Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 15 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
• Прогресив с немски адрес - „Ванден Плас” и тяхната интерпретация на цикъла произведения на фентъзи писателя Волфганг Холбейн Chronicles of the Immortals - Netherworld (Path One) 2014 г. и Chronicles of the Immortals - Netherworld (Path Two) 2015 г.
• На концерт с „Дженезис” - Three Sides Live 1982 г. - албум, събрал в себе си записи от турнето на групата през 1980-81 г. в поддръжка на албумите Duke и Abacab.

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ансамбъл „Тракия”, Нели Андреева, НФА „Филип Кутев”, Иван Дяков, Мъжка фолклорна група „Якорудски мерак”, Иван Михов, „Вая квартет”, оркестър „Млади тракийци”, Васил Бебелеков и други.

от 6.00 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
Празник в село Столетово, община Карлово. Десети юбилеен национален фестивал „Столетово пее и танцува” с над 1000 участници - певци и танцьори от цялата страна, посветен на 140-годишнината от рождението на Васил Левски.

от 7.15 до 8.00 часа
За здравето
• Страховете на лятото - прекрасното време, слънце и вода, барът до морето... Всичко това понякога притъпява вниманието ни към проблемите на топлото време. С доц. Атанас Мангъров ще говорим за най-често срещаните заразни болести през лятото, за опасността, която крият басейните и вътрешните водоеми.
• Морбили в Румъния, холера в Йемен, оцеляха ли тигровите комари през зимата, имунизациите по света...

от 8.00 до 11.00 часа
Семейно радио
• Радиотеатър за деца: „Вълшебната бъчва”, 3 част.
• Яйцето на света - ще ви разкажем какво са правели нашите прапрабаби и прапрадядовци в миналото, когато дълго време не валял дъжд. Ще научите също какво е общото между дъжда и пеперудите. Новият епизод на етнографската детска рубрика „Яйцето на света” ще ви срещне със старинния обичай „Пеперуда”.
• Музикални картинки: ще разходим малките и големи слушатели из историята на музикалния стил блус, възникнал в края на 19 век в южните американски щати.
• Семеен маршрут: ще усетим празничната атмосфера на любимия на поколения българи и чужденци Созопол, защото наближаващата дата 17 юли е Денят на града, когато се почита  Св. Марина. Празничната програма на практика вече е започнала. Какво предстои оттук нататък, за да си направим интересен семеен маршрут, в който да има по възможност от всичко?
• От другата страна, с психолога Ясен Николов ще поговорим за това как да разчитаме болките и болестите като знак (указание, табела…) за това какво трябва да променим в живота си и дали те са знак за емоцонален излишък или дефицит.
• Семейната библиотека ще попълни Ясен Атанасов, който ще даде неговите лични съвети за това какво е добре да (пре)прочетем през лятото, докато почиваме от ежедневните задължения.
• Гости: двама братя-близнаци от Варна, които с лекота съвместяват семейния бизнес с недвижими имоти с професионално занимаване с фолклорна музика, съчетана с модерно електронно звучене. Ясен и Емил Друмев свирят съответно на кавал и гайда и са на мнение, че в традиционните ни инструменти и звучене се крие много сила, която може да покори сърцата на много хора по света.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
• Историята на една песен - голямата любов между Владимир Висоцки и неговата трета съпруга, актрисата Марина Влади, станала повод за създаването на песента „Нула седем”.
• Специален гост: флейтистът Георги Спасов.

от 12.15 до 13.30 часа
Мрежата
• Свободата, справедливостта и медиите по пътя на „Марша от Анкара до Истанбул”. Събеседник: Мехмед Юмер, главен редактор на в. „Седмичен обзор”.
• Българският медиен пейзаж и „купуването на медиен комфорт” в два европейски доклада от изтеклата седмица. Коментар на Асен Йорданов, „Бивол” и Мария Спирова от Брюксел.

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”
Поредното издание на единственото у нас и на Балканите радиокабаре. В него можете да се срещнете с какви ли не хора – дистрибутори, пушачи на трева, негодници, ревизори, хайдути, хайдуци и политици! И всички те ще извикат поне по една усмивка в душите ви. Подарък за вас от редакция “Хумор и сатира”! Много и от сърце!

