Големите игри на щастието

БГНЕС

У нас близо 400 фирми „произвеждат“ хазарт. По закон рекламата му е забранена. В резултат на което по телевизии, вестници и билбордове го има волно. И по много.
Обяснението и на „производители“ и на медийни собственици, е че това са предавания или публикации. По тази логика всяко кихане в ефир е предаване, а всеки триредов некролог – публикация. Но както знаем, законът у нас е досадно допълнение към реалността.
Тези дни държавата се зае да облекчи още повече битието на създателите на игрите на щастието. Занапред те няма да се налага, според готвените промени, да подават годишни финансови отчети, справки за актуално състояние или удостоверения за чисти сметки с НАП. Няма да подават и в Държавната комисия по хазарта документи за собственост на сградите и помещенията, справките за валиден лиценз и охрана.
Така се намалявала бюрокрацията. Според властта. И се заобикаля и закон и финансова отговорност, според други. Защото за последната година гореречената комисия е разглеждала по 7-8 заявки за лиценз дневно. И е взела 3137 решения. Похвален труд. В края на краищата официално в хазната са влезли 125 млн. лева. Реалните обороти са повече от сто пъти повече. Няма смисъл да питаме къде са парите. Дължимите пари за извършената дейност, защото лобизмът е основна предпоставка за функционирането тази дейност. Чрез политици и техните квотни формации в комисия, подкомисии и държавни и общински образувания.
В края на краищата е важно да има щастливи хора. Още по-важно е да са щастливи тези, които уж ги произвеждат. Ама много щастливи, дори и с държавна помощ. И за сметка на другите, които си плащат дребните сметки и треперят пред всеки инкасатор.
ВИЖТЕ ОЩЕ
20 измръзнали щъркели, приютени на топло в гаража на община Дулово.

В името на емпатията

Позволете ми и аз да каже нещо по повод обгрижените щъркели и добрите хора. На първо място, разбира се, дълбок поклон, само заради мисълта, че можеш да помогнеш, успокоиш, стоплиш животинка, която е в беда. Поклон и заради това, че мисълта се превръща в действие-спасително. Сега няколко думи за реакциите. Сърцераздирателни, защото имаме..

публикувано на 22.03.18 в 12:40

Дора Галор разказва на децата за спасението на българските евреи

Дора Галор е детски писател и певица. Родена е в Израел в семейството на български евреи. Една жена, която вярва, че е дошла на този свят с мисията да съдейства за прехода от агресията на 20 век, към духовността на следващите векове. Слушала е много от роднините си за спасяването на евреите от България и на днешния етап разказва този исторически факт като..

публикувано на 22.03.18 в 11:17
Монахът Мартин Лутер

Реформацията – реформирано християнство или нова религиозна система

На 31 октомври 1517 г. монахът Мартин Лутер закова на портата на църквата във Витенберг, Германия, своите 95 тези срещу продажбата на индулгенции. От този акт, който се противопоставя на папската политика, води началото си Реформацията. За същността, причините и следствията на Реформацията разговаряме с проф. Румен Генов, най-изтъкнатия български..

публикувано на 22.03.18 в 09:15

За демонтажа на един недовършен газопровод

Според последна информация от руски източници, „Газпром” започва демонтиране на тръби и замразяване строежи на компресорни и измервателни станции на част от газопровода „Турски поток”. Става въпрос за т. нар. "втора тръба", която щеше да осигурява енергоносители за Европа. Или пряко, или евентуално, при позитивно политическо решение от Брюксел, чрез..

публикувано на 21.03.18 в 12:35

Ива Балашева: Това, за което живеем, е да сме добри

Ива Балашева е героинята ни в рубриката „Човекът“. По професия тя е HR-консултант, но когато я попитахме, как иска да я представим, тя отговори: „добър човек, надявам се“. И така, Ива ни поведе не само през професионалния си път, като ни разказа, как една млада жена намира себе си и може да прави това, което я радва, ами през пътя на доброто. Доброто във..

публикувано на 21.03.18 в 10:53