Фестивалът на солта разкрива вълшебства край Атанасовското езеро

Атанасовското езеро от птичи поглед.
Снимка: saltoflife.biodiversity.bg

Много са удивителните неща, с които езерото непрекъснато може да ви поднася изненади. Лагуната на практика е най-богатото на птици място в България. В района на Атанасовското езеро са наблюдавани над 315 вида птици от близо 450 вида, които се срещат у нас.
В езерото добивът на сол се извършва по щадящ за околната среда традиционен начин, без да нанася щети на никого от неговите пернати, водни и растителни обитатели. Познавачите казват, че може да се видят дори диви орхидеи. Друг удивителен факт е, че тъкмо балансираната стопанска дейност подпомага увеличаването на техния брой.

СнимкаВ това магическо място имате възможност да прекарате вълшебни часове. Дали сте се движили по Пътеката на саблеклюна? Изградена е по проект „Солта на живота“, LIFE+, на Българска фондация Биоразнообразие. Представлява кръгов маршрут от 285 м., с информационни табели, посветени на дъждосвирцовите птици в Атанасовско езеро. През 2015 година е изградена и наблюдателница за птици, изплетена от майстора от град Българово Станко Киров.

„Главен герой“ на Пътеката, естествено, е саблеклюнът на име Атанас. Тъкмо през неговия поглед, по увлекателен начин са представени най-важните особености на дъждосворцовите птици.
Пътеката на солта пък обхваща 820 м от велоалеята Бургас – Черноморски солници – Бургас в района около езерото. Тя се състои от няколко отделни елемента. На асфалта са разположени различни стилизирани графични илюстрации, представящи някои от особеностите на Атанасовско езеро, както и най-характерните му обитатели. Саблеклюни, кръстосващи саби, рибарка, която хвърля въдица, кокилобегач на високи токове, солница, влакче, солничар и други са разположени по асфалта в две различни посоки – за велосипедистите, които идват от града и за пешеходците, които се придвижват от новопостроения до Бункера паркинг (на мястото на кораба „Чайка“).

Към пътеката има музейна експозиция на открито, озаглавена „Кът на солничаря“. Как всеки от нас може да „вкуси“ от професията на солничаря, макар и за един ден? – Още интересни неща може да научите по време на Фестивала на солта, за който разказва Радостина Ценова от Българската фондация Биоразнообразие.ВИЖТЕ ОЩЕ

Зимeн еко-спортен имен ден с полумаратон на Атанасовското езеро

Чипирахте ли се? А защо на езеро с чип? Обикновено подобна придобивка имат пернатите обитатели. Ако ходите, обаче, този път край езерото и решите да участвате в неговия необичаен еко – спортен имен ден, би било добре! Атанасовското езеро край Бургас си има още и рожден ден, алеи, сол и Пътека на солта, пространство, наречено „симБиотично“. Има си..

публикувано на 19.01.18 в 17:45
Доц . д-р Крум Бъчваров

Приключения в хилядолетната история и глъбините на Черно море с доц. д-р Крум Бъчваров

Как изглежда това толкова любимо за летовниците Черно море на хиляди метри дълбочина? Ако за туристите лятото в Черноморската акватория е време на отпускарско безгрижие, за екипажа на Международната научна експедиция Black Sea MAP това е период на изключително натоварване и усилена работа. Как успяват да се съхранят толкова дълго останки от..

публикувано на 19.01.18 в 16:55

Преброяване на трофеите

Миналата седмица приключи времето, официално наречено сезон за лов на едър дивеч. Иначе казано – свърши свинският лов и пред майсторите на чифтето остават само грижата за дивеча и надеждите за следващите излети есенес. Разбира се, тъкмо сега е моментът и да си налеем по едно винце и да направим разбор на подвизите от най-близкото минало. Тази..

публикувано на 19.01.18 в 16:50
д-р Венцислав Стоев

Науката постурология

Името на тази модерна наука, която се преподава от около тридесет години в медицинските университети на редица европейски страни, но едва сега прохожда у нас, произлиза от латинското „постура“, тоест „поза“ и не бива да се бърка с добре известната ни невербална психология, която работи с езика на тялото. Нейният научен потенциал може да помогне на..

публикувано на 18.01.18 в 16:50

Звукови хроники: Кони Франсис

Кончита Розмари Франконеро или добре познатата Кони Франсис - италианка с брилянтен глас, родена през 1938 в Ню Джърси, САЩ. В „Звукови хроники” в следващия половин час ще си припомним гласа й, отдавна забравен от музикалните радио станции, но завинаги останал в световната съкровищница. Между треската по рокендрола и „Бийтълс”, Кони Франсис се появява..

публикувано на 18.01.18 в 12:30