Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петък, 22 септември

Избрано от програмата

от 0.20 до 1.30 часа
Запазена марка „Радиотеатър“
„Табакерата на императора“ от Джон Диксън Каар – втора част

от 1.30 до 2.30 часа
Музиката, която обичам
Любими творби на италиански композитори

от 2.30 до 3.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Личности отблизо
Иларион Макариополски

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Вечните песни на България

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Георги Петканов, Снежана Витанова, Стоян Радев, Магда Пушкарова, Георги Фершелов и други.

от 6.00 до 7.00 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 7.15 до 10.30 часа
Нашият ден
Директно предаване от Велико Търново

• България и светът на този ден: Звукова картина-спомен за известните търновци от историята на България
• Изборът на водещия: Велико Търново – днес! Проблемите на гражданите и решенията на местната власт.
• Музикален акцент
• Независимост в свят от зависимости! – с участието на: Пламен Радонов, бивш зам.-министър на отбраната в правителството на Иван Костов, проф. Петко Петков, историк и проф. Тодор Галунов, политолог.
• Човекът: Тодорка Недева – главен уредник на музея „Нова и най-нова история“.
• Минути за култура: Фестивал на занаятите на Самоводската чаршия и звук от откриването на 11-ото издание на Международния фестивал на военните духови оркестри.
• Интермецо: С аромат на сутрешно кафе. Как един бар може да се превърне в място за театър, съвременен пърформанс и средище на млади интелектуалци? – разговор със създателя Галин Попов.

от 10.30 до 11.00 часа
Директно предаване от Велико Търново на военния ритуал за издигане националното знаме на Република България.
Официални слова. Празничен благослов.
(комутация с програма „Хоризонт“ на БНР)

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Маестро, музика
Гостуват: Мери бойс бенд – за предстоящите си концерти.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Новини за култура
• Ден на независимостта на България – директно включване на Александър Райчев от Велико Търново с атмосфера от представянето на участниците в 11-ото издание на международния фестивал на военните духови оркестри.
• 10 Международен театрален фестивал „Пиеро“ в Стара Загора – премиера на спектакъла „Живота бяс“ по Достоевски.
• „Без изход“ по Жан-Пол Сартър – премиера в Червената къща на спектакъла на театрално сдружение „Друга линия“ – гостуват ни актрисата Мартина Кръстева и режисьора Дарий Чавдаров.
• „Бар Флобер“ – гръцкият писател Алексис Стаматис пристига в София за премиерата на българското издание на романа му. Съорганизатор на събитието е „Аристотел – мост за култура“.
• Изложба в Националната художествена галерия с творби на двамата полски художници Антони Пиотровски и Тадеуш Айдукевич, изиграли важна роля за утвърждаването и приобщаването на българското изобразително изкуство към европейските тенденции на границата на 19 и 20 век. Интервю с професор Калин Николов.
• Книга за уикенда: героите на аналоговото време в трилогията с избрано на професор Банко П. Банков – драматург, белетрист и инженер (разговор с автора).

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Родовата летопис – съхранение на родовата памет -„Хаджипетровите“ – създатели на големите български мелници и благодетели на Бургас.
Събеседници: Антоанета Хаджипетрова, Румяна Емануилиду и проф. Иван Карайотов.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Звезден експрес
Спомен за неотразимата Лиляна Кошлукова – легендарна звезда на българския музикален театър.

от 15.30 до 16.30 часа
„Ефир приключение”: И рибар съм, и ловец съм
Който го е страх от мечки... не ходи в гората – всички знаят тази истина.
Е, и ние не сме от най-големите смелчаци, но пък сме любопитни, затова винаги питаме приятелите си за срещите им с най-голямото животно в нашите краища. Истории за мечки и хора – за такива неща ще ви разказват наши приятели в този петък.

