Да е живо и здраво детето, родено над облаците!

ЕПА/БГНЕС

Темата, която ви предлагам днес е тема не само на деня, тя е тема и на годината, и на десетилетието, дори и на последния четвърт век, за жалост.

Преди десетина дни, българка роди в самолета по време на полет от Колумбия до Германия. Слава Богу бебокът от мъжки пол е жив и здрав, жива и здрава е и майката. Имала късмет жената, че стюардесите на немския самолет са били предварително обучени как да действат в подобна ситуация, а за щастие сред пътниците имало и трима лекари.
Това беше една наистина добра новина, която бе отразена във всички медии, в това число и в социалните мрежи.

Но… Ех, това постоянно наше българско „но“! И във вестниците, и във форумите много се разискваше въпросът какво гражданство ще получи новороденият Николай. Щото от една страна роден над Атлантическия океан, от друга страна – в немски самолет, а от трета – майка му българка.

Ха сега, де! Интересен казус, наистина, но по-интересното е, че повечето от форумците с нескрита благородна завист предполагаха, че бебето ще получи германско гражданство.ВИЖТЕ ОЩЕ

Министерството на труда и социалната политика с призове за социална иновация

Политиката по социална икономика в България се развива координирано и целенасочено, прилагат се работещи модели, които утвърждават нов модел бизнес отношения – за по-висок икономически растеж и по-добро социално включване на уязвими групи от населението. Фокусът на политиката е насочен към подобряване на средата, в която социалните предприятия..

публикувано на 15.12.17 в 16:30
Стоян Якимов

Социалните вземания няма да се запорират

За първото шестмесечие на 2017 г. частните съдебни изпълнители са събрали 600 милиона лева. Увеличила се е събраната сума в полза на граждани – 92 млн. лева, в сравнение с 2016 г., когато са събрани 150 млн. лева. Ръст има и по отношение на вземанията за издръжка. Те са 2,2 млн. лева, като за цялата 2016 г. те са били 3 милиона и тези за заплати 5..

публикувано на 15.12.17 в 14:10
Мария, която спаси живота на тролейбусен шофьор, при получаването на наградата.

Предколедно

Не знам дали си спомняте за една история от миналата година. Тогава 15-годишната ученичка от Спортното училище в Стара Загора, Мария Звездева, спаси от задушаване припаднал шофьор на тролейбус от градския транспорт. Мъжът загуби съзнание зад волана, а момичето реагира бързо и му извади езика, който си беше глътнал. Случката по онова време предизвика..

публикувано на 15.12.17 в 12:30

Трябва да бъде въведена медиацията при развода

В Народното събрание се работи по конкретни законодателни промени срещу агресията в редица закони, които се отнасят за нашите деца. По инициатива на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и Държавната агенция за закрила на детето бе създадена работна група за иницииране на промени в законите срещу агресията при децата и подрастващите. Над..

публикувано на 15.12.17 в 11:10
Райна Асенова, балканист-журналист от БТА

Европейски перспективи за Западните Балкани и Българското председателство

Темата за Западните Балкани е един дългосрочен ангажимент и не можем да очакваме разширяването, европейската перспектива и връзките на Балканите да бъдат решени за 6 месеца. По-реалистично е да очакваме конкретни резултати след 6-7 години. Сега се поставя началото на някои проекти, които България доста смело включи в дневния ред на ЕС за..

публикувано на 15.12.17 в 10:40