Големите игри на щастието

БГНЕС

У нас близо 400 фирми „произвеждат“ хазарт. По закон рекламата му е забранена. В резултат на което по телевизии, вестници и билбордове го има волно. И по много.
Обяснението и на „производители“ и на медийни собственици, е че това са предавания или публикации. По тази логика всяко кихане в ефир е предаване, а всеки триредов некролог – публикация. Но както знаем, законът у нас е досадно допълнение към реалността.
Тези дни държавата се зае да облекчи още повече битието на създателите на игрите на щастието. Занапред те няма да се налага, според готвените промени, да подават годишни финансови отчети, справки за актуално състояние или удостоверения за чисти сметки с НАП. Няма да подават и в Държавната комисия по хазарта документи за собственост на сградите и помещенията, справките за валиден лиценз и охрана.
Така се намалявала бюрокрацията. Според властта. И се заобикаля и закон и финансова отговорност, според други. Защото за последната година гореречената комисия е разглеждала по 7-8 заявки за лиценз дневно. И е взела 3137 решения. Похвален труд. В края на краищата официално в хазната са влезли 125 млн. лева. Реалните обороти са повече от сто пъти повече. Няма смисъл да питаме къде са парите. Дължимите пари за извършената дейност, защото лобизмът е основна предпоставка за функционирането тази дейност. Чрез политици и техните квотни формации в комисия, подкомисии и държавни и общински образувания.
В края на краищата е важно да има щастливи хора. Още по-важно е да са щастливи тези, които уж ги произвеждат. Ама много щастливи, дори и с държавна помощ. И за сметка на другите, които си плащат дребните сметки и треперят пред всеки инкасатор.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министерството на труда и социалната политика с призове за социална иновация

Политиката по социална икономика в България се развива координирано и целенасочено, прилагат се работещи модели, които утвърждават нов модел бизнес отношения – за по-висок икономически растеж и по-добро социално включване на уязвими групи от населението. Фокусът на политиката е насочен към подобряване на средата, в която социалните предприятия..

публикувано на 15.12.17 в 16:30
Стоян Якимов

Социалните вземания няма да се запорират

За първото шестмесечие на 2017 г. частните съдебни изпълнители са събрали 600 милиона лева. Увеличила се е събраната сума в полза на граждани – 92 млн. лева, в сравнение с 2016 г., когато са събрани 150 млн. лева. Ръст има и по отношение на вземанията за издръжка. Те са 2,2 млн. лева, като за цялата 2016 г. те са били 3 милиона и тези за заплати 5..

публикувано на 15.12.17 в 14:10
Мария, която спаси живота на тролейбусен шофьор, при получаването на наградата.

Предколедно

Не знам дали си спомняте за една история от миналата година. Тогава 15-годишната ученичка от Спортното училище в Стара Загора, Мария Звездева, спаси от задушаване припаднал шофьор на тролейбус от градския транспорт. Мъжът загуби съзнание зад волана, а момичето реагира бързо и му извади езика, който си беше глътнал. Случката по онова време предизвика..

публикувано на 15.12.17 в 12:30

Трябва да бъде въведена медиацията при развода

В Народното събрание се работи по конкретни законодателни промени срещу агресията в редица закони, които се отнасят за нашите деца. По инициатива на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и Държавната агенция за закрила на детето бе създадена работна група за иницииране на промени в законите срещу агресията при децата и подрастващите. Над..

публикувано на 15.12.17 в 11:10
Райна Асенова, балканист-журналист от БТА

Европейски перспективи за Западните Балкани и Българското председателство

Темата за Западните Балкани е един дългосрочен ангажимент и не можем да очакваме разширяването, европейската перспектива и връзките на Балканите да бъдат решени за 6 месеца. По-реалистично е да очакваме конкретни резултати след 6-7 години. Сега се поставя началото на някои проекти, които България доста смело включи в дневния ред на ЕС за..

публикувано на 15.12.17 в 10:40