Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подправките – храна, лекарство или поезия на вкусовете

БНР Новини
Снимка: pixabay.com

Пред нас е книгата „Лечебните подправки: 50 известни и екзотични подправки за по-добро здраве“. Тази своеобразна библия на подправките не е нито четиво само за образцови домакини, нито алхимичен наръчник и привилегия за гурме-готвачи от ресторанти с много звезди. Щипката поезия или лъжичката аромат, която майките ни всекидневно добавят в храната, навярно крие биохимични и терапевтични тайни сили, за които не се сещаме при всяка хапка. Обаче неусетната превенция е част от хилядолетните традиции и култура на повечето народи по света. И едва ли някой ще се учуди, че в шкафа с подправките на всяко семейство се съхраняват много от основните съставки на лековете, описани още в древните медицински текстове на Индия, Китай и Тибет...
СнимкаАвтори на уникалната енциклопедия на подправките са доктор Бхарат Б. Агарвал и Дебора Йост. Дебора Йост е главен редактор на „Привеншън магазин хелт букс“ и съавтор на готварските книги на Жак Пепен и Стивън Рейклън. А доктор Бхарат Б. Агарвал – по произход индиец от Пенджаб, по професия – преподавател в катедрата по експериментално лечение в Центъра за ракови изследвания към Тексаския университет „М. Д. Андерсън“ в Хюстън. Докторската степен по биохимия на Бхарат Агарвал е от Университета в Бъркли, Калифорния. А специализацията му по ендокринология е от Медицинския център на Калифорнийския университет в Сан Франциско. Първата работа на д-р Агарвал в продължение на почти 10 години е свързана с генетични изследвания в областта на лечението на раковите заболявания. Несъмнено обаче, че един от най-престижните „университети“, от който д-р Агарвал черпи знание за огромния лечебен потенциал на подправките, е кухнята на майка му и баба му.
Днес вече по експериментален път е доказано от учените, че подправките съдържат вещества, които се справят успешно с окисляването и възпалението – два процеса, стоящи в основата на повечето хронични заболявания. Тази книга отделя на подправките вниманието, което те наистина заслужават, представяйки научни факти относно терапевтичната им сила на общодостъпен език. Нещо повече – авторите са предложили няколко възможни варианти за съчетаването на различни подправки и популярни кулинарни рецепти с тях от цял свят.
През 2011 година доктор Бхарат Б. Агарвал пише: Добавяйки само зеленчуци, плодове и други необработени и нерафинирани храни към менюто си, не бихте могли да спечелите борбата срещу болестите, защото истинската тайна на здравословния живот и дълголетието е хранителният режим, богат на натурални храни, но и на подправки. Само една щипка или една чаена лъжичка от подправката може да бъде по-ценна от храната, която овкусява!... Моля ви, нека това да е последният ден без подправки в живота ви... Искате ли да се предпазите от сърдечно болести, от диабет тип 2, от Алцхаймлер и от рак? Ами добавете повечко чесън, канела и куркума към ястията си!



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05