 17 години. Не знае български език, не знае почти нищо за България, но пък е любопитна и има голямо желание да учи. Родена е в префектура Канагава, близо до Токио, после идва тук и завършва сценография за куклен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.
Днес Рин Ямамура е един от най-интересните сценографи на нашата сцена и ако не ми вярвате– можете да видите наградите ѝ, работата ѝ – тя има специално отношение към хартията, а името ѝ стои зад емблематични спектакли като „Цар Шушумига“ – по текст на Константин Илиев и под режисурата на Катя Петрова, „Жана Д’Арк“ на Петринел Гочев, „Колекционерката“ по текст на Радослав Чичев и в режисура на Катя Петрова, „Генерална репетиция за самоубийство“ на Душан Ковачевич и на режисьора Недялко Делчев. Можете да прочетете книгата ѝ –„Азбука на любовта“, или пък да се доверите на онова, което казва публиката за нея. Но сега, когато питам Рин Ямамура какво прави в момента, ето какво ми отговоря:
За повечето хора това е изненада – поне за онези, които знаят колко отдадена на работа си е Рин Ямамура. Но иначе Рин продължава да бъде същата – просто се занимава с дъщеря си със същата тази страст, която всички ние харесваме. Може би затова я питам къде остава театърът.

Истината е, че сега откривам една различна Рин – отново съсредоточена в това, което върши. Изцяло погълната от грижата за дъщеря си. Напълно отдадена. И някак много по-мъдра.
Но през цялото време не е престанала да бъде играещ човек – с тази разлика, че сега е майка, която не се е отказала от идеята да превръща всекидневието в игра.

Знам колко много хора ценят работата на Рин в театъра и затова я питам лесно ли я пуснаха режисьорите. Имаше ли съпротива срещу това нейно решение, има ли хора, които се опитват да я изкушат с нови проекти.

Сигурно на повечето от хората им се струва невероятно, че Рин Ямамура може да се откаже от рисуването, от сценографията и от театъра. И на мен не ми се вярва. Не за друго, но защото тя е много сръчна и е човек, който непрекъснато прави нещо – някога така изглеждаше и къщата ѝ – пълна с чудни неща, с предмети, които сама е изработила. Предполагам, че тя просто е навлязла в друг период от живота си. И сега е в период на натрупваме и е въпрос на време дали ще се появят картини, книги или кукли. Защото никой не знае колко чекмеджета има в себе си и какво трупа в тях.
print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде се събира зелен хайвер или за трафика на хора

Миналата седмица правителството прие Национална стратегия за борба с трафика на хора, в която акцент се поставя не само върху закрилата, помощта и подкрепата, но и върху ефективното преследване и наказание на престъпленията. А също и върху засилената международна координация и незабавната реакция на подадените сигнали. В същото време в интернет можеше да..

публикувано на 24.07.17 в 15:32

Минералните бани в село Ощава

Село Ощава е едно от най-самобитните селища в община Кресна, разположено сред югозападните гънки на величествената Пирин планина. Намира се на 13 км след разклонението от главния път от София за Кулата, минаващ през Кресненското дефиле. Селото има повече от петнадесет махали, които са пръснати по двата бряга на преминаващата Дяволска река, известна в..

публикувано на 24.07.17 в 13:22
Владимир Борачев

Лидерство в действие или историята на един сандал

Теориите и анализите на лидерството са десетки и битуват в научните среди от векове. Днешният свят има своето предизвикателство към лидерите, както го е имал и преди хилядолетия. Разказват, че веднъж когато слизал от влака Ганди изпуснал сандала си на релсите. Влакът потеглил, Ганди свалил и другия сандал и го хвърлил при първия. Тръгнал бос по перона,..

публикувано на 24.07.17 в 12:48

За парите и тяхната справедливост

Почти всеки работен ден оправдан от съда осъжда прокуратурата. Плаща данъкоплатеца. Парите с лихвите минават 3 млн. лв. годишно. Бюджетът на съдебната власт е близо 600 млн. лв. Дреболия. Може би. Но и двете цифри ги дава плащащият българин. И за вършенето на работа, която по наши и чуждоземни оценки е устойчиво на дъното по ефективност и доверие. И за..

публикувано на 24.07.17 в 12:30
Вартануш Топакбашян (вляво) и Николета Даскалова; прави (отляво надясно) – Исак Гозес, Михайлина Павлова, Мехмед Юмер.

Медиите на малцинствата. Има ли ги?

Медиите на малцинствата в България. Какво представляват те по условие? Трябва ли идентичностите да бъдат представяни и съхранявани? Етническите медии, които консервират и пропагандират традициите на малцинствата. Достатъчно ли е това, за да съществуват те? Каква е медийната среда, в която оцеляват? Какви са възможностите за тяхното финансиране и дали е..

публикувано на 24.07.17 в 11:15