Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запазена марка Радиотеатър: Психокрими

БНР Новини
фотоколаж: Даниела Манолова

"В този първи роман няма страница, която да не доказва, че неговият автор е майстор разказвач." е написал през 1963 г. рецензентът на Ню Йорк Таймс Алън Прайс-Джоунс. "Този роман" е Колекционерът/The Collector от Джон Фаулз, който ще отвори панорамата на жанра психокрими в нощната програма на Радиотеатъра в юлската седмица от 23 до 27. Това е дебютният роман на английския автор Джон Фаулз, публикуван през май 1963 и адаптиран за кино две години по-късно. И също така: "Няма нужда да търсите в този роман ехо от различни символи. Затворът на господин Фаулз няма нищо общо с бедствията на Кафка или Камю. Той разказва заради самия себе си една ужасяваща случка. И може да се окаже, че е лидерът в групата на онези писатели, които, след твърде дълго отсъствие, ще успеят да съживят изчезващото изкуство на фикцията, като й върнат обратно съвсем простото вълнение от съспенса".

Съспенсът по радиото е трудна задача за студийния творчески екип, дори в случаите, когато авторът на белетристичното произведение си е свършил прекрасно работата. Рискът от бутафория, от фалш, който да работи в обратна посока и да направи напрегнатите моменти и секундите на затаен дъх и тотално поглъщане от интригата декорирано гротескни, е голям. Ето защо ще можете да оцените още повече добре направеното, хващащо и непускащо аудио, зад което стои майсторска криминална-психологическа интрига и добър автор.

В понеделник, от 0.20 часа в ефира на програма "Христо Ботев" е романът на Джон Фаулз „Колекционерът“, адаптиран и режисиран за радио от Милена Кубарелова с участието на Мая Бабурска, Богдан Глишев, Атанас Атанасов, Десислава Стоянова, Ралица Терзийска.

Във вторник, 25 юли, след новините в полунощ ще чуете "Бомбената вечеря" от Греъм Грийн, още един модерен и пълен със загадки роман. Пълното заглавие на романа е Доктор Фишер от женева или Бомбената вечеря. Публикуван е през 1980 г. Българската продукция е на режисьора Минчо Събев с гласовете на Марин Янев, Искра Радева, Георги Черкелов, Виолета Бахчеванова

"Посочете ме щастливия човек и аз на свой ред ще ви насоча какво стои отзад - или еготизъм, или себелюбие, или зло, или абсолютно невежество", Греъм Грийн.

В сряда, от 0.20 ще чуете две радиодраматизации. Първата е "Часът на мъртвата" от тандема Пиер Боало – Тома Нарсьожак на режисьора Николай Колев с участието на Ивайло Герасков, Милена Живкова, Мариана Димитрова, Ани Бакалова. След френската новела следва една американска миниатюра на режисьора Илия Атанасов със заглавие "Само не и кучето" по текста на Рекс Стаут с гласовете на Николай Бинав, Димитър Иванов, Радко Дишлиев, Богдан Глишев, Иван Налбантов, Мая Бабурска, Александър Диков и Петър Русев.

Оригиналната радиопиеса "Пет мълчания" от английската авторка и актриса Шийла Стивънсън е радиопиесата през нощта на четвъртък, 27 юли. Постановката е на режисьора Здравко Митков в изпълнението на Веселин Ранков, Петър Русев, Анна Петрова, Ани Вълчанова, Пламена Гетова, Лилия Лазарова.

Нощта на петък, 28 юли е терен за българските радиопродукции по разказите на Алек Попов: "Буба лази" с Ицко Финци, Петър Русев, Николай Антонов и Ани Вълчанова в постановката на Илия Атанасов; Отново заедно с Рут Рафаилова, Пламен Дончев, Васил Бинев, Стефан Гурин, Лидия Вълкова, отново постановка на Илия Атанасов, и Месарят от Червената долина на режисьора Петъор Дамянов с участието на Рашко Младенов, Катя Иванова, Коста Цонев, Иван Андонов, Димитър Иванов, Красимир Обретенов и Петър Русев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30