Ликът на Левски не се продава

Атанаска Милева с избродирания от нея портрет на Васил Левски
Снимка: личен архив
Атанаска Милева е първи курс студентка по право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Тя е от Асеновград. Още от детските си години е възпитана да обича и почита родината и националните герои. В профила й в социалната мрежа ще откриете множество нейни снимки в народни носии от различните фолклорни области на България. Едно от хобитата й е да шие гоблени.

В годината, в която отбелязваме 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата, младата българка представи гоблен с лика на Васил Левски. Творбата, излязла из под ръцете й, предизвика истинска вълна на възхищение в социалните мрежи. В интервюто тя сподели, че винаги е искала портрет на един от великите борци за свобода и затова през това лято се е захванала с трудоемката задача да увековечи образа му в ръчно ушит от нея гоблен. Изработката й е отнела два месеца, а всеки един е бил изпълнен с трепет и вълнение.

Атанаска вярва, че ако човек отделя време да помисли за нашите национални герои, то дните му ще минат пълноценно. Тя е убедена, че като българи ние трябва да пазим заветите на миналото и да продължим делото на прадедите ни. Това доказали и семейство Андрееви - собственици на магазин за гоблени в Пловдив. След като виждат прекрасно ушития от Атанаска гоблен, с лика на Васил Левска, й подаряват рамка и с това изразяват подкрепата си и я насърчават да продължи по избрания от нея път.

Защо гобленът с лика на Левски не се продава и кои са следващите национални герои, които Атанаска Милева ще увековечи, чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Професор Никола Георгиев на 80

Един от легендарните преподаватели по теория на литературата в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ – професор Никола Георгиев днес отбелязва 80-ия си юбилей. През годините и творчеството му, и думите му често са обсъждани, опровергавани, но никой не оспорва таланта му на преподавател, на литературен критик и на провокатор в добрия смисъл на..

публикувано на 24.11.17 в 19:05

Дълги години държавата беше на автопилот. Агресията е последица от това, не е просто модерно явление

Около 60% от децата не се чувстват сигурни в училище. Това показва изследване на Института по криминалистика и криминология на МВР. Това каза днес в предаването „Законът и Темида“ в авторската си рубрика „Коментар на седмицата“ народният представител Славчо Атанасов, председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в народното..

публикувано на 24.11.17 в 13:25
Нина Никол Хамилтън, председател на Балканска медийна асоциация, автор и водещ на предаването „Темида – цената на истината“

Правосъдните награди вече имат световно измерение

Благотворителният юридически бал, част от който са и Годишните награди за правосъдие, се ражда като идея през 2013-та година между Балканска медийна асоциация и Софийска адвокатска колегия. За всички тези години наградите се превръщат в Национални и получават подкрепата на всички важни институции, включително и Международния адвокатски съюз, като лично..

публикувано на 24.11.17 в 12:50

Дръмстик, Уишбоун и Годс Гифт

Вчера, г-н Тръмп помилва Дръмстик и Уишбоун. Дръмстик (в превод „Кълка“) и Уишбоун (в превод „Ядец“). Тези двамата, помилвани от действащият президент на Щатите, са пуйки, а поводът за този акт на милосърдие е Денят на благодарността, на който американците си спомнят първите заселници и благодарят на Бог за добрата реколта. Денят на благодарността се..

публикувано на 24.11.17 в 12:25

Мартин Рохани: Българинът е щастлив, но не го знае

Мартин Рохани е автор, влогър и не на последно място – мотиватор. Решен да помага на хора, които искат да разгърнат личния си потенциал, той дава различен поглед върху проблемите, които си мислим, че имаме. Мотиватор е начинът, по които ме виждат хората. Много леко става всичко около присъствието, когато си мотивиран. Но според мен е по-скоро като..

публикувано на 24.11.17 в 11:05