Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Набил Абумхади – защитникът на стари български сортове ябълки и люти чушки

Снимка: личен архив
Българинът е търпелив и толерантен, затова е оцелял като народ повече от 1300 години, казва героят на рубриката „Човекът“ – инж. д-р Набил Абумхади – роден в Палестина, но днес български учен и български зет. Работи в Агробиоинститута към Селскостопанската академия на науките в София повече от 20 години, създал е специален апарат за генетично инженерство, защитил е научна титла и е работил в Германия и Япония като български учен.
Защо е предпочел България като своя втора родина –  може би за това че българите са гостоприемни и толерантни според него това е заложено в гените им… - така смята специалистът по генетично инженерство – като говорим за специалност става дума за растенията.
Трудна ли е адаптацията на един млад човек през 1988-89 година в България – към атмосферата у нас, и към много трудния за чужденците български език? Според Набил от Палестина, дошъл да учи в България – адаптацията не била много трудна, пък и той намерил своя начин да научи български – пътувал е сам с влака до малки и непознати за него градчета и селца, където само слушал и попивал езика. Може би и това е една от причините да му се вярва на преценката за българите – неговото остро око е по-точно от чисто българското.
Нямаше как в разговора да не стигнем и до днешните глобални проблеми –  Били е човек с широко възприятие към нещата – интересува се и от всичко, което става около нас, от хибридните войни, от тероризма, от хубавите, а и от ужасяващите събития на 21 век…
Освен че има своите граждански и човешки възприятия и коментари, д-р Абумхади е и учен – специалист е по генно инженерство  и не е противник на Генно-модифицираните организми, с тази разлика, че в неговите разработки ГМО е намерило друго предназначение – не като основен източник на храна. Изобретил е специален апарат по генно инженерство и за това е бил канен да работи в чуждестранни институти – в Германия и в Япония. Имал е предложения да остане там,  но е предпочел да се върне тук.
Сега Били се занимава с опазването на стари български сортове плодове, зеленчуци, и други растения. Агробиоинститутът се грижи за запазването на някои редки вече сортове на жита, ябълки, блатното кокиче и много други билки, които са на изчезване. Били обаче се грижи за изчезващите сортове съвсем прагматично – заради любимите му растения, и заради старите сортове люти чушки – е превърнал и вилата си някъде около София – в опитно поле. Сегашната му дейност на учен е как да се опазят всички тези растения, за които споменах преди малко, дори и само в лабораторни условия.
И накрая – за да довършим образа на Набил Абумхади – той има и литературни интереси – първото си стихотворение е написал още в 5 клас – на арабски, разбира се. Сега предпочита да пише нещо като къси разкази, в които да описва свои впечатления – на български.
А дали някога ще напише своите мемоари за времето, в което е живял – по негови думи може би чак, когато му омръзне да се занимава с любимите си растения. Възможно е да съчетае и двете в един момент.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49