Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ХХ Джаз фестивал Банско 2017 – ден 8: Пати Остин – директно предаване на 12 август, събота, от 19.10 часа от сцената на площад „Н. Вапцаров“

Джаз вечерта от Банско можете да слушате по програма „Христо Ботев“ от 19.10 часа до полунощ.

| обновено на 12.08.17 в 11:04 БНР Новини
Пати Остин
Снимка: banskojazzfest.com

Patti Austin, USA (Пати Остин, САЩ)
„Трябваше да обикалям около него 27 години, но си струваше“. Тези думи се отнасят до Куинси Джонс. Изречени са от певицата Пати Остин, на която Куинси Джонс е близък роднина – кръстник. И въпреки това я е оставил да се развива докато Той реши, че е дошло времето Пати Остин да има свой, самостоятелен албум. А не само да участва в неговите продукции. Тя притежава рядкото качество да бъде разпознаваема. Такава е от появата си на сцена до сега. Днес при хилядите – хиляди изпълнителки от-еднакъв-тип, шансът да те разпознават е все по-малък и е все по-голяма рядкост. Обичам Пати Остин и заради това, че при нея отсъства стиловата ограниченост – тя изглежда великолепно в одеждите на американската (разнообразна по дефиниция) музика, но и не само американската! Припомням блестящото изпълнение на Пати Остин в една от ариите на оратория „Месия“ на Г. Фр. Хендел в транскрипцията, наречена „Празник на духа“, A Soulful Celebration.
Дебютът на певицата е на сцената на „Аполо театър“. Тогава е била 4 годишна и е партнирала на знаменитата Дайна Уошингтън. Години по-късно следват участия в продукции на Боб Джеймс, Blood, Sweat & Tears, Джордж Дюк, Джордж Бенсън, Майкъл Джексън. Участва в театрални спектакли. Партнира на Ричард Гиър във филма „Котън клуб“ и работи с усърдие на медоносна пчела във всички продукции на Куинси Джонс. През 1981 година, след 27 лета на търпение Пати Остин вече имаше своя албум като титулярна певица. Той носи нейното име и леко натрапващо се заглавие: Every Home Should Have One (Всеки дом трябва да го има). Но твърде малко хора узнаха за него и това е грешката на останалите, не знаят какво са пропуснали навремето. Но ако тази продукция е преминала незабелязано покрай вас, албумът The Real Me (Истинската аз) е задължителен за ценителя. Там Пати Остин пее песните, които „би желала да са създадени за нея“. Пее ги така, сякаш наистина Тя е била вдъхновение за авторите им. Ако все пак има разминаване и с този албум на Пати Остин – има трети шанс: чуйте създадените с немския WDR Big Band продукции For Ella (За Ела) и Avant Gershwin – компактдиск получил заслужена награда Грами. Позволих си тези препоръки, относно Пати Остин спрямо вас, защото една от водещите певици в последните десетилетия има реалната стойност, когато е слушана не само по света, но и у нас. Затова програма „Христо Ботев“ ви дава възможността, да бъдете съпричастни към високото изкуство на Пати Остин в заключителната вечер на юбилейния ХХ Джаз фестивал Банско 2017 г.

Програмата на заключителната вечер на ХХ Джаз фестивал Банско 2017 съдържа и изяви на:

Петър Салчев & „Октет Пловдив“, България
Петър Салчев e сред водещите певци на българската джаз сцена. Роден е в град Пловдив през 1969 година. Пътят му като вокалист започва с награда за най-добър млад изпълнител по време на събитието „Младежка джаз среща“ в Пловдив. През годините концертира на всички джаз фестивали в България. Изнася концерти в Англия, Германия, Австрия, Дания, САЩ… Солист е на Биг бенда на БНР и Биг бенд Пловдив.
„Октет Пловдив“ е формация, създадена през 2012 година от талантливия джаз пианист Мирослав Турийски. На Джаз фестивала Банско 2017 „Октет Пловдив“ е в състав: Мирослав Турийски (пиано), Александър Леков (бас), Кристиян Желев (барабани), Венелин Георгиев (алт саксофон), Димитър Льолев (тенор саксофон), Мартин Ташев (тромпет) Дарин Иванов (тромпет), Благой Гешев (тромбон).

Mungo Jerry Blues Band, UK (Мънго Джери блус бенд, Великобритания)
Изминаха 47 лета от внезапната поява на „Мънго Джери“ през иначе – рокаджийската 1970 година. Посрещнати със смесени чувства, повечето – положителни, Рей Дорсет и неговата група няколко десетилетия продължават да се радват на обичта на публиката по света. Почти невероятно е, че безобидната мелодийка In The Summertime (През лятото), с която „Мънго Джери“ започна своето съществуване, продължава да е май единствената песен, влязла в паметта на публиката. И въпреки това – „Мънго Джери“ съществува почти половин век! Спомняйки си за предишните изяви на Mungo Jerry Blues Band на Централния площад в Банско нямам никакво съмнение, че именно това е групата, която е редно да постави последния юбилеен акцент на ХХ Джаз фестивал Банско 2017 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30