„Лидерство и самозаблуда“ – изход от кризата има

Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.
Снимка: БНР

„Лидерство и самозаблуда“ е книга, позволена за четене не само от началници, но и от подчинени. Не, не защото всеки редник носи в раницата си маршалски жезъл. Лидерството не винаги е свързано с ранг, постове и йерархии. То често е предизвикано от обстоятелства и ситуации. Ала винаги засяга човешки взаимоотношения.
СнимкаНа кого от нас не му се е налагало да взема отговорни решения – от семейството до работното място във фирмата, от входа на блока до правителството. А верността на решенията – оказва се – се влияе от неспособността ни да видим собствените си заблуди. Няма нищо обидно и непоправимо. Така твърдят от научния екип, разработил „оздравителната“ поведенческа стратегия. Дали книгата „Лидерство и самозаблуда“, написана вследствие от изследванията на американския институт „Арбинджър“ като наръчник по корпоративна етика, ще послужи и на нас, както е подпомогнала работата на поръчалите я големи престижни компании – е въпрос на лична проверка и практика. По-съществено е, че изданието подсказва възможности да преосмислим своите позиции, поведения и „приноси“ в ниската ефективност, влошената работна среда, демотивираните колеги, отчуждените роднини и кризата в микро или макроекипа.
Да, има ефикасни техники – ефикасни, защото са прости! – за подобряване на отношенията с най-близките в семейството, със съседите, с тези, от които зависи професионалният ни успех. Само трябва известна готовност и широта на възгледите, за да бъдат забелязани проблемите и собственото ни участие в тях. Това е и първата стъпка към следващото вярно лидерско решение. Изход от кризата има. А открихме и компетентен, но търпелив към самозаблудите ни коментатор като Пламен Димитров – председателя на Дружеството на психолозите в България, с когото да обсъдим изданието „Лидерство и самозаблуда“.



ВИЖТЕ ОЩЕ

С книжовността, таз сила нова

Отново е 24 май – най-обичаният български празник, когато си припомняме думите от българския всеучилищен химн на Стоян Михайловски и Панайот Пипков и изпитваме гордост от това, че сме част от българската култура. В своето есе „Кирило-Методиевско“ Георги Марков пише: „Слушали ли сте нестройните гласчета на децата от предучилищна възраст, когато се мъчат..

публикувано на 24.05.18 в 14:20
Мирослав Пашов, Розалия Радичкова, Милен Миланов – председател на Фондация „А`Аскеер”, проф. д.н. Виолета Дечева.

Тази вечер връчват театралните награди „Аскеер 2018“

Броени часове ни делят от началото на церемонията в театър „Българска армия“, където по традиция ще бъдат връчени тазгодишните награди „Аскеер“ . Престижното отличие се присъжда вече 28 години за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон и се смята за най-високото признание за създаденото от родните актьори, режисьори, сценографи, драматурзи..

публикувано на 24.05.18 в 14:05

Програма „Христо Ботев“ ще Ви направи съпричастни с Празника на буквите на 24 май от 17 часа

За първи път софиянци и гости на столицата ще празнуват Деня на българската просвета, култура и славянската писменост – 24 май – с празнична културна програма на открито. От 17 часа в парка зад НДК Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС, Столичната община, Националният дворец на културата и Българското национално радио обединяват..

обновено на 24.05.18 в 09:17
Захари Карабашлиев и Вера Асенова в студиото на

Захари Карабашлиев и Вера Асенова – едно българско семейство, посветено на книгите

Писателят Захари Карабашлиев и съпругата му икономистът Вера Асенова гостуваха в „Артефир“ с покана за предстоящия Международен литературен фестивал „Варна Лит“ 2018 . Второто издание на фестивала от 30 май до 2 юни обединява писатели, журналисти, театрали, художници и музиканти и ги превръща в преки посланици на литературата и изкуствата сред младите..

публикувано на 23.05.18 в 16:25
Проф. Аксиния Джурова на откриването на изложбата

Изложба на италианския художник Енио Калабрия

Един от големите италиански художници, определян като един от най-ярките представители на европейската фигуративна живопис, се завръща със своето изкуство в България чрез невероятните си творби. Това е Енио Калабрия, който за втори път с много любов и респект към нашата публика представя своя изложба в галерия „Контраст“. През 1980 г. той откри изложба на..

публикувано на 23.05.18 в 13:55