Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

The Homesick (Холандия) в афиша на есенния „Аларма Пънк Джаз“

БНР Новини
The Homesick
Снимка: личен архив на групата

Лека-полека радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“ започва да обявява есенната си програма. Откриването е на 11 септември в Първо студио на БНР с швейцарското инди-джаз дуо 2henning и акустичната солова програма на Nocktern, a на 4 октомври в клуб Live & Loud специални гости ще ни бъдат The Homesick – групата, която през последните два дни откриваше за Franz Ferdinand в Амстердам и Антверпен. В България The Homesick идват по покана на Себастиян Йансен, техен сънародник, който от години живее в София и рядко пропуска концерт на „Аларма“ (видяхме го и на барабаните в специалния бис на концерта на Дамо Сузуки преди два месеца). А зад организацията на събитието стои сформираната в началото на лятото „тройна коалиция“ „Аларма Пънк Джаз“ – Neu Berlin – Live & Loud.
The Homesick e психеделик-уейв / нойз-поп банда, създадена от Eрик, Йап и Елиъс в малкото северно градче Докьом, провинция Фризия. Преди три години излиза първото им EP-издание. По онова време момчета все още не са на необходимата възраст, за да си поръчат бира, но още оттогава тяхната музика вече градира в нещо доста по-експериментално, предизвикателно и нойзерско от очакваното. Дебютният им пълнометражен албум Youth Hunt, появил се през март тази година, получава страхотни отзиви в различни части на света. Тяхното психеделик пост-пънк звучене често е сравнявано с това на Preoccupations, Sonic Youth или „някои изгубени банди от Factory Records“. Албумът Youth Hunt събира парчета, гравитиращи около средновековни мъченици („St Boniface“ – свети Бонифаций, съсечен в родния им град през 754 г., обвинен в отсичането на свещеното дърво на града; „според Lex Frisionum жителите на Фризия имат пълното право да накажат със смърт всеки, който разрушава техните светилища“ – б.а.), проблемите на младежите, растящи в консервативната протестантска среда на холандския Север („The Best Part Of Being Young Is Falling In Love With Jesus“), критичното отношение към хранителната хипстърия („Eater Of Meat“) и пр. Триото получава покани за европейските фестивали  MENT в Любляна и Music Week в Талин. Настоящото турне ги завърта около 14 страни за 20 дни.

The Homesick (снимка: личен архив на групата).
Не остават незабелязани и от световната критика. Британската пънк-легенда и култов музикален журналист Джон Роб (The Membranes / Louder Than War) казва за тях: …те определено поставят собствен печат върху нещата и очевидно следват собствения си инстинкт, без да следват нареждания. Сериозно добра група.
Първите промоционални билети за събитието на 4 октомври вече можете да закупите онлайн в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна. Там ще намерите и останалите вече обявени събития на „Аларма“ за есента – концертите на Криста Бел (САЩ), Acid Mothers Temple (Япония) и Tamsaule & E.U.E.R.P.I. (Литва/България), а на 1 септември от 21.30 часа в предаването „Аларма“ по програма „Христо Ботев“ ще обявим и цялостната програма до края на годината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30