Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Нека малко да има и за мислене … ”

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

И така дебютната радиопиеса на един познат и обичан варненски автор и телевизионер ще 'види' ефир в неделя, 3 септември.

Тази дата е отключваща на едни дълъг творчески процес, в хронологията на който се роди и узря един текст за аудио, този текст след това дълго време интригува въображението и мислите на един режисьор, след това към първоначалното творческо трио автор-редактор-режисьор се присъедини и звукорежисьорът, а така също и един поет. Групата набъбна. После дойдоха и актьорите и полека-лека всички идеи придобиха плът и кръв, аудио плът и аудио кръв.

Това е първата радиопиеса на Георги Смиленов и финото му поетично и повествователно усещане дават възможност за постигане на един особен тип аудио - крехко, с леко размити очертания, акварелно - релаксиращо, изненадващо, ненатоварващо, но … след слушането на тази премиерна радиопиеса определено ще имате материал за размисъл. „Нека малко да има и за мислене са неговите думи по повод на финалите на художествените творения изобщо и финала на новата пиеса. Един трамвай, бързи и размити движения на човешки фигури в дъжда, прости и искрени думи, поезия в щрихите на прецизен художник, всичко това ще усетите в аудиоматерията. Проверете.

Георги Смиленов е дългогодишен кино и тв тип професионалист в няколко посоки: като журналист и кореспондент на БНТ, като оператор и режисьор, като автор на документални телевизионни филми и като автор на изследователски трудове. „Светлини от сцената”, например, проследява историята на варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров” от 1921 до 1944 г. от гледната точка не само на предан любител и изследовател на театъра и театралната работилница, но и на автор - философ, изпълняващ мисията да регистрира, съхрани и запази за околните и идващите поколения своите наблюдения, знания и спомени, в които оригинално се съчетават три теми: града, сцената и екрана. Една от личностите, върху които за дълго време се фокусира вниманието му е Владимир Петков, един от „българските трубадури на хипнотичното екранно зрелище КИНОТО, тръгнали по нашите земи”, който през 1900 г. среща във Виена току-що разпространения кинематограф, а 3 години по-късно успява да купи прожекционен апарат и няколко филма и да ги донесе в България. Това е началото на една дълга българска история за киното.

Като превърна стихотворенията на Бойко Ламбовски в още един колоритен, и в смислово, и в ритмично-музикално отношение, пласт на драматургията, режисьорското решение на Георги Михалков създаде втора перспектива към историята и задълбочи идеята на този аудиопроект да се впуснем по следите на нещо, което няма да достигнем, но ще се насладим на гоненето и ще пожелаем да го окуражим, амбицирани да уловим мига и спасим от изчезване крехките и нетрайни мисли, чувства, хора, истории. А звукорежисурата на Иван Драголов има хипнотичен ефект.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30