Фестивалът на солта разкрива вълшебства край Атанасовското езеро

Атанасовското езеро от птичи поглед.
Снимка: saltoflife.biodiversity.bg

Много са удивителните неща, с които езерото непрекъснато може да ви поднася изненади. Лагуната на практика е най-богатото на птици място в България. В района на Атанасовското езеро са наблюдавани над 315 вида птици от близо 450 вида, които се срещат у нас.
В езерото добивът на сол се извършва по щадящ за околната среда традиционен начин, без да нанася щети на никого от неговите пернати, водни и растителни обитатели. Познавачите казват, че може да се видят дори диви орхидеи. Друг удивителен факт е, че тъкмо балансираната стопанска дейност подпомага увеличаването на техния брой.

СнимкаВ това магическо място имате възможност да прекарате вълшебни часове. Дали сте се движили по Пътеката на саблеклюна? Изградена е по проект „Солта на живота“, LIFE+, на Българска фондация Биоразнообразие. Представлява кръгов маршрут от 285 м., с информационни табели, посветени на дъждосвирцовите птици в Атанасовско езеро. През 2015 година е изградена и наблюдателница за птици, изплетена от майстора от град Българово Станко Киров.

„Главен герой“ на Пътеката, естествено, е саблеклюнът на име Атанас. Тъкмо през неговия поглед, по увлекателен начин са представени най-важните особености на дъждосворцовите птици.
Пътеката на солта пък обхваща 820 м от велоалеята Бургас – Черноморски солници – Бургас в района около езерото. Тя се състои от няколко отделни елемента. На асфалта са разположени различни стилизирани графични илюстрации, представящи някои от особеностите на Атанасовско езеро, както и най-характерните му обитатели. Саблеклюни, кръстосващи саби, рибарка, която хвърля въдица, кокилобегач на високи токове, солница, влакче, солничар и други са разположени по асфалта в две различни посоки – за велосипедистите, които идват от града и за пешеходците, които се придвижват от новопостроения до Бункера паркинг (на мястото на кораба „Чайка“).

Към пътеката има музейна експозиция на открито, озаглавена „Кът на солничаря“. Как всеки от нас може да „вкуси“ от професията на солничаря, макар и за един ден? – Още интересни неща може да научите по време на Фестивала на солта, за който разказва Радостина Ценова от Българската фондация Биоразнообразие.ВИЖТЕ ОЩЕ

Патрисия Каас

Една от най-популярните френски певици е Патрисия Каас. В репертоара си, който тя продължава да обогатява, присъства предимно поп, джаз музика и шансон. Но през последните години французойката се обърна и към рок звученето. Всъщност тя има предостатъчно опит, за да си позволи да експериментира и в други стилове, при това много успешно. Няколко пъти идва..

публикувано на 25.05.18 в 08:50
През 2018 г. Университетската библиотека в Алма Матер чества своята 130-годишнина

Възхвала на книжовното слово

От „Кириакодромион, сиреч Неделник” на Софроний Врачански от 1806 г. през сбирката от атласи на Меркатор и математиката на Архимед на гръцки и латински до пътеписа на Соломон Швайгер от 1608 г., записал за първи път нотирана българска народна песен: какви уникални богатства е съхранила и дигитализирала Университетската библиотека в Алма Матер,..

публикувано на 24.05.18 в 17:05
България е едно от малкото места в света, които са облагодетелствани с перфектни условия за отглеждане на маслодайна роза

Радиоенциклопедия „Омайна роза, мистична роза”: Българската маслодайна роза

Откъдето и когато и да е дошла в земята ни, тук тя е намерила своята райска градина – подбалканските котловинни полета, където природните условия ѝ позволяват да даде най-доброто от себе си. Българското розово масло е ненадминато по качество, стига някой да не се изкуши да изхитрува, в миналото добавяйки „тереше”, етерично масло от индрише, днес – розов..

публикувано на 24.05.18 в 09:00
Румен Стоянов, Румен Леонидов и Никола Алтънков (отляво надясно)

Премълчаната история на Ятовата гласна Ѣ – причини и последствия да бъде изхвърлена от азбуката

Разговорът ще започне с една малкоизвестна тема – кои са съпокровителите на Европа, освен Кирил и Методий? По какъв критерий са избирани и обявявани за такива? Втората тема също е рядко дискутирана: на кого пречеше Ятовата гласна или двойното Е, широко „Е”, защо тази буква бе унищожена, защо бе премахната от българската азбука?   Тези опити започват още..

публикувано на 23.05.18 в 17:10
Росен Богомилов (в средата) със своите ученици

Росен Богомилов, учител

За него тази дума е достатъчна. Тя означава сбъдната мечта, себедоказване, призвание, отговорност и любов. Мечтата се ражда в училището в Койнаре, Плевенско, където учителите запалват у него силното желание да стане като тях. Семейството му го подкрепя. Във Великотърновския и Софийския университет, където завършва педагогика на обучението по история и..

публикувано на 23.05.18 в 16:30