Мария Спирова и Асен Йорданов: Публиката е абстрактно понятие, но когато се организира и стане, падат правителства, падат стени. Зад абстрактните понятия стоим ние като личности и изборът е наш

В „Мрежата“ с Асен Йорданов от „Бивол“ и Мария Спирова говорим за ниските стандартите и високите зависимостите, които формират образа на медийната среда у нас. Поводът е, че преди дни излезе поредният европейски доклад, който констатира че: Медиите в България се отличават често с ниска степен на независимост и неефективно прилагане на журналистическите стандарти.
Защо десет години след присъединяването на България към Европейския съюз и на прага на едно председателство такива теми вече са все по рядко дискутирани в българските медии и от къде дойде липсата на критичност и чувствителност в самата гилдия към себе си и към управляващите?

Асен Йорданов: „Имаме един огромен парадокс, който е една от големите индикации за демократичните процеси у нас въобще, а именно, че девалвацията на журналистическата професия у нас съвпадна с приемането на България в ЕС. Българските медии са инструмент на политиката. А ние нямаме обществен механизъм за някаква обществена регулация на медиите. И точно по тази причина стана възможна концентрацията на собственост, и не само на собственост, но и на влияние, а влиянието е с много по-голяма стойност от собствеността. Моделът „Кой“ е еманация на моделът „Кои“ и това, което трябва да се повтаря непрекъснато е това, че това е антидемокрация.“

Ние живеем в една среда, в която медиите се привиждат и от политиците, и от собствениците на самите медии като част от една и съща система, която разпределя и консумира власт. Те не се усещат като две отделни системи, които служат като коректив една на друга. Липсва ясната етична граница какво е задължението към обществото на едните и на другите. А у нас, какво е задължение към обществото въобще не се дискутира между медиите и политиците. – допълни Мария Спирова.ВИЖТЕ ОЩЕ

За новия проект на разните евроскорости

И днешните декларации на евролидери от национален и общностен мащаб доказват, че Европа е на няколко скорости. Те се определят не от обществената необходимост на съюза, а от личната електорална необходимост на избираеми водачи с чувство на многовечност. Някои от тях в опити да възвърнат поне медийно значение на страните си. И за бъдат записани за дълго..

публикувано на 19.04.18 в 12:45
Добри Хубенов в двора на къщата за гости в село Горно Брястово, Хасковска област.

Сбъднат сън

Семейството на Добри и Марияна Хубенови живее своя сбъднат сън заедно с дъщерите си Габриела и Християна. В село Горно Брястово, в района на Хасковските минерални бани те са изградили чудна къща за гости, която има с какво да изненада и малки, и големи, с какво да угости вкусно любителите и на традиционната, и на съвременната кухня. Работят всички –..

публикувано на 19.04.18 в 09:55
Глобяват кмета на Царево за замърсяаване

За едно остатъчно Черноморие

Министерството на околната среда и водите публикува Доклад за оценката на степента на въздействие върху защитените зони на Изменението на Общ устройствен план на община Царево. Документ, който трябва да има всяка община. Царевският е от 1998 година. Променян, без екологична оценка десет години по-късно. Битката, както се досещате слушатели на програма..

обновено на 18.04.18 в 12:58

Кампания „Да помогнем на абитуриентите в нужда“

„Да помогнем на абитуриентите в нужда“ е благотворителна кампания, която цели да осигури мечтаните тоалети на възможно най-много деца, лишени от родителски грижи, които тази година ще завършат своето средно образование. „Тези деца са наистина прекрасни, аз имах възможността да комуникирам с доста от тях. Те са изключително интелигентни, с много големи..

публикувано на 18.04.18 в 11:45

Интерактивното съдържание – свят на виртуални емоции

Да бъдеш въвлечен в нещо – това може да бъде както коварно действие, така и едно истинско приятно изживяване. Особено що се касае до виртуалния свят, където почти всичко е подвластно на емоциите. Затова и повечето компании се стараят да създадат съдържание, чрез което не просто да те въвлекат в дадена ситуация, провокираща всевъзможни емоции, а и да те..

публикувано на 17.04.18 в 15:50