Ликът на Левски не се продава

Атанаска Милева с избродирания от нея портрет на Васил Левски
Снимка: личен архив
Атанаска Милева е първи курс студентка по право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Тя е от Асеновград. Още от детските си години е възпитана да обича и почита родината и националните герои. В профила й в социалната мрежа ще откриете множество нейни снимки в народни носии от различните фолклорни области на България. Едно от хобитата й е да шие гоблени.

В годината, в която отбелязваме 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата, младата българка представи гоблен с лика на Васил Левски. Творбата, излязла из под ръцете й, предизвика истинска вълна на възхищение в социалните мрежи. В интервюто тя сподели, че винаги е искала портрет на един от великите борци за свобода и затова през това лято се е захванала с трудоемката задача да увековечи образа му в ръчно ушит от нея гоблен. Изработката й е отнела два месеца, а всеки един е бил изпълнен с трепет и вълнение.

Атанаска вярва, че ако човек отделя време да помисли за нашите национални герои, то дните му ще минат пълноценно. Тя е убедена, че като българи ние трябва да пазим заветите на миналото и да продължим делото на прадедите ни. Това доказали и семейство Андрееви - собственици на магазин за гоблени в Пловдив. След като виждат прекрасно ушития от Атанаска гоблен, с лика на Васил Левска, й подаряват рамка и с това изразяват подкрепата си и я насърчават да продължи по избрания от нея път.

Защо гобленът с лика на Левски не се продава и кои са следващите национални герои, които Атанаска Милева ще увековечи, чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Княз Фердинанд I, премиерът Александър Малинов, министри, офицери и други официални лица при обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 година във Велико Търново

Директно предаване от Велико Търново по случай Деня на Независимостта на България

…Българският народ непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода, и, въодушевен от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на О`Бозе почившия Княз Александър, държава достойна да бъде равнопоставен член на семейството на цивилизованите народи. Винаги..

публикувано на 22.09.17 в 06:00
Анастасия Гешева в студиото на

Светът се нуждае от нов ред

Само една държава в света в историята на човечеството досега използва на живо, срещу друг народ, ядрено оръжие, с което предизвиква масова смърт. Оттогава са минали десетилетия. Прескочен е праг на нов век – високотехнологичен и коренно различен от досегашните. Човечеството знае коя е държавата. Дали държавата знае кое е човечеството? „Светът се нуждае от..

публикувано на 21.09.17 в 14:59

Къде се крие силата?

Ученици от професионалната гимназия по селско стопанство в Садово са пребили свой учител. Инцидентът е станал преди два дни, а учителят е откаран в болница. По първоначални данни трима ученици от най-горния клас в гимназията започнали да отварят вратите на стаите от последния етаж по време на урок, като обяснявали, че не знаят какъв час имат. Учителка по..

публикувано на 21.09.17 в 12:25
Емилия Илиева

Емпатията - как може да помогне на децата в началото на учебната година

Ненасилствената комуникация е метод на общуване, според който най- големият глад на нашето съвремие и гладът за разбиране. Търсим всевъзможни начини на бъдем чути без да си даваме сметка колко рядко се заслушваме в думите на околните. И дори н тези на нашите деца. Как влияе на децата преходът от ваканцията към училището и възможно ли е да ги мотивираме..

публикувано на 21.09.17 в 12:03

Ще ни срути това изобилие

Един от основните кусури на социализма беше нямането. Е, много нямане ни газеше тогава. Периодично изчезваше ту червеният пипер, ту лещата, ту чесънът. Да не говорим за автомобилните гуми, цветните телевизори, хладилниците, мебелите. Там дефицитът беше постоянен. Но ако при пипера и чесъна липсата можеше да се обясни със слаба реколта, а при..

публикувано на 20.09.17 в 12:23