„Лидерство и самозаблуда“ – изход от кризата има

Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.
Снимка: БНР

„Лидерство и самозаблуда“ е книга, позволена за четене не само от началници, но и от подчинени. Не, не защото всеки редник носи в раницата си маршалски жезъл. Лидерството не винаги е свързано с ранг, постове и йерархии. То често е предизвикано от обстоятелства и ситуации. Ала винаги засяга човешки взаимоотношения.
СнимкаНа кого от нас не му се е налагало да взема отговорни решения – от семейството до работното място във фирмата, от входа на блока до правителството. А верността на решенията – оказва се – се влияе от неспособността ни да видим собствените си заблуди. Няма нищо обидно и непоправимо. Така твърдят от научния екип, разработил „оздравителната“ поведенческа стратегия. Дали книгата „Лидерство и самозаблуда“, написана вследствие от изследванията на американския институт „Арбинджър“ като наръчник по корпоративна етика, ще послужи и на нас, както е подпомогнала работата на поръчалите я големи престижни компании – е въпрос на лична проверка и практика. По-съществено е, че изданието подсказва възможности да преосмислим своите позиции, поведения и „приноси“ в ниската ефективност, влошената работна среда, демотивираните колеги, отчуждените роднини и кризата в микро или макроекипа.
Да, има ефикасни техники – ефикасни, защото са прости! – за подобряване на отношенията с най-близките в семейството, със съседите, с тези, от които зависи професионалният ни успех. Само трябва известна готовност и широта на възгледите, за да бъдат забелязани проблемите и собственото ни участие в тях. Това е и първата стъпка към следващото вярно лидерско решение. Изход от кризата има. А открихме и компетентен, но търпелив към самозаблудите ни коментатор като Пламен Димитров – председателя на Дружеството на психолозите в България, с когото да обсъдим изданието „Лидерство и самозаблуда“.ВИЖТЕ ОЩЕ
Н. Пр. Закиа Ел Мидауи – извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в София

Европейски и други паралели – за културното наследство и музеите на Мароко

За Мароко знаем и много, и малко. Това е страната, която посреща всеки приятел с дъх на ментов чай , примесен с ароматите на Ориента… От Европа я делят 14 км – почти толкова, колкото е разстоянието от Боянската църква до центъра на София. Туристи от цял свят са привлечени от кроткото съжителство на богата древна култура с разнолик и модерен начин на..

публикувано на 23.10.17 в 16:05

Радостин Седефчев преизмисля непознати животи

Първата самостоятелна изложба на Радостин Седефчев – „Непредсказуемо минало“ беше открита наскоро в галерия „Васка Емануилова“ като част от платформата „Място за срещи“. Куратор е Владия Михайлова. Творбите на Радостин Седефчев изследват художествено намерени документи, тефтери и снимки. Авторът прерисува, дорисува, оцветява, композира, рамкира..

публикувано на 23.10.17 в 13:55
Сцена от спектакъла.

Снежната кралица в Сатиричен театър „Алеко Константинов”

„Снежната кралица” от Евгений Шварц по приказката на Х.К. Андерсен е новото детско представление в афиша на Сатиричен театър „Алеко Константинов” . Малките зрители и техните родители ще могат да се насладят на модерната адаптация на класическата история за любовта и приятелството. Режисьор на представлението е Анастасия Събева, а в ролите на Кай и..

публикувано на 23.10.17 в 12:14

„Откъде започнахме ние” и Иван Хаджийски

Английските лордове се гордеят със своите родители, но не по-малко се гордеят и със себе си, и то главно с това, че умеят да си избират родители – богати и умни, които знаят как и с какво създават бъдеще на децата си. Но и баба знае да избира между Невил Чембърлейна и Болдуина. Я да избира между моя баща и твоя, между моя дядо и твоя? Нека тогава се..

публикувано на 23.10.17 в 11:30

За порастването или къде се намира планетата на дядовците

В следващите минути ще разлистим една детска книга. Нейният автор е Здрава Каменова, актриса и драматург, автор на сборник с драматургия и автор на две детски книги. Сега идва ред и на третата й книга за деца - „Планетата на дядовците”. Това е една хубава смешно-тъжна приказка за порастването, а още в началото питам Здрава Каменова къде се намира..

публикувано на 23.10.17 в 10:40