„Лидерство и самозаблуда“ – изход от кризата има

Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.
Снимка: БНР

„Лидерство и самозаблуда“ е книга, позволена за четене не само от началници, но и от подчинени. Не, не защото всеки редник носи в раницата си маршалски жезъл. Лидерството не винаги е свързано с ранг, постове и йерархии. То често е предизвикано от обстоятелства и ситуации. Ала винаги засяга човешки взаимоотношения.
СнимкаНа кого от нас не му се е налагало да взема отговорни решения – от семейството до работното място във фирмата, от входа на блока до правителството. А верността на решенията – оказва се – се влияе от неспособността ни да видим собствените си заблуди. Няма нищо обидно и непоправимо. Така твърдят от научния екип, разработил „оздравителната“ поведенческа стратегия. Дали книгата „Лидерство и самозаблуда“, написана вследствие от изследванията на американския институт „Арбинджър“ като наръчник по корпоративна етика, ще послужи и на нас, както е подпомогнала работата на поръчалите я големи престижни компании – е въпрос на лична проверка и практика. По-съществено е, че изданието подсказва възможности да преосмислим своите позиции, поведения и „приноси“ в ниската ефективност, влошената работна среда, демотивираните колеги, отчуждените роднини и кризата в микро или макроекипа.
Да, има ефикасни техники – ефикасни, защото са прости! – за подобряване на отношенията с най-близките в семейството, със съседите, с тези, от които зависи професионалният ни успех. Само трябва известна готовност и широта на възгледите, за да бъдат забелязани проблемите и собственото ни участие в тях. Това е и първата стъпка към следващото вярно лидерско решение. Изход от кризата има. А открихме и компетентен, но търпелив към самозаблудите ни коментатор като Пламен Димитров – председателя на Дружеството на психолозите в България, с когото да обсъдим изданието „Лидерство и самозаблуда“.ВИЖТЕ ОЩЕ

Подправките – храна, лекарство или поезия на вкусовете

Пред нас е книгата „Лечебните подправки: 50 известни и екзотични подправки за по-добро здраве“. Тази своеобразна библия на подправките не е нито четиво само за образцови домакини, нито алхимичен наръчник и привилегия за гурме-готвачи от ресторанти с много звезди. Щипката поезия или лъжичката аромат, която майките ни всекидневно добавят в храната, навярно..

публикувано на 11.08.17 в 10:05

130 години от рождението на Кирил Шиваров

130 години от рождението на големия български скулптор Кирил Шиваров бе отбелязана във Варна с две значими културни прояви. Едната бе юбилейната му изложба във варненската Градска художествена галерия, със заглавие „Нашият скулптор“. А другата, представянето на изключително ценната – като първи опит – монография за личността и голямото дело на Кирил..

публикувано на 09.08.17 в 09:55

Проект „Балкански резонанс“

Пловдивската галерия „Резонанс“ продължава своите международни проекти, един от които е назован „Балкански Резонанс“. В момента там се представя колекция от картини на рима сръбски художници от средното поколение, обединени от заглавието „Чай от рози“. Това са едни от най-интересните съвременни автори от Сърбия, които ги свързва несамо факта, че работят..

публикувано на 07.08.17 в 10:00

Младостта на творческия дух

С това определение може а бъде оценена ретроспективната изложба на художничката Виолета Гривишка-Танева, която бе представена в галерията на Шипка 6. Другото определение, което нейни колеги и приятели ѝ дадоха бе Непознатата Виолета, различната Гривишка, виждайки тази респектираща колекция от живописни платна, графика, творби, с техника преге и други...

публикувано на 03.08.17 в 09:30
Махатма Ганди

„Даровете на гнева“ – внукът на Махатма Ганди разказва

На бъдещите поколения ще бъде трудно да повярват, че някога такъв човек, от плът и кръв, е ходил по земята, казва Айнщайн за Махатма Ганди. А внукът на Махатма Ганди – Арун Ганди разказва за житейските уроци, които е получил от своя дядо. Това са онези същите уроци по простота, човещина и смирение, които днес – през „гневния, алчен и агресивен“ 21 век..

публикувано на 02.08.17 в 10:44