Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 29 юли: Дума

БНР Новини
В последното преди „августейшата“ августовска ваканция издание на „Искам“, сякаш е логично нашата Дума на деня да бъде… Дума. Защо ли? Като почит към всички личности – от Умберто Еко до Хари Худини и от кралица Виктория до Филип Джиан; места – Барселона, Танжер, Истанбул или  Париж; течения – сюрреализъм, попарт, пънк; понятия – абсурд, утопия; или просто думи – от анасон до червено, с които забърквахме фантастичния коктейл на водещата ни рубрика.
Но! Не  говорим за абстрактната дума, а за едно специфично отношение към думичките и техните… книжки. И го правим с предупреждение: предаването е лятно и  саркастично.
Вместо гост в предаването правим обзор на изминалата първа година на „Искам“  и припомняме хората, преминали през това студио: поети,  театрали, граждански активисти, музиканти, защитници на животните, изкуствоведи, академични фигури; кинокритици, авантюристи, директори на културни институти, художници, майстори на съвременния танц.
В Бележките върху календара дефилират бащата на съвременната социология и политически науки Алексис дьо Токвил, авторът на над 1000 музикални произведения, сред които музиката към „Зорба Гъркът“ Микис Теодоракис, трагичният художник Винсент ван Гог и кинолегендата Луис Бюнюел.
„Ван Хален“, Трики, „Дъ Продиджи“ и „Клаш“ отговарят за музиката.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ето така изглежда сатирикът Петър Краевски, когато е сериозен

Когато сатирикът е сериозен

Сатирикът е най-сериозен, когато пише своите сатири, но не само. Пловдивският сатирик Петър Краевски , автор и водещ на шоуто "Алтер его" по Радио Пловдив, е написал през десетилетната си писателска кариера безброй смешни текстове. Понякога обаче той показва и сериозното си лице като в стихосбирката "Смирено". Не съм поет и що се отнася до..

публикувано на 20.04.24 в 13:05
Роман Кисьов

Роман Кисьов и новите посоки на епитафията

Идеята, че душата е безсмъртна, а в отвъдното я очакват различни измерения, е вековна. В новата си книга поетът, писател, преводач и художник  Роман Кисьов  избира тази гледна точка – на душата, отделена от всичко земно, която се подготвя за нетленния живот. Повод за разговора с Роман Кисьов в "Артефир" е предстоящата премиера на поетичната..

публикувано на 20.04.24 в 12:10

Летящата поезия на Росен Карамфилов

Росен Карамфилов е дух, отдаден изцяло на изкуството. Новата му стихосбирка, озаглавена "Аз ходя" , говори за вътрешната свобода – тази на автора и на неговите читатели. Редакторът на поетичната книга Недялко Славов казва, че "авторът е зачеркнал пешеходната формула на човечеството, а самият той е летящо същество."   Илюстрациите в книгата са..

публикувано на 20.04.24 в 11:10
Григор Бануши

Григор Бануши за недовършената симфония на едно поколение

Адриан Мара е албански композитор, диригент и дисидент, преследван от тайните служби на Енвер Ходжа. Макар и измислен персонаж, Мара е събирателен образ на цяло поколение репресирани музиканти в Албания – симфония от трагични съдби и несбъднатост. "Недовършена симфония" е новият роман на албанския писател и радиожурналист Григор Бануши. Той..

публикувано на 20.04.24 в 09:05
„Добрутро“, 2022 г.

"Реката на забравата" – дебютна изложба на Христина Костова

"Реката на забравата" е първата самостоятелна изложба на Христина Костова, която може да разгледаме от 16 април в Регионалния исторически музей на София. Страстта ѝ към рисуването се появява през 2019 г., когато напуска работата си в Дупница и се мести да живее в София. Всичко започва с малка скица с молив на нейния любим, на обикновена копирна..

публикувано на 20.04.24 в 08:35