Швейцария ами!

Туристи правят снимки, возейки се в зъбчатата железница Юнгфраубан в Швейцария.
ЕПА/БГНЕС

В този момент ще въздъхне ли някой за Тирол и Швейцария, че да го цапна по устата! – така възкликва Алеко Констинтинов през 1895 година след една екскурзия до Погановския манастир. И завършва: Има бъдуще нашата хубава България!

Често се сещах за този пътепис, докато имах възможност да попътувам из Швейцария. Гледах, слушах и си мислех такива неща, заради които Щастливеца сигурно щеше да ме цапне по устата.
Можете да си представите изненадата ми, когато ни казаха, че в Швейцария водата е от Алпите и може да се пие дори от фонтаните. Опитах – вкусна и студена е. Опитаха и другите – от 40 души никой не се оплака от нищо. За нашата вода вие си знаете.
Стотици километри пропътувахме из Алпите, на много места беше сечено. Трупите лежаха прилежно подредени край пътя, а зад тях като стена стоеше гората – гъста, зелена, жива. Тук съм виждал безогледно да убиват гори, след камионите остава пустош.

Товарен влак се движи по старата оригинална линия в Швейцарските Алпи.       Снимка: en.wikipedia.org
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жеравна.

Една родова история на четири века

В рубриката „Моята история” - съвместен проект с гражданска платформа „Move.bg”, ви разказваме интересни родови истории. Днешната ще ви отведе в Жеравна при една фамилия, чието родословно дърво датира от 1732 година. Разказва ни я Анна Няголова. Нейната прабаба Анна, на която е кръстена, е дъщеря на известния жеравненски чорбаджия Велико кехая.

публикувано на 23.10.17 в 16:45
Илия Вълков, Михайлина Павлова и доц.д-р Орлин Спасов (отляво надясно).

Да бъдеш журналист…

В понеделник в Малта бе убита Дафне Галиция, виден разследващ журналист, участвала в разкриването на канала около панамските офшорни кампании. Половин час преди да бъде убита тя публикува в блога си пост, в който началникът на кабинета на премиера е обвинен в корупция. Преди няколко часа Евронюз публикуваха информацията, че колата бомба, в която загина..

публикувано на 23.10.17 в 14:47

С какво да заменим провинциалните дискотеки?

Новините са много, но аз се спрях на тази, която ни шокира още в неделя, че двама мъже (баща и син) са загинали при сбиване в дискотека в старозагорското село Паничерево. Скандалът бил между две компании от Нова Загора и Николаево, които са били в дискотеката в селото. Мъжете са намушкани с метален предмет и това е причината за смъртта им. Те се сбили още..

публикувано на 23.10.17 в 12:30

Искаме ли днес Христос в живота си?

• Заедно с доц. Мариан Стоядинов, преподавател в православния богословски факултет на ВТУ „Св. Кирил и Методий” разговаряхме за това искаме ли днес Христос в живота си. Повод ни дава и провелият се VІІІ международен научен семинар по систематическо богословие и християнска философия, организиран от Центъра по систематическо богословие на Православния..

публикувано на 22.10.17 в 08:15
Д-р Димитър Ленков.

КСНС по въпросите на здравеопазването

В ефира на предаването „Нашият ден” д-р Ленков подчерта, че решаването на проблемите в сферата на здравеопазването е от национално значение и е пряко свързано с националната сигурност. Той припомни, че задълженията на болниците в България възлиза на половин милиард лева и лимитите, въведени от НЗОК са основна пречка за функционирането на държавните и..

публикувано на 20.10.17 в 14:10