от 14.30 до 15.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
180 години от рождението на Васил Левски - от историческата реалност до музейната „виртуалност”.
В своето обръщение към бъдещите посетители, Дора Чаушева, директор на Националния музей „Васил Левски” в град Карлово - споделя, че всеки е добре дошъл в музея, за да се докосне до оскъдното, „което времето скъпернически е оставило като спомен и реликва, до духовния мир и великото дело на Васил Левски”. С Дора Чаушева разговаряме за ролята на музейните експозиции, за съхраняване и пренасяне през времето идеите и духа на героя и за проявите, с които музеят посреща 180-годишнината от рождението на Апостола.
По повод Годината на Васил Левски - 2017 в студиото ще бъдем заедно и с Елинка Бояджиева, председател на Софийския комитет „Васил Левски” и Жанета Митева, куратор в Националната галерия - Двореца. С тях продължаваме разговора за образа на Левски в изобразителното изкуство и за музейната призма, през която виждаме делото и живота на героя…

от 15.00 до 15.30 часа
Мултикултурни диалози
Спомен за Али Фарка Туре (1939-2006), краля на западноафриканския блус и „музикален близнак” на Джон Лий Хукър в Стария свят, откъдето идват и прадедите… Поводът за предаването е гостуването на групата на Али Фарка, приела неговото име след смъртта му, с вокалист Афел Бокум, племенник на музиканта, на Дойранския фестивал (на по-малко от 300 км от София). В предаването ще звучи и единственото интервю с Али Фарка Туре за българска медия (именно – програма „Христо Ботев”), записано през 2005 г., в което той разказва и за първото си международно участие - десетилетия преди световната слава и двете награди „Грами” - на Младежкия фестивал през 1968, където купува и първата си китара.

от 15.30 до 16.00 часа
Музика за двама
Карлос Сантана и неговите партньори на сцената. Съвместни изпълнения на легендарния музикант, който на 20 юли ще отбележи 70-ия си рожден ден.

от 16.00 до 16.30 часа
Часът на думите
Гост: писателят Бойко Беленски

16.30 до 17.00 часа
Искам
• Доколко илюзорното може да постигне реален ефект? Отговорът е в нашата Дума на деня, а тя е Худини. Говорим за великия илюзионист Хари Худини… Първата илюзия, която нашият герой създава е историята на собственото му раждане. Със същата упоритост, която проявява в работата и в малките си лични войни, до края на живота си той твърди, че е роден на 6 април в Епълтън, Уисконсин. Всъщност синът на равина Майер Самюел Вайц се появява на бял свят в Будапеща на 24 март 1874. Питаме се дали истинският Худини не е бил по-близо до литературния си образ в „Рагтайм” на Е.Л. Доктороу, отколкото в градските митове? И дали последната му илюзия не е в опита да „изчезне” от смъртта?
• Поетът Атанас Звездинов е гост в студиото, поводът - удостояването му с Националната литературна награда „Милош Зяпков” за книгата му „Баснописецът”.
• Бележките върху календара са посветени на двама забележителни философи на модерността, родени на 15-и юли: Валтер Бенямин и Жак Дерида. Превземането на храма „Свето Възкресение Господне” (Гроб Господен) от войните на Първия кръстоносен поход, откриването на Розетския камък и преустановяването на дейността на испанската инквизиция са сред събитията от деня през годините.
• Музиката е от Натали Имбрулия, Мерилин Менсън, „Миднайт Ойл” и „Масив Атак”.

17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
Гости: Кирил Дончев и синове
(повторение).

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Вашият избор
Ще звучи лирично, колоритно фадо от Португалия, в разнообразно, качествено изпълнение. Започваме с поетичната Кристина Бранко, след това - темпераментната Мариза, убедителният Рикардо Рибейро, екзотичната Мария Тереза, страстната Карминьо, непосредствената Ана Моура, изтънчената Мария Ана Бобоне, която е и чудесна пианистка… Цяла плеяда от фадо-звезди със стил и неподражаемо излъчване.

от 19.15 до 19.30 часа
Щуротека
Песни от националния конкурс за детска песен „Сладкопойна чучулига”, Бургас. Ретроспекция.

от 19.30 до 20.00 часа
Документално студио
„Без  дом” от Мария Ганева

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
В навечерието на Илинден - класически музикални превъплъщения на пророк Илия. Ораторията „Илия” на Менделсон.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 29 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 65 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Любомира Константинова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 28.03.24 в 09:20

Четвъртък, 28 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 64 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Концертният албум "Live In Montreux 91-97" на американската вокалистка и авторка Рашел..

публикувано на 27.03.24 в 08:25

Сряда, 27 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 63 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 26.03.24 в 16:15

Вторник, 26 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 62 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 25.03.24 в 08:25

Понеделник, 25 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 61 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев В продължение на поредицата за третото течение в джаза, тази нощ започваме с класическия Quatuor Ébène и кларинетът на Мишел Портал в новата им колаборация "Вечните истории", включваща..

публикувано на 24.03.24 в 08:20