от 16.30 до 17.30 часа
„Ефир приключение”: А сега накъде?
• Европейски практики в Историческия музей на Шумен: посетителите със зрителни увреждания вече могат самостоятелно да разглеждат експозициите с помощта на тактилни карти (чрез сетивен допир) и Пътеводител на брайлово писмо. За полезната инициатива на музея разказва Северина Васкова.
• През септември продължаваме по българските и международни маршрути, посветени на Европейските дни на наследството:
- Ивановските скални манастири, от списъка на ЮНЕСКО, и Средновековната крепост Червен: кръстопътища на стари и нови култури. За развитието на специализирания туризъм в Поломието разказва проф. Николай Ненов, директор на Историческия музей в Русе.
- Австрийският принос в тазгодишните Европейски прояви преминава под мотото „Ден на паметника“. На туристите се предлага интересен и много приятен „прочит“ на историята и изкуството. Подробностите от Храбра Маринова.
• Етно-маршрути: Заповядайте на Балканския фестивал на сливата, официално признат за един от европейските носители на ценности. Покана и още идеи за разходка в района от Донка Михайлова, кмет на община Троян.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Людмил Георгиев

от 18.00 до 19.00 часа
Какво се случва
• Репортаж от публичния дебат, организиран на 21 септември в Националния военноисторически музей „От Независимостта по-важно няма!?“ Дебатът е между учители по история и професионални дебатьори и ще търси измеренията на независимостта.
• „Писател на заем“ – за програмата, която тази седмица стартира официално сайтът „Аз чета“ в партньорство с фондация „Детски книги“. Тя ще даде потенциална възможност на всеки учител по литература или клас да покани съвременен български писател, който да изнесе урок върху тема или автор от литературния канон, свързвайки го със съвременните ценности и процеси в обществото.
• Re-Forget Your Past – фотографът Никола Михов за своя проект, в който по негова покана 30 български и чуждестранни артисти - художници, фотографи, дизайнери и графити артисти – преработват екземпляри от неговата фотокнига, проследяваща съдбата на най-значимите монументални паметници от времето на комунизма, от построяването им до сегашното им състояние.
• Веселина Сариева за последното издание на панаира за съвременно изкуство Vienna contemporary.
• Иронии на времето с Антон Митов.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Гузен негонен бяга“ (по българска приказка)

от 19.30 до 21.20 часа
Музикални вечери
Вечната българска класика – 22 септември
22 септември – датата, на която в 1908 година е призната нашата национална независимост. 13 години преди това, на 6 септември (това би трябвало да е нашият национален празник), българският народ осъществява до голяма степен националния си идеал – обединението: сам, напук на Русия, на други Велики сили. Една нова-стара нация поема пътя на своя просперитет.
Много бързо и националната музикална култура се вписва равноправно в съкровищницата на европейското звукотворчество. В европейския ефир звучи музика от майстори като Панчо Владигеров, Димитър Ненов, Любомир Пипков, Марин Големинов... Благодарение на националната гордост, която възкръсва на 22 септември...
Романтичното светоусещане, което излъчва българската музика от първата половина на ХХ в., се корени в особения национален копнеж – по историческите победи, но и по неосъщественото, мечтаното...
В предаването ще звучи музика, плод на този български романтизъм, свързан с историята, но и с дъха на родното – от Веселин Стоянов, Любомир Пипков, Панчо Владигеров, Марин Големинов.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Легенда за разблудната царкиня“ от Димчо Дебелянов – втора част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Музикални продуценти, музиканти, художници, журналисти и фестивални организатори от Буркина Фасо, Скандинавския свят, Сибир, Страната на баските и Бретон на 8-ия Международен арт-форум „Без граници“ в „Двореца“ в Балчик (форумът е носител на наградата „Златен будилник“ в категория „Плодотворно партньорство“ на програма „Христо Ботев“) – пряко предаване с някои от най-интересните гости на събитието. Българският опит в създаването на адекватна уърлд-мюзик журналистика.
• Откриване на фестивала One Dance Week в Пловдив с изключително любопитни спектакли от Европа, Азия и Африка, разпределени в няколко поредни уикенда.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Български изпълнители
Десислава Чолакова (цигулка)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10