Фестивалът на солта разкрива вълшебства край Атанасовското езеро

Атанасовското езеро от птичи поглед.
Снимка: saltoflife.biodiversity.bg

Много са удивителните неща, с които езерото непрекъснато може да ви поднася изненади. Лагуната на практика е най-богатото на птици място в България. В района на Атанасовското езеро са наблюдавани над 315 вида птици от близо 450 вида, които се срещат у нас.
В езерото добивът на сол се извършва по щадящ за околната среда традиционен начин, без да нанася щети на никого от неговите пернати, водни и растителни обитатели. Познавачите казват, че може да се видят дори диви орхидеи. Друг удивителен факт е, че тъкмо балансираната стопанска дейност подпомага увеличаването на техния брой.

СнимкаВ това магическо място имате възможност да прекарате вълшебни часове. Дали сте се движили по Пътеката на саблеклюна? Изградена е по проект „Солта на живота“, LIFE+, на Българска фондация Биоразнообразие. Представлява кръгов маршрут от 285 м., с информационни табели, посветени на дъждосвирцовите птици в Атанасовско езеро. През 2015 година е изградена и наблюдателница за птици, изплетена от майстора от град Българово Станко Киров.

„Главен герой“ на Пътеката, естествено, е саблеклюнът на име Атанас. Тъкмо през неговия поглед, по увлекателен начин са представени най-важните особености на дъждосворцовите птици.
Пътеката на солта пък обхваща 820 м от велоалеята Бургас – Черноморски солници – Бургас в района около езерото. Тя се състои от няколко отделни елемента. На асфалта са разположени различни стилизирани графични илюстрации, представящи някои от особеностите на Атанасовско езеро, както и най-характерните му обитатели. Саблеклюни, кръстосващи саби, рибарка, която хвърля въдица, кокилобегач на високи токове, солница, влакче, солничар и други са разположени по асфалта в две различни посоки – за велосипедистите, които идват от града и за пешеходците, които се придвижват от новопостроения до Бункера паркинг (на мястото на кораба „Чайка“).

Към пътеката има музейна експозиция на открито, озаглавена „Кът на солничаря“. Как всеки от нас може да „вкуси“ от професията на солничаря, макар и за един ден? – Още интересни неща може да научите по време на Фестивала на солта, за който разказва Радостина Ценова от Българската фондация Биоразнообразие.ВИЖТЕ ОЩЕ
Виолета Панева, Владимир Тасев и Симеон Идакиев (отляво надясно).

Велосипедна обиколка на Европа

В това предаване ми гостуват двама души - Владимир Тасев и Виолета Панева. Докато немалка част от нашите сънародници се оплакват от незавидната си съдба, те двамата доказват, че и с малко пари могат да бъдат извършени далечни пътувания. Работили са какво ли не, но по-важна е любовта, която ги свързва - не само в живота, но и към пътешествията по един,..

публикувано на 22.08.17 в 10:45
Тиен Дзиендзюн (вдясно) и Мариана Тиен в студиото на програма

Българо-китайска рецепта за хармония и любов

Тя е на Мариана Тиен и на Тиен Дзиендзюн. И двамата са доценти, но както казват в спорта, „на разменено гостуване“. Стане ли дума за детайлни познания по България във всяка област, питайте доц. д-р Тиен Дзиендзюн. Той е специалистът – българист. Роден е в Китай. Преподава повечето дисциплини по българска филология в Пекинския университет за чужди езици...

публикувано на 21.08.17 в 16:50
Д-р Евгени Бенчев

Да се завърнеш при мечтата

С явлението млади лекари и медицински сестри напускат България  почти свикнахме, но пък реагираме на часа, ако чуем за обратния пример. Ето го и него – д-р Евгени Бенчев – живее и работи във Великобритания от 2010 година насам, и се връща у нас далеч преди реалния Брекзит, за да осъществи стара мечта и да заработи в Бургас. В Англия парите са много,..

публикувано на 21.08.17 в 12:10
Старият и новият фар на Галата.

Трифон Трифонов за професията пазач на фар – сам с другите и с лъча надежда

На 18 август е Международният ден на морските фарове. Колко са фаровете по българското Черноморско крайбрежие? Можете ли да ги изброите? И как тогава се наричат всички останали светещи съоръжения, които са любимо място за разходка и снимки на летовниците? Най-старият не само по нашето морско крайбрежие, но и най-старият автентичен действащ фар на..

публикувано на 18.08.17 в 17:05

Слука, несполука и поука

След лов е редно да се направи разбор. След първия излет за сезона – още повече. Така че този петък отново ще обиколим наши приятели из страната, за да научим какъв е бил при тях първият ловен ден за сезона – имало ли е слука, имало ли е несполука, имало ли е само въоръжен туризъм. А защо е било така – ще ни кажат наши приятели от различни краища на..

публикувано на 18.08.17 в 16:30