Големите игри на щастието

Снимка: БГНЕС

У нас близо 400 фирми „произвеждат“ хазарт. По закон рекламата му е забранена. В резултат на което по телевизии, вестници и билбордове го има волно. И по много.
Обяснението и на „производители“ и на медийни собственици, е че това са предавания или публикации. По тази логика всяко кихане в ефир е предаване, а всеки триредов некролог – публикация. Но както знаем, законът у нас е досадно допълнение към реалността.
Тези дни държавата се зае да облекчи още повече битието на създателите на игрите на щастието. Занапред те няма да се налага, според готвените промени, да подават годишни финансови отчети, справки за актуално състояние или удостоверения за чисти сметки с НАП. Няма да подават и в Държавната комисия по хазарта документи за собственост на сградите и помещенията, справките за валиден лиценз и охрана.
Така се намалявала бюрокрацията. Според властта. И се заобикаля и закон и финансова отговорност, според други. Защото за последната година гореречената комисия е разглеждала по 7-8 заявки за лиценз дневно. И е взела 3137 решения. Похвален труд. В края на краищата официално в хазната са влезли 125 млн. лева. Реалните обороти са повече от сто пъти повече. Няма смисъл да питаме къде са парите. Дължимите пари за извършената дейност, защото лобизмът е основна предпоставка за функционирането тази дейност. Чрез политици и техните квотни формации в комисия, подкомисии и държавни и общински образувания.
В края на краищата е важно да има щастливи хора. Още по-важно е да са щастливи тези, които уж ги произвеждат. Ама много щастливи, дори и с държавна помощ. И за сметка на другите, които си плащат дребните сметки и треперят пред всеки инкасатор.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Може ли светът да ликува?

Изпращам поздравите си на националния отбор на Франция, който спечели Световната купа. Това, което ме интересуваше през цялото време, е че селекционерът на френския национален отбор Дидие Дешан е разчитал на футболисти, които иначе играят в ПСЖ, Атлетико - Мадрид, Тотнъм, Марсилия, Манчестър сити, Щутгарт, Монако, Барселона, Реал - Мадрид, Манчестър..

публикувано на 17.07.18 в 12:25

Още за дупките, нервите и стреса

С въвеждането на електронните винетки от 1-ви януари 2019 г. агенция „Пътна инфраструктура“ обещава улеснения за пътуващите, особено, защото щяло да има и уикенд винетки. Цената им ще бъде около 10 лева. От Агенция „Пътна инфраструктура“ обещават, че след въвеждането на електронна винетка за леките автомобили от 1-ви януари няма да се променя цената им,..

публикувано на 16.07.18 в 12:35

Светлината на света

В нагорната си проповед Спасителят се обръща към апостолите Си с думите: „Вие сте светлината на света”. Христовите ученици напълно оправдават тези думи, тъй като разнасят Божествената светлина из цялото земно кълбо. Тези думи са отправени не само към апостолите Му, но и към всички, които вече 2000 години, ръководят живота си от Христовото благовестие...

публикувано на 15.07.18 в 08:05
Ива Дойчинова (вляво) и Нелиан Николова в студиото на предаването.

Нелиан Николова за връзката между щастието и добротата

Момичето, което успя да доведе вокалистът на Rainbow – Рони Ромеро в България – Нелиан Николова беше специалният гост в първия ефир на Ива Дойчинова като водеща на „Нашият ден“. Тази година концертът „Изкуството е...“ отново е посветен на децата и е насочен срещу агресията. „Децата са агресивни, защото са нещастни, а те са нещастни, защото..

публикувано на 13.07.18 в 12:45

За ограбеното достойнство, наречено пенсия

Според последни данни, у нас пенсионерите получават около една трета от заплатата си, ако е била около средната за страната. Ако е била минимална – около 40%. За Евросъюза цифрата е 71%. В Хърватия – близо 130%, в Турция и Холандия по около 100%, в Португалия и Италия, че и в Индия - около 90%. От 2000 година делът на пенсионерите тук не се е увеличил...

публикувано на 13.07.18 в 12:27