Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големите игри на щастието

Снимка: БГНЕС

У нас близо 400 фирми „произвеждат“ хазарт. По закон рекламата му е забранена. В резултат на което по телевизии, вестници и билбордове го има волно. И по много.
Обяснението и на „производители“ и на медийни собственици, е че това са предавания или публикации. По тази логика всяко кихане в ефир е предаване, а всеки триредов некролог – публикация. Но както знаем, законът у нас е досадно допълнение към реалността.
Тези дни държавата се зае да облекчи още повече битието на създателите на игрите на щастието. Занапред те няма да се налага, според готвените промени, да подават годишни финансови отчети, справки за актуално състояние или удостоверения за чисти сметки с НАП. Няма да подават и в Държавната комисия по хазарта документи за собственост на сградите и помещенията, справките за валиден лиценз и охрана.
Така се намалявала бюрокрацията. Според властта. И се заобикаля и закон и финансова отговорност, според други. Защото за последната година гореречената комисия е разглеждала по 7-8 заявки за лиценз дневно. И е взела 3137 решения. Похвален труд. В края на краищата официално в хазната са влезли 125 млн. лева. Реалните обороти са повече от сто пъти повече. Няма смисъл да питаме къде са парите. Дължимите пари за извършената дейност, защото лобизмът е основна предпоставка за функционирането тази дейност. Чрез политици и техните квотни формации в комисия, подкомисии и държавни и общински образувания.
В края на краищата е важно да има щастливи хора. Още по-важно е да са щастливи тези, които уж ги произвеждат. Ама много щастливи, дори и с държавна помощ. И за сметка на другите, които си плащат дребните сметки и треперят пред всеки инкасатор.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53

Сърдечносъдовата смъртност у нас – почти три пъти по-висока от средната за ЕС

Високата сърдечносъдова смъртност в България е предизвикателство, което изисква сериозни мерки за превенция и лечение. Доц. Васил Трайков, председател на дружеството на кардиолозите в България, подчерта по-рано пред БНР неотложността на проблема, като заяви, че в Националната здравна стратегия са заложени конкретни мерки за борба с проблема.  Това..

обновено на 25.04.24 в 06:48
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26