Големите игри на щастието

БГНЕС

У нас близо 400 фирми „произвеждат“ хазарт. По закон рекламата му е забранена. В резултат на което по телевизии, вестници и билбордове го има волно. И по много.
Обяснението и на „производители“ и на медийни собственици, е че това са предавания или публикации. По тази логика всяко кихане в ефир е предаване, а всеки триредов некролог – публикация. Но както знаем, законът у нас е досадно допълнение към реалността.
Тези дни държавата се зае да облекчи още повече битието на създателите на игрите на щастието. Занапред те няма да се налага, според готвените промени, да подават годишни финансови отчети, справки за актуално състояние или удостоверения за чисти сметки с НАП. Няма да подават и в Държавната комисия по хазарта документи за собственост на сградите и помещенията, справките за валиден лиценз и охрана.
Така се намалявала бюрокрацията. Според властта. И се заобикаля и закон и финансова отговорност, според други. Защото за последната година гореречената комисия е разглеждала по 7-8 заявки за лиценз дневно. И е взела 3137 решения. Похвален труд. В края на краищата официално в хазната са влезли 125 млн. лева. Реалните обороти са повече от сто пъти повече. Няма смисъл да питаме къде са парите. Дължимите пари за извършената дейност, защото лобизмът е основна предпоставка за функционирането тази дейност. Чрез политици и техните квотни формации в комисия, подкомисии и държавни и общински образувания.
В края на краищата е важно да има щастливи хора. Още по-важно е да са щастливи тези, които уж ги произвеждат. Ама много щастливи, дори и с държавна помощ. И за сметка на другите, които си плащат дребните сметки и треперят пред всеки инкасатор.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Димитър Ленков.

КСНС по въпросите на здравеопазването

В ефира на предаването „Нашият ден” д-р Ленков подчерта, че решаването на проблемите в сферата на здравеопазването е от национално значение и е пряко свързано с националната сигурност. Той припомни, че задълженията на болниците в България възлиза на половин милиард лева и лимитите, въведени от НЗОК са основна пречка за функционирането на държавните и..

публикувано на 20.10.17 в 14:10
Доц. Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация.

Доц. Ана Джумалиева: В Комисията преобладават преписките, образувани по оплаквания на хора с увреждане

Комисията за защита от дискриминация участва със свои представители в междуведомствена работна група по в изпълнение на План за действие, за прилагане на Конвенцията за правата на хората с увреждания от Република България на ООН (2015-2020 г.) и в работната група за определяне на отговорни органи съгласно разпоредбите на чл. 33 от Конвенция за правата на..

публикувано на 20.10.17 в 13:43
Д-р Султанка Петрова.

Д-р Султанка Петрова: Българските работодатели трябва да бъдат социално отговорни

Много фирми в Европа и света предоставят надбавки в натура за своите работници. Има такива примери вече и за фирми в България, които се отнасят с отговорност към служителите си. Най-често тези отношения са свързани с адаптиране на работниците към променящите се условия на труд, свързани с технологичните и организационни иновации, допълнителни форми на..

публикувано на 20.10.17 в 13:14

Университетската болница в Стара Загора на командно дишане

УМБАЛ „Проф. Д-р Ст. Киркович” в Стара Загора е едно от лечебните заведения в тежко финансово състояние, което по думите на изпълнителния директор проф. Йовчо Йовчев е от 2013-та насам. Според информацията, предоставена от кореспондента на БНР в Стара Загора Венелина Попова проблемът започва от момента на обединение на многопрофилната и..

публикувано на 20.10.17 в 12:56

Да сме живи, пък нека сме здрави

В новият, сега работещ се проект за националната сигурност, състоянието на здравеопазването се приема като критично. Наред с една от най-високите в Европа обща и преждевременна смъртност и ниската продължителност на живота се прибавят и липсата на медикаменти и изтичането на квалифицирани медицински кадри. У нас в момента се трудят около 25 хил...

публикувано на 20.10.17 в 12:45