„Лидерство и самозаблуда“ – изход от кризата има

Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.
Снимка: БНР

„Лидерство и самозаблуда“ е книга, позволена за четене не само от началници, но и от подчинени. Не, не защото всеки редник носи в раницата си маршалски жезъл. Лидерството не винаги е свързано с ранг, постове и йерархии. То често е предизвикано от обстоятелства и ситуации. Ала винаги засяга човешки взаимоотношения.
СнимкаНа кого от нас не му се е налагало да взема отговорни решения – от семейството до работното място във фирмата, от входа на блока до правителството. А верността на решенията – оказва се – се влияе от неспособността ни да видим собствените си заблуди. Няма нищо обидно и непоправимо. Така твърдят от научния екип, разработил „оздравителната“ поведенческа стратегия. Дали книгата „Лидерство и самозаблуда“, написана вследствие от изследванията на американския институт „Арбинджър“ като наръчник по корпоративна етика, ще послужи и на нас, както е подпомогнала работата на поръчалите я големи престижни компании – е въпрос на лична проверка и практика. По-съществено е, че изданието подсказва възможности да преосмислим своите позиции, поведения и „приноси“ в ниската ефективност, влошената работна среда, демотивираните колеги, отчуждените роднини и кризата в микро или макроекипа.
Да, има ефикасни техники – ефикасни, защото са прости! – за подобряване на отношенията с най-близките в семейството, със съседите, с тези, от които зависи професионалният ни успех. Само трябва известна готовност и широта на възгледите, за да бъдат забелязани проблемите и собственото ни участие в тях. Това е и първата стъпка към следващото вярно лидерско решение. Изход от кризата има. А открихме и компетентен, но търпелив към самозаблудите ни коментатор като Пламен Димитров – председателя на Дружеството на психолозите в България, с когото да обсъдим изданието „Лидерство и самозаблуда“.ВИЖТЕ ОЩЕ

Да видиш покривите на Париж през прозорец

В галерия „Средец” на Министерството на културата може да бъде видяна изложбата „Европейски градове в творби на български художници”. Изложбата само маркира огромната тема за интереса на българските художници към Европа и мястото на сюжети от европейските градове в изкуството им през последния век. В нея са включени живописни творби, графики и рисунки от..

публикувано на 21.01.18 в 11:25

Нова поетична книга на Станислава Станоева

Станислава Станоева е автор на четири стихосбирки досега. Получавала е награди от различни литературни конкурси, стихотворенията ѝ са включени в антологии у нас и в чужбина, има преводи на турски, английски и немски език. Член е на Поетическа академия „Добромир Тонев“ и на Дружеството на пловдивските писатели. Нейната пета книга излезе под заглавие „Форми..

публикувано на 21.01.18 в 09:05
Красимир Нейков

Дебют с респект към словото

Дебютната книга на Красимир Нейков „Естествени неща“ е вече сред читателите и се оценява по достойнство от онези от тях, които са разбрали, че става дума за млад поет, тръгнал по бавния и труден път в овладяване на словото, който не шуми около себе си. При наличието на толкова бляскави поетически звезди, които се ласкаят от многото си „фенове“ и кресливо..

публикувано на 20.01.18 в 12:05

Антисемитизъм и ислямизация в „Проклет роман“

„Проклет роман“ на Евгения Иванова е продължение на предишния ѝ роман „Фото Стоянович“ и разказва за събития от края на 19 век отново през погледа на хора, живели в това време. Авторката, професор по антропология и специалист по Балканите ни предлага един исторически сюжет между документалистиката и фикцията и, както казва самата тя пишейки „се..

публикувано на 20.01.18 в 09:25

Валентина Попова: стар социолог - млад художник

Доскоро Валя, както всички я наричаме, беше наш колега в БНР. Обобщаваше социологическите проучвания и ни обясняваше на какво се дължат резултатите от тях. С една дума, помагаше ни да подобряваме работата си. От известно време, обаче, Валя Попова се пенсионира и започна да рисува. Разви таланта си така, че за Коледа в Мраморното фоайе на БНР бе..

публикувано на 20.01.18 в 09:15