Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов джаз фестивал в Плевен този уикенд

БНР Новини
Новосадският саксофонист и композитор Борис Ковач пристига в Плевен специално за фестивала
Снимка: Иван Гърлич

Първото издание на Международния “Есенен Джаз Фест“ в Плевен съчетава традициите на джаза с технологиите от бъдещето, балканските мелодични линии и ритми с филмови и театрални музикални теми, тангото и класиката с европейската импровизирана музика.
Този специален нов фестивал, който ще се проведе от 29 септември до 1 октомври в двора на Регионалния исторически музей на град Плевен, има за цел както забавлението и възвисяването на душата, така и запознаването на публиката с нови и любопитни тенденции и форми в развитието на джаза и импровизираната музика.
За трите фестивални вечери жителите и гостите на Плевен ще имат възможността да видят и чуят на живо шест удивителни формации, които, съчетани по този начин, рисуват една доста подробна карта на джаза в широк балкански и европейски план.
Във всеки един от дните концертната програма започва в 18.30 ч., като в неделя (1 октомври) имаме и едно специално дневно събитие за най-малките – „Джаз за деца“ с квартета на Венци Благоев от 11.00 ч. Входът за всички събития е свободен!
Снимка

Програмата на фестивала


Петък, 29 септември
:
18.30 ч.Nocktern – официално откриване с френско-българския електро-джаз квартет, създаден през 2016г. от пианиста Стоимен Стоянов. За краткото си съществуване Nocktern има няколко концерта в легендарното Първо студио на БНР, съвместни участия със световни групи като Kayo Dot (САЩ), Eyot (Сърбия) и 2henning (Швейцария) и едно тотално разпродадено издание – мини албума No Sugar Added. В момента групата, която подготвя втория си албум, включва още Лоран Пеш (контрабас и бас китара), Иван Андреев (барабани) и Християна Иванова (цигулка)
Стоимен Стоянов от Nocktern в Първо студио на БНР

20.00 ч. – Infusion
InfisionНай-новият проект на Теодосий Спасов (кавал, глас) и Иван Шопов (електроника) със специалното участие на Минко Ламбов (пиано) и Лора Желязкова (визуализации). Методът на музициране на Infusion е създаването на уникална звукова среда, замесена от джаз, ембиънт, дръм‘н‘бейс и фолклор – така, както само Теодосий Спасов и Иван Шопов могат – в която среда да се влее творческата стихия на трети музикант. Миналата година по различни фестивали това беше пианистът Димитър Бодуров, а тази година предизвикателството е отправено към Минко Ламбов. За предстоящия им дебютен албум са поканени да участват и гости като френския тромпетист Ерки Трюфа и полския саксофонист Гжех Пьотровски, както и музиканти от Индия.

Събота, 30 септември
The Bedlam Club
18.30 ч.The Bedlam Club – синематик-джаз квартет, създаден от Самуел Покро – клавишни, кларинет (Франция) и Тавис Престън – контрабас (Шотладния). По-късно към тях се присъединяват и руският барабанист Дмитрий Ягодин и българският перкусионист Георги Попов. Свирили са на множество фестивали, измежду които можем да откроим „Аларма Пънк Джаз“, „Джаз Перелик", честванията на 100-годишнината от рождението на Хулио Кортасар и "София Филм Фест". Писали са и музика за късометражни филми. Техният джаз може да бъде и енергичен като рокендрол, и меланхоличен като електро-ембиънт импресия. Както е и в живота.

Борис Ковач с New Ritual Quartet
20.00 ч.  – Борис Ковач & New Ritual Quartet – Новосадският саксофонист и композитор Борис Ковач (наричан от международната критика "Майкъл Наймън от Войводина") е легенда в европейската авангардна музика вече четвърто десетилетие. Създател през годините на формациите LaDaABa Orchest, La Campanella и Ritual Nova Ensemble, Ковач се впуска в различни пътешествия между жанрове, изкуства и епохи. В музиката му има и танго, и джаз, и класика, и австро-унгарски мелодични реминисценции, и кабовердианска меланхолия... Тази музика - и в своя танцово-енергичен, и във вглъбено-съзерцателния си вариант - носи духа на равнината (пейзажът във Войводина е доста сходен с този на Дунавската равнина). През 2017г. Борис Ковач се е отдал основно на композиране, така че концертът в Плевен е един от изключително редките случаи да бъде видян и чут на живо в последно време.

Неделя, 1 октомври

Jazz For Kids
11.00 ч.„Джаз за деца“  с квартета на Венци Благоев (линк:  http://bnr.bg/post/100655671 )– един от най-утвърдените и успешни формати на българската джаз сцена от последните години. Защото кои са най-обективните критици, ако не нашите деца? А децата обичат „Джаз за деца“ на Венци. В това специално издание на серията ще вземат участие Димитър Шанов (контрабас), Станислав Арабаджиев (пиано), Невена Григорова (барабани) и един гост, за когото много се радваме, че ще е наоколо, за да се включи – синът на Венци (и може би „първият участник“ в „Джаз за деца“ преди двайсетина години) – китаристът Димитър Благоев.

Surbahar
18.30 ч.Surbahar Live Band е последната творческа реинкарнация на дългогодишния едноличен електронен проект на композитора Павел Стойчев, познат и като един от създателите на фестивала "Артмосферик". Шесторката музиканти в групата смесват по уникален начин ембиънт, idm, джаз, фолклорни мотиви, психеделик рок и класика - и то с изключително интересен инструментариум. Създателят на групата Павел Стойчев, който е една от движещите сили на българската независима сцена още от 90-те, в този проект свири на живо едновременно на барабани, перкусии и електронни устройства. Сред постоянните членове е и добре познатият ни цигулар Орлин Цветанов (Софийски солисти), а като специални гости в Плевен в състава дебютират Калоян Иванов на бас китара и Роман Куриленко от Санкт Петербург на китара, кавал и саксофон.


Милица Гладнишка
20.00 ч. – Квартетът на Венци Благоев със солист Милица Гладнишка – същата формация от сутринта, само че с участието на невероятната Милица Гладнишка, която ще пристигне в последните часове на неделния ден, специално за да увенчае и закрие най-новия фестивал на град Плевен!

Музикалната селекция на групите е правена от „Аларма Пънк Джаз“ по покана на Община Плевен и фондация „Диря“. През трите фестивални дни по програма „Христо Ботев“ (линк:  http://player.bnr.bg/?p=2 )ще има включвания на живо от Плевен, а концертите можете да гледате директно по Радио Бинар.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30
Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни..

публикувано на 18.03.24 в 17:35