Ликът на Левски не се продава

Атанаска Милева с избродирания от нея портрет на Васил Левски
Снимка: личен архив
Атанаска Милева е първи курс студентка по право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Тя е от Асеновград. Още от детските си години е възпитана да обича и почита родината и националните герои. В профила й в социалната мрежа ще откриете множество нейни снимки в народни носии от различните фолклорни области на България. Едно от хобитата й е да шие гоблени.

В годината, в която отбелязваме 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата, младата българка представи гоблен с лика на Васил Левски. Творбата, излязла из под ръцете й, предизвика истинска вълна на възхищение в социалните мрежи. В интервюто тя сподели, че винаги е искала портрет на един от великите борци за свобода и затова през това лято се е захванала с трудоемката задача да увековечи образа му в ръчно ушит от нея гоблен. Изработката й е отнела два месеца, а всеки един е бил изпълнен с трепет и вълнение.

Атанаска вярва, че ако човек отделя време да помисли за нашите национални герои, то дните му ще минат пълноценно. Тя е убедена, че като българи ние трябва да пазим заветите на миналото и да продължим делото на прадедите ни. Това доказали и семейство Андрееви - собственици на магазин за гоблени в Пловдив. След като виждат прекрасно ушития от Атанаска гоблен, с лика на Васил Левска, й подаряват рамка и с това изразяват подкрепата си и я насърчават да продължи по избрания от нея път.

Защо гобленът с лика на Левски не се продава и кои са следващите национални герои, които Атанаска Милева ще увековечи, чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята на един от последните майстори на гайтани

Гайтанджийските чаркове в Етнографския музей на открито „Етър” в град Габрово все още работят. Технологията е стара, още от XIX век. Машините, които водата задвижва са на повече от 150 години. Освен изплитането на гайтана, наричан „дванайстак”, защото се изплита от 12 вълнени нишки, гайтаните се пърлят, избелват, тепат и боядисват в различни цветове...

публикувано на 19.02.18 в 15:16
Мария Мира Христова и Христина Богданова (вдясно) в студиото на програма „Христо Ботев”

145 години след бесилото: Апостолът

Правнучката на Яна, най-голямата сестра на Васил Левски - Христина Богданова, е наследила синия поглед на Апостола. В този поглед се чете смирението да чувстваш как във вените ти тече кръвта на един от най-почитаните герои на България, тъгата от безпределната раздяла между столетията и близките, любовта - към човешкия образ на Васил Иванов Кунчев и..

публикувано на 19.02.18 в 13:52
Николета Атанасова, Виктор Лилов и Илиян Василев (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев”.

Езикът на медиите и „караконджулите” в тях

Както винаги в „Мрежата” оплитаме онези събития и хора, които оставят следа от изтеклата седмица, през дневния ред, наложен ни от медиите и търсим какво стои на втори план зад казаното или направеното. Този четвъртък в София се проведе международна конференция „Не на словото на омразата и екстремизма”. Това ни  дава повод за пореден път да говорим за..

публикувано на 19.02.18 в 13:11

За цикъла на касовите апарати

Пак ще сменяме касови апарати. Наредбата била подписана в края на миналата година. За нея търговците разбраха сега. Според НАП целта е строго благородна. При новите устройства с новият софтуер в бюджета ще влязат още 150 млн. лв. Толкова е едно 10% увеличение, изчислено от агенцията. Същевременно НАП обвинява, че от оборотите се крият между 30% и 70%...

публикувано на 19.02.18 в 12:30
Сирница - време за прошка

Прошката

На Сирни Заговезни заедно с доц. д-р Свилен Тутеков, преподавател в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий” разговаряме за прошката. Всеопрощението като акт на любовта. Всичко ли може да бъде простено и защо. Да простиш значи ли да забравиш?

публикувано на 18.02.18 в 08:05