Проект „Балкански резонанс“

Пловдивската галерия „Резонанс“ продължава своите международни проекти, един от които е назован „Балкански Резонанс“. В момента там се представя колекция от картини на рима сръбски художници от средното поколение, обединени от заглавието „Чай от рози“. Това са едни от най-интересните съвременни автори от Сърбия, които ги свързва несамо факта, че работят като преподаватели във Факултета по изкуствата в Ниш, но ги обединява и стремежа да пресъздават дълбоки лични чувства и внушение за интимност. Това са Елизабета Матонкич, Лидия Узелац и Мирон Мутаович. Галерия „Резонанс“ показва пловдивски художници и на международната сцена. Първият етап от нейния проект „100 пловдивски ателиета“ миналата година намери своята реализация във Венеция в галерия „Салета“. Във втория етап на тази значима идея „100 пловдивски ателиета“ участваха такива изтъкнати художници като Вълчан Петров, Васил Стоев, Недко Итинов, Иван Поповски-Джовани, Ицко Мазнев и други. Идеята е да се пренесе атмосферата на ателието, като съкровено място, като се материализира съзидателния дух на всеки един артист. През 2019 година, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, ще бъдат експонирани всички 100 реплики от творбите на 100-те пловдивски художници, заедно с филми представящи тези ателиета, като отворено пространство за съзидание.ВИЖТЕ ОЩЕ

Подправките – храна, лекарство или поезия на вкусовете

Пред нас е книгата „Лечебните подправки: 50 известни и екзотични подправки за по-добро здраве“. Тази своеобразна библия на подправките не е нито четиво само за образцови домакини, нито алхимичен наръчник и привилегия за гурме-готвачи от ресторанти с много звезди. Щипката поезия или лъжичката аромат, която майките ни всекидневно добавят в храната, навярно..

публикувано на 11.08.17 в 10:05

130 години от рождението на Кирил Шиваров

130 години от рождението на големия български скулптор Кирил Шиваров бе отбелязана във Варна с две значими културни прояви. Едната бе юбилейната му изложба във варненската Градска художествена галерия, със заглавие „Нашият скулптор“. А другата, представянето на изключително ценната – като първи опит – монография за личността и голямото дело на Кирил..

публикувано на 09.08.17 в 09:55
Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.

„Лидерство и самозаблуда“ – изход от кризата има

„Лидерство и самозаблуда“ е книга, позволена за четене не само от началници, но и от подчинени. Не, не защото всеки редник носи в раницата си маршалски жезъл. Лидерството не винаги е свързано с ранг, постове и йерархии. То често е предизвикано от обстоятелства и ситуации. Ала винаги засяга човешки взаимоотношения. На кого от нас не му се е налагало да..

публикувано на 04.08.17 в 16:05

Младостта на творческия дух

С това определение може а бъде оценена ретроспективната изложба на художничката Виолета Гривишка-Танева, която бе представена в галерията на Шипка 6. Другото определение, което нейни колеги и приятели ѝ дадоха бе Непознатата Виолета, различната Гривишка, виждайки тази респектираща колекция от живописни платна, графика, творби, с техника преге и други...

публикувано на 03.08.17 в 09:30
Махатма Ганди

„Даровете на гнева“ – внукът на Махатма Ганди разказва

На бъдещите поколения ще бъде трудно да повярват, че някога такъв човек, от плът и кръв, е ходил по земята, казва Айнщайн за Махатма Ганди. А внукът на Махатма Ганди – Арун Ганди разказва за житейските уроци, които е получил от своя дядо. Това са онези същите уроци по простота, човещина и смирение, които днес – през „гневния, алчен и агресивен“ 21 век..

публикувано на 02.08.17 в 10:44