Документална седмица на Радиотеатъра

Снимка: Даниела Манолова

Продукцията на Радиотеатъра през всяка делнична нощ на следващата седмица от 2.00 часа ще е документална.
Петте заглавия на седмичната селекция не са фикция, не са сътворени от актьорски гласове, а разказват действително случили се неща с действително съществуващи хора.
Названието документална продукция е най-общото възможно название за този тип програми. Точното заглавие на жанра е фичър. Въоръжени дори с пуристични амбициите на книжовниците от Найден Геров насам, трудно можем да намерим български еквивалент, който да е кратък и точен. Описателният превод документална радиопиеса или още по-несполучливото документална пиеса съдържа смислово противоречие, за което отново има чужда дума – оксиморон. Дори в разговорния си вариант, терминът документална пиеса се използва за пиеса, създадена по документи, а това е съвсем друг случай от нашия фичър. Названието документален разказ пък тотално ни отвежда в паралелната плоскост на белетристика, без никаква следа не само от аудио, звук, радио, но и от драматургия.
Авторът на първия фичър, кинорежисьорът Николай Волев, също се изправи пред този проблем по време на постпродукцията и избра названието радиодокумент, което също е доста общо, но поне не съдържа противоречия и заблуди. Една разходка из радиоефира на Европа и Америка показва, че терминът фичър е популярен, но съществуват и варианти. В Полша, например, наричат документалната аудио драматургия репортажи и казват, че толкова висока трябва да е летвата на всеки един репортаж.

В понеделник от 02.00 Ветрогонци разказва една история от историята на Николай Волев. Аудиото Ветрогонци беше създадено като българската продукция в рамките на един мащабен международен проект, в който участваха 11 екипа от 11 балкански страни (Хърватия, Словения, Черна гора, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Румъния, Гърция, Турция, България и Македония) Те работиха заедно с намерението да създадат съвременния аудиопортрет на Балканите: Аз живея на Балканите.
„Аз живея на Балканите“ като аудио идея за цялата разностранност и причудливост на историите, повествователните техники, темите, конфликтите, гласовете, звуците и атмосферите е обединителният център на петте български фичъра.

Във вторник от 02.00 Митарствата на Гърневи в материалния свят следят една история, която започва през 1837 г. в село Илинден, стига до клането в Дъбница, а след това се запилява по света, преминава през висшата администрация на Еквадор, артистичната бохема на Мюнхен в годините преди Втората световна, получава своеобразна регистрация в Световния френски справочник за 100-те европейски художници на 20 век, за да стигне до един златен часовник. С участието на Иван Гърнев, Борис Гърнев, Марияна Иванова и Митра Календарова от Тешево.

В сряда от 02.00 Оставам на подслушване или Еверест, 20 години по-късно съдържа уникални записи с алпинистите, участвали в Първата българска експедиция през 1984, включително последните записи с Христо Проданов, осъществени като радио връзка с базовия лагер. С участието на Христо Проданов, Методи Савов, Николай Петков, Иван Вълчев, Кирил Досков, Дойчин Василев, Милан Огнянов и други участници в експедицията тогава и 20 години по-късно.

В четвъртък Изпращането не е като посрещането на Светослав Драганов с музиката на Георги Дончев проследява изумителната история на Хани и Ахмед, написана звуково на пет езика - български, френски, английски, виетнамски и арабски. С участието на Иван Гарелов.

Последният фичър на своеобразната ни панорама „Аз живея на Балканите“ в петък, от 02.00 часа, пак на Милан Огнянов, разказва за времето на развития социализъм, когато двама приятели от двете страни на желязната завеса си пишат писма. Наистина от епистоларния жанр може да стане прекрасен фичър, когато и двамата пишещи са джазмени, и пишат хем за джаза, хем за всичко, хем за себе си и света. С участието на Милчо Левиев и Хъмфри, чиито писма са прочетени от Богдан Глишев. Зад името Хъмфри се крие Румен Петров, добър приятел на Милчо Левиев, джазмен и джаз пропагандатор, когото наричали Паисий Хилендарски на джаза. Писма до приятел е условно най-старата продукция през тази седмица, правена е през 2002 г., но проверете дали е остаряла. В петък от 2 часа през нощта.

ВИЖТЕ ОЩЕ

От 23 до 27 октомври, в 2.00 часа след полунощ „Запазена марка Радиотеатър“

Александър Галин: Театърът се измерва с количеството енергия, която той самият излъчва, с онова количество щастие, което самият той доставя на публиката. Тази седмица „Запазена марка Радиотеатър“ ви предлага четири пиеси и една драматизация на роман – пет произведения, дошли от различни краища на света, които подбрахме на принципа „добра драматургия“...

публикувано на 22.10.17 в 09:05
фотоколаж: Даниела Манолова

Невидимата опера Каскандо

Чудесният превод на Светлана Панчева, музиката и звуковите атмосфери на Калин Николов, актьорското присъствие на Иван Радоев и Стоян Младенов и, разбира се, обединяващият режисьорски замисъл на Младен Алексиев правят българската версия на Каскандо par excellence радиофонична инвенция за глас и музика в съответствие с оригиналното подзаглавие на..

публикувано на 21.10.17 в 10:05

В неделя, 22 октомври, от 16 часа: „Пеперудите са свободни“ от Леополд Герш

Тази неделя ви предлагаме да чуете запис на постановката на Театър „София“ от края на 70-те години – „Пеперудите са свободни“. Една много любовна и много поставяна пиеса. Силната любов, която пламва между Дон Бъкър – млад незрящ мъж, и странното момиче Джил поставя на изпитание житейската им зрялост, както и степента на свободата, която са способни да..

публикувано на 21.10.17 в 09:05
Представление по време на световния ромския фестивал в Прага.

Ромската съдба през погледа на Анита Кристи

Прекрасната Анита Кристи представя ромската съдба в документалния разказ „Роми, цигани, мануши“ на режисьора Милан Огнянов . Слушателите ще чуят неподражаемата циганска музика, ще се вслушат в мъдрите гласове на представители на етноса, ще се разходят из дълбините на скитническата ромска душа. Документалният разказ „Роми, цигани, мануши“ ще се излъчи..

публикувано на 20.10.17 в 09:05
Част от корицата на романа „Улица „Консервна“ на Джон Стайнбек

Велики романи в „Запазена марка радиотеатър“

Драматизации на велики англоезични романи ще звучат в рубриката „Запазена марка радиотеатър“ в 2 часа след полунощ. Започваме в понеделник, 16 октомври, с един от най-големите представители на английския постмодернизъм – „Колекционерът“ на Джон Фаулз. Във вторник, 17 октомври, се обръщаме към друга култова книга – „Портокал с часовников..

публикувано на 15.10.17 в 10:05