Ликът на Левски не се продава

Атанаска Милева с избродирания от нея портрет на Васил Левски
Снимка: личен архив
Атанаска Милева е първи курс студентка по право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Тя е от Асеновград. Още от детските си години е възпитана да обича и почита родината и националните герои. В профила й в социалната мрежа ще откриете множество нейни снимки в народни носии от различните фолклорни области на България. Едно от хобитата й е да шие гоблени.

В годината, в която отбелязваме 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата, младата българка представи гоблен с лика на Васил Левски. Творбата, излязла из под ръцете й, предизвика истинска вълна на възхищение в социалните мрежи. В интервюто тя сподели, че винаги е искала портрет на един от великите борци за свобода и затова през това лято се е захванала с трудоемката задача да увековечи образа му в ръчно ушит от нея гоблен. Изработката й е отнела два месеца, а всеки един е бил изпълнен с трепет и вълнение.

Атанаска вярва, че ако човек отделя време да помисли за нашите национални герои, то дните му ще минат пълноценно. Тя е убедена, че като българи ние трябва да пазим заветите на миналото и да продължим делото на прадедите ни. Това доказали и семейство Андрееви - собственици на магазин за гоблени в Пловдив. След като виждат прекрасно ушития от Атанаска гоблен, с лика на Васил Левска, й подаряват рамка и с това изразяват подкрепата си и я насърчават да продължи по избрания от нея път.

Защо гобленът с лика на Левски не се продава и кои са следващите национални герои, които Атанаска Милева ще увековечи, чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Грънчаров, Захари Генов и Анелия Торошанова (отляво надясно)

За съдбата на един български учител

Как и защо на два пъти е уволняван един учител по философия и гражданско образование от Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив, който в продължение на 18 години е работил в това училище, а освен това в продължение на 7 години е преподавал в пловдивския университет?   „Научих за Вашето предаване и реших да Ви информирам за моя..

публикувано на 22.06.18 в 13:10

За междувидовата комуникация и емпатията

Горилата Коко, която комуникираше с хората с помощта на над 1000 знака от езика на глухонемите и демонстрираше интелигентност, в степени по-висока от тази на много хора, почина в съня си на 46 години. От „Горила Фондейшън“ много съжаляват за загубата й, като наричат Коко „посланик на своя застрашен вид“ и „символ на  междувидовата комуникация..

публикувано на 22.06.18 в 12:50

Време е за сватба

„Вие, уважаеми Гого Кехайов, един от най-търсените и прочути сватбени фотографи в България, съгласен ли сте да повдигнете завесата пред сватбения ритуал, който за Вас е почти ежедневие?“ Така може да започне разговорът с професионалния фотограф Гого Кехайов, насочил фотообектива към един от съществените ритуали в човешкия живот – сватбата. Но началото..

публикувано на 22.06.18 в 11:30

Кумири на днешното време: Боян Петров. Съни

Как се раждат кумирите в днешно време и как успяват да се огледат хората в тях? Ученият и алпинист Боян Петров завинаги свързва отпътуването си от земния живот с Шиша Пангма, преследвайки поредната Пътека Нагоре, и завещава на отчаяните и обезверените, че всичко е възможно и е важно да се продължи. С добро. И дори да е този път и завинаги. През живота си..

публикувано на 21.06.18 в 16:25
Дилян Ангелов, автор на работно бюро

В училището-храм – „Тревненска школа“

Българското национално радио беше гост в Деня на отворените врати в Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“, в град Трявна. Там бяха представени авторски мебели, пластики, икони и дърворезби, създадени от учениците по време на учебния процес в училището, и включени в изложбата с дипломни работи на „Випуск 2018“. В предаването..

публикувано на 21.06.18 в 15:25