Документална седмица на Радиотеатъра

Снимка: Даниела Манолова

Продукцията на Радиотеатъра през всяка делнична нощ на следващата седмица от 2.00 часа ще е документална.
Петте заглавия на седмичната селекция не са фикция, не са сътворени от актьорски гласове, а разказват действително случили се неща с действително съществуващи хора.
Названието документална продукция е най-общото възможно название за този тип програми. Точното заглавие на жанра е фичър. Въоръжени дори с пуристични амбициите на книжовниците от Найден Геров насам, трудно можем да намерим български еквивалент, който да е кратък и точен. Описателният превод документална радиопиеса или още по-несполучливото документална пиеса съдържа смислово противоречие, за което отново има чужда дума – оксиморон. Дори в разговорния си вариант, терминът документална пиеса се използва за пиеса, създадена по документи, а това е съвсем друг случай от нашия фичър. Названието документален разказ пък тотално ни отвежда в паралелната плоскост на белетристика, без никаква следа не само от аудио, звук, радио, но и от драматургия.
Авторът на първия фичър, кинорежисьорът Николай Волев, също се изправи пред този проблем по време на постпродукцията и избра названието радиодокумент, което също е доста общо, но поне не съдържа противоречия и заблуди. Една разходка из радиоефира на Европа и Америка показва, че терминът фичър е популярен, но съществуват и варианти. В Полша, например, наричат документалната аудио драматургия репортажи и казват, че толкова висока трябва да е летвата на всеки един репортаж.

В понеделник от 02.00 Ветрогонци разказва една история от историята на Николай Волев. Аудиото Ветрогонци беше създадено като българската продукция в рамките на един мащабен международен проект, в който участваха 11 екипа от 11 балкански страни (Хърватия, Словения, Черна гора, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Румъния, Гърция, Турция, България и Македония) Те работиха заедно с намерението да създадат съвременния аудиопортрет на Балканите: Аз живея на Балканите.
„Аз живея на Балканите“ като аудио идея за цялата разностранност и причудливост на историите, повествователните техники, темите, конфликтите, гласовете, звуците и атмосферите е обединителният център на петте български фичъра.

Във вторник от 02.00 Митарствата на Гърневи в материалния свят следят една история, която започва през 1837 г. в село Илинден, стига до клането в Дъбница, а след това се запилява по света, преминава през висшата администрация на Еквадор, артистичната бохема на Мюнхен в годините преди Втората световна, получава своеобразна регистрация в Световния френски справочник за 100-те европейски художници на 20 век, за да стигне до един златен часовник. С участието на Иван Гърнев, Борис Гърнев, Марияна Иванова и Митра Календарова от Тешево.

В сряда от 02.00 Оставам на подслушване или Еверест, 20 години по-късно съдържа уникални записи с алпинистите, участвали в Първата българска експедиция през 1984, включително последните записи с Христо Проданов, осъществени като радио връзка с базовия лагер. С участието на Христо Проданов, Методи Савов, Николай Петков, Иван Вълчев, Кирил Досков, Дойчин Василев, Милан Огнянов и други участници в експедицията тогава и 20 години по-късно.

В четвъртък Изпращането не е като посрещането на Светослав Драганов с музиката на Георги Дончев проследява изумителната история на Хани и Ахмед, написана звуково на пет езика - български, френски, английски, виетнамски и арабски. С участието на Иван Гарелов.

Последният фичър на своеобразната ни панорама „Аз живея на Балканите“ в петък, от 02.00 часа, пак на Милан Огнянов, разказва за времето на развития социализъм, когато двама приятели от двете страни на желязната завеса си пишат писма. Наистина от епистоларния жанр може да стане прекрасен фичър, когато и двамата пишещи са джазмени, и пишат хем за джаза, хем за всичко, хем за себе си и света. С участието на Милчо Левиев и Хъмфри, чиито писма са прочетени от Богдан Глишев. Зад името Хъмфри се крие Румен Петров, добър приятел на Милчо Левиев, джазмен и джаз пропагандатор, когото наричали Паисий Хилендарски на джаза. Писма до приятел е условно най-старата продукция през тази седмица, правена е през 2002 г., но проверете дали е остаряла. В петък от 2 часа през нощта.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Философските отклонения на Дени Дидро по радиото

Силно експресивен и комедийно натоварен актьорски състав стои зад гласовете в тази аудиодраматизация на едно от най-знаменитите произведения на Просвещението – романът, който показа и доказа, че героите на един роман хем могат да участват в стремително развиващо се повествование, хем могат да умуват над сложни етични проблеми и философски обобщения, и..

публикувано на 13.01.18 в 10:05
Детайл от архитектурната скица на Уилям Блек

„Гара Виктория“ като едно от Другите Места / Other Places на Харолд Пинтър

Когато един автор назовава произведението си на името на едно реално съществуващо и добре познато в продължение на дълги епохи място, интригата струи още от заглавието, защото е ясно, че този автор има да каже нещо нечуто дотогава за това добре познато място и в същото време е твърде вероятно, ако не и съвсем сигурно, че огромна част от тежестта на..

публикувано на 12.01.18 в 09:21

Българска драматургия в „Запазена марка Радиотеатър“

В рубриката „Запазена марка Радиотеатър“ във втората седмица от Новата година сме подготвили за вас излъчването на пет съвременни български пиеси. В понеделник през нощта на 8 януари ще чуете пиесата на Вичо Балабанов „Молитва на разсъмване“. Вичо Балабанов е инженер-химик с 33 години в стаж в енергетиката, който също така е поет, драматург и радиоводещ...

публикувано на 07.01.18 в 09:15

Незабравените от Бога

„Забравените от небето“ са документални разкази на столетници от села в Родопите. Записани са и са обработени от Екатерина Томова още през 80-те години. Тогава около изданието на книгата възникват груби спорове за авторството ѝ, спънки за издаването ѝ, административни намеси, които имат за цел да предотвратят появата ѝ на бял свят. Но така или иначе..

публикувано на 06.01.18 в 09:05
Сцена от „Напразните усилия на любовта” от Шекспир в театъра на Българската армия. На снимката: Йосиф Сърчаджиев, Петър Гюров и Стефан Данаилов (отляво надясно).

„Напразните усилия на любовта”, спектакъл на Леон Даниел

Радиотеатърът посреща 2018 година със спектакъла - епоха в българския театър - „Напразните усилия на любовта” от Уилям Шекспир. Това е едно от паметните представления на големия ни режисьор Леон Даниел, което се съхранява в Златния фонд на БНР. Спектакълът е на Театър „Българска армия” от 1978 г. и е сред най-забележителните представления в..

публикувано на 01.01.18 в 11:00