Пътища от време в „Митарствата на Гърневи в материалния свят“

Снимка: Теодор Иванов

Франк Хърбърт: Не престава да ме удивява фактът, че хората се крият от спомените, останали от техните предшественици, издигайки масивни митологични прегради. И все пак, смисълът е скрит именно в тези спомени. Ние носим напред вълната на всичко, оставено ни в наследство – всички надежди, радости и скърби, всички мигове на ликуване и агонии от миналото ни.

100 години времево компресирани в 60 минути. Историята в съдби, разпръснати време-пространствено. Фичърът „Митарствата на Гърневи в материалния свят“ е конкретен, но и не. Конкретен, защото проследява пътя на няколко поколения представители на един български род с убедително научна – етнографска, историческа и генеалогическа – прецизност. Мартин, Антон, Андрияна, Татяна, Тодорка, Борис, Марияна, Симеон, Иван, Радой, Кочо. Това са част от хората, гласовете на някои от които ще чуете, други са се превърнали в полумитологични герои на ненаписани мемоари. Но всички, чрез спомени, архиви, родови предания, извайват като от аморфна глина историята на семейството, но и историята на България в тези 100 години. Фичърът реставрира миналото. Миналото от 1827 година, от село Либяхово, днешен Илинден досега. Историята, както корените на дърво се разклонява към Македония от XIX в., България, Германия и Еквадор от XX в. и днес.

Неконкретен, или по-скоро метафоричен пък е „Митарствата“, защото задава приморидиалния въпрос на второто поколение мислещи човеци – „какво е било преди мен?“. Вечното вглъбяване в себе си трябва неизменно да съжителства с въпроса „защо съм такъв, кои са ме създали такъв?“. Точно заради способността си да издирва следите на миналото, понякога бледи, понякога едва откриваеми, „Митарствата на Гърневи в материалния свят“ има силата на внушение, силата на убеждение всеки от слушателите да зададат този въпрос, изправяйки се пред своите предци.

Цялото време е необхватно, всички разклонения – трудни дори за моментна умозрителна представа. В 60 минути на 3 октомври от 02.00 до 03.00 часа ще можете да видите малък отрязък от цялото, което изграждаме заедно през очите на рода Гърневи.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Съвременна българска драматургия

В рубриката „Запазена марка Радиотеатър” ви предлагаме пет съвременни български пиеси на изтъкнати и утвърдени автори . Понеделