Големите игри на щастието

БГНЕС

У нас близо 400 фирми „произвеждат“ хазарт. По закон рекламата му е забранена. В резултат на което по телевизии, вестници и билбордове го има волно. И по много.
Обяснението и на „производители“ и на медийни собственици, е че това са предавания или публикации. По тази логика всяко кихане в ефир е предаване, а всеки триредов некролог – публикация. Но както знаем, законът у нас е досадно допълнение към реалността.
Тези дни държавата се зае да облекчи още повече битието на създателите на игрите на щастието. Занапред те няма да се налага, според готвените промени, да подават годишни финансови отчети, справки за актуално състояние или удостоверения за чисти сметки с НАП. Няма да подават и в Държавната комисия по хазарта документи за собственост на сградите и помещенията, справките за валиден лиценз и охрана.
Така се намалявала бюрокрацията. Според властта. И се заобикаля и закон и финансова отговорност, според други. Защото за последната година гореречената комисия е разглеждала по 7-8 заявки за лиценз дневно. И е взела 3137 решения. Похвален труд. В края на краищата официално в хазната са влезли 125 млн. лева. Реалните обороти са повече от сто пъти повече. Няма смисъл да питаме къде са парите. Дължимите пари за извършената дейност, защото лобизмът е основна предпоставка за функционирането тази дейност. Чрез политици и техните квотни формации в комисия, подкомисии и държавни и общински образувания.
В края на краищата е важно да има щастливи хора. Още по-важно е да са щастливи тези, които уж ги произвеждат. Ама много щастливи, дори и с държавна помощ. И за сметка на другите, които си плащат дребните сметки и треперят пред всеки инкасатор.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Ангелов, Калина Станева и Даниел Ангелов (отляво надясно) в студиото на предаването.

Моето семейство: Даниел Ангелов и Симеон Ангелов

Гости в студиото са ни двама мъже, за които заставането пред камера не е никакъв проблем, а даже необходимост. Даниел Ангелов е бащата, а Симеон Ангелов е сина и двамата са част от екипа на новите телевизионни любимци на България – героите от сериала „Ние, нашите и вашите“.

публикувано на 17.08.17 в 09:20
Зоологът доц. д-р Стоян Лазаров, съпругата му Александра и децата им - Петко, Йовиан и Крум Лазарови. Към тяхната компания са се присъединили и два сокола.

„Моето семейство“: доц. д-р Стоян Лазаров и съпругата му Александра

В „Моето семейство“ гостува семейството на доц. д-р Стоян Лазаров, зоолог в Национален природонаучен музей, осигуряващ животни за участие в български и чуждестранни филми, съпругата му Александра Лазарова – музикант, и децата им: Петко, Йовиан и Крум Лазарови.

публикувано на 16.08.17 в 09:10
През 1872 г. в Златишкия метох Васил Левски основава един от тайните революционни комитети.

По стъпките на Левски в Средногорието

Изключително интересни факти за делото на Апостола на свободата и основаните от него революционни комитети в селищата между Глъбец и Козница разказва директорът на Регионален исторически музей в град Пирдоп д.и.н. Иван Иванов. Любопитни са и историите и съдбите на неговите съратници от този край, доживели Освобождението на Родината. Дали има последователи..

публикувано на 15.08.17 в 09:35

Любовта - една от основните християнски добродетели

• Разговор с доц. Костадин Нушев, преподавател по Християнска етика в Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски”. • Анкета: „Какво изисква от нас любовта” • Християнска поезия: стихотворението „Любов” от Стоян Михайловски. 12 август

публикувано на 14.08.17 в 11:15

Много завързани работи

Суджукът е рисков продукт. Особено през лятото. Но не и у нас. За някои е начин на живот. За други, ненавързаните, е и доказвано опасен. Вчера уволниха полицая, който предизвика уволнението на шеф от охраната на Козлодуй. Заповедта е на областния директор на полицията във Враца Газибарски. Както се казва – забавянето не е като забравянето. Помислете..

публикувано на 11.08.17 в 12:35