Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новини от древността в „Разчетени-те послания“ от Христо Буковски

БНР Новини
Книгата на Христо Буковски и статуетка от V хилядолетие преди Христа, открита в селищна могила край Старозагорското село Караново

„Разчетени послания, символи и реликви от българските земи“ е най-новата книга на Христо Буковски. Христо Буковски е дългогодишен журналист в списание “Отечество“ и във вестник „Земя“. Той е автор на 24 книги, сред които са „Версия: Кивот“, „Опасният архив на богомилите“, „Скритият поход на българските кръстоносци“, „Похитеното съкровище на богомилите“. Работата му на журналист и писател е посветена изцяло на популяризирането на българската история.
В книгата „Разчетени послания, символи и реликви от българските земи“ Христо Буковски подрежда в една красноречива хронология откритите по нашите земи реликви и символи от най-дълбока древност до времето на Боян Мага. Текстовете са придружени с много фотографии и илюстративен материал. Има подробен списък на използваните източници с научна литература. Читателите ще имат възможност не само да се запознаят с коментарите на автора, но и да спорят с него. Самият Христо Буковски признава: Давам си сметка, че ако съм се заблудил, съм застрашен да подведа много хора. И все пак следвам максимата на Сократ: Следвай фактите където и да те отведат.
Дали книгата „Разчетени послания, символи и реликви от българските земи“ ще помогне да си вземете с отличен изпита по история - не знам. Но усещам, че след написаното в тази книга вече сме с няколко загадки по-наясно с корените си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05