Класически драми и мелодрами в „Радиотеатър предиобед”

От 10 до 11 часа, в „Радиотеатър преди обед”, от 7 до 11 август слушателите на програма „Христо Ботев” ще имат възможността да чуят класически тип жанрови пиеси – драми и мелодрами. Започваме с „Амер” на Боян Папазов – пиеса за трагичната участ на може би най-нежния български поет Димчо Дебелянов. Постановката е в две части, които ще бъдат излъчени в понеделник и вторник.
В сряда е друга прекрасна мелодраматична история – „Балада за Георг Хених” на Виктор Пасков.
Яна Добрева се включва в четвъртък с „Драскотини от дъжда”, а в петък е Ингмар Бергман с небеизвестната „Есенна соната”.
Произведения, в които неразбирането между човеците прераства в болезнени рани, прорязващи най-дълбоката им същност.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Представление по време на световния ромския фестивал в Прага.

Ромската съдба през погледа на Анита Кристи

Прекрасната Анита Кристи представя ромската съдба в документалния разказ „Роми, цигани, мануши“ на режисьора Милан Огнянов . Слушателите ще чуят неподражаемата циганска музика, ще се вслушат в мъдрите гласове на представители на етноса, ще се разходят из дълбините на скитническата ромска душа. Документалният разказ „Роми, цигани, мануши“ ще се излъчи..

публикувано на 20.10.17 в 09:05
Част от корицата на романа „Улица „Консервна“ на Джон Стайнбек

Велики романи в „Запазена марка радиотеатър“

Драматизации на велики англоезични романи ще звучат в рубриката „Запазена марка радиотеатър“ в 2 часа след полунощ. Започваме в понеделник, 16 октомври, с един от най-големите представители на английския постмодернизъм – „Колекционерът“ на Джон Фаулз. Във вторник, 17 октомври, се обръщаме към друга култова книга – „Портокал с часовников..

публикувано на 15.10.17 в 10:05

Вечната „Кармен“ на радиосцената в неделя в 16 часа

Кармен, героинята на Проспер Мериме, е може би един от най-известните образи в световната литература, добил своята популярност не без участието на великата опера на Жорж Бизе. Кармен свободната, непокорената, обичащата, всеотдайната – каквото и да кажем за нея, все ще е недостатъчно. Затова нека я послушаме в неделя, 15 октомври, от 16 часа в..

публикувано на 15.10.17 в 09:55
Морис Метерлинк

„Натрапницата“ на Метерлинк – пиеса за безчувствието

„Натрапницата“ (1891) е третата пиеса на Морис Метерлинк (1862-1949), в която за първи път писателят вкарва в свой текст мотива за Смъртта . Смъртта с главна буква: няколко души очакват кончината на човек от домакинството, но я очакват безстрастно, равнодушно, неемоционално. Метерлинк се опитва с тази пиеса да покаже, че това главно събитие на живота..

публикувано на 14.10.17 в 10:05
Кирил Калев, директор на програма „Христо Ботев“ (вляво), и г-н Фабиен Флори, директор на Френския институт в България.

Нови идеи за сътрудничество между програма „Христо Ботев“ и Френския институт в България

На 12 октомври 2017 година се състоя работна среща на ръководството на програма „Христо Ботев“ с новия директор на Френския институт в България г-н Фабиен Флори. От страна на БНР бе предложено сътрудничество за представяне на френски автори в продукцията на пиеси за радиотеатъра, редовно участие на представители на Института по повод културни..

публикувано на 12.10.17 в 14:10