Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Портрети от едно пътуване

БНР Новини
„Портрет от едно пътуване V“ от Атанас Хранов

Моретата, океаните, корабите, звездите в нощното небе – това е същността на художника Атанас Хранов. Всичко там го зарежда, преви го едно цяло със земята, космоса, водата и нейната енергия. Тези сили на природата се вливат в неговата същност и го създават като артист, художник, правят го силен и задълбочен. Новата изложба на художника във варненската галерия  „Папийон“ има заглавие „Портрети на едно пътуване“. Там обаче няма портрети на хора, на лица, на определени личности. Ако има някакви загатнати образи, те са втъкани в същността на картините му, те са една амалгама от артефакти, митични същества, кораби и риби, които като един първичен „бульон“ са в основата на нашето зареждане и просъществуване от милиони години до днес. Казах някъде, че художникът Атанас Хранов е сред странната порода личности. Младолик, одухотворен, закърмен от старинните къщи и улици на Пловдив, той с всяка своя картина ни кара да мечтаем и да пътуваме в необятното и необозримото. И в тези на пръв поглед реещи се същества, предмети, препратки към незнайни съкровища, ние подреждаме днешната своя Вселена да бъдем и исторични и съвременни хора едновременно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Серия от лекции за тялото в киното с водещ Николай Колев

Движенческата лаборатория "Ход" е пространство, ръководено от Цвета Дойчева. В нея се провеждат работилници, посветени на танца и движението. Сега там тече цикъл лекции на Николай Колев, които преминават по-скоро като разговори на тема "Тялото в киното".  "Еросът и порастването – филми с инициация" беше темата на първата лекция. Сега предстои втората..

публикувано на 25.04.24 в 17:29

"Майстора през нашите очи" – рисунки на Владимир Димитров-Майстора през очите на ученици

Как изглеждат рисунки на Владимир Димитров-Майстора през очите на ученици от специалност "Изящни изкуства" в Националното училище по изкуства "Добри Христов" в град Варна? За това разказват художникът Георги Кенаров и неговите ученици – Виктория Стоянова, Клементина Савова и Мария Бузева. В Градската художествена галерия "Борис Георгиев"..

публикувано на 25.04.24 в 17:15

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46