Фестивалът на солта разкрива вълшебства край Атанасовското езеро

Атанасовското езеро от птичи поглед.
Снимка: saltoflife.biodiversity.bg

Много са удивителните неща, с които езерото непрекъснато може да ви поднася изненади. Лагуната на практика е най-богатото на птици място в България. В района на Атанасовското езеро са наблюдавани над 315 вида птици от близо 450 вида, които се срещат у нас.
В езерото добивът на сол се извършва по щадящ за околната среда традиционен начин, без да нанася щети на никого от неговите пернати, водни и растителни обитатели. Познавачите казват, че може да се видят дори диви орхидеи. Друг удивителен факт е, че тъкмо балансираната стопанска дейност подпомага увеличаването на техния брой.

СнимкаВ това магическо място имате възможност да прекарате вълшебни часове. Дали сте се движили по Пътеката на саблеклюна? Изградена е по проект „Солта на живота“, LIFE+, на Българска фондация Биоразнообразие. Представлява кръгов маршрут от 285 м., с информационни табели, посветени на дъждосвирцовите птици в Атанасовско езеро. През 2015 година е изградена и наблюдателница за птици, изплетена от майстора от град Българово Станко Киров.

„Главен герой“ на Пътеката, естествено, е саблеклюнът на име Атанас. Тъкмо през неговия поглед, по увлекателен начин са представени най-важните особености на дъждосворцовите птици.
Пътеката на солта пък обхваща 820 м от велоалеята Бургас – Черноморски солници – Бургас в района около езерото. Тя се състои от няколко отделни елемента. На асфалта са разположени различни стилизирани графични илюстрации, представящи някои от особеностите на Атанасовско езеро, както и най-характерните му обитатели. Саблеклюни, кръстосващи саби, рибарка, която хвърля въдица, кокилобегач на високи токове, солница, влакче, солничар и други са разположени по асфалта в две различни посоки – за велосипедистите, които идват от града и за пешеходците, които се придвижват от новопостроения до Бункера паркинг (на мястото на кораба „Чайка“).

Към пътеката има музейна експозиция на открито, озаглавена „Кът на солничаря“. Как всеки от нас може да „вкуси“ от професията на солничаря, макар и за един ден? – Още интересни неща може да научите по време на Фестивала на солта, за който разказва Радостина Ценова от Българската фондация Биоразнообразие.ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Матеев в студиото на програма „Христо Ботев”.

Посоки на добросъседството с Пламен Матеев

Той е отличен познавач на икономиката, историята и културата на Сърбия. Работил е там като търговски представител на България. Но и след приключването на мандата продължава да съдейства за развитие на двустранните контакти. Прави го с емоционална всеотдайност, търсейки градивните допирни точки, които са основа за доверие и партньорство. В резултат на това..

публикувано на 23.10.17 в 15:26
Кула „нураге” - Сардиния.

Сардиния

Ще ви призная, че не знаех много за остров Сардиния, към който се отправях. Освен онова, което бях чел и чувал за тази автономна област на Италия, а то не беше кой знае колко... Една от най-ласкавите легенди за нея разказва, че когато Бог за първи път слязъл на планетата Земя, стъпил в Средиземно море и оставил следа с формата на сандал. Така, по..

публикувано на 23.10.17 в 10:30

„Рентгеновите лучи”

В съвременната медицина навлезе прецизна и съвременна апаратура, която позволява точна диагностика преди оперативно или конвенционално лечение. Разговорът ни с двамата рентгенолози - проф. Милан Тотев от спешната болница „Пирогов”, и доц. Мария Недевска от кардиологичната болница „Света Екатерина”, ни насочи към вярната представа за възможностите на..

публикувано на 23.10.17 в 09:30
Изглед от къща-музей „Хаджи Димитър” в Сливен.

Сливен празнува Димитровден

Наричат го града на 100-те войводи, на стоте чешми… Но щом пристигнете  в Сливен, се оказва, че и войводите са повече, и чешмите. Пред вас ще се разкрият и други сливенски тайни, скрити в шепота на Стария бряст, както и полъха на ветровете. Да, и те са повече, а не само прочутият бора. Ще откриете духа на Сливен и в звъна на Градския часовник с познатата..

публикувано на 20.10.17 в 18:00
Част от плаката на изложбата „Злато и бронз. Метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата епоха”.

Злато и бронз. Метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата епоха

„Злато и бронз. Метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата епоха”: така се нарича най-новата изложба в Националния археологически музей , София. Тя е вдъхновена от проекта „Златния път на Балканите през бронзовата епоха - Златото от Ада тепе: производство и разпространение” между Националния археологически институт с музей при..

публикувано на 20.10.17 в 17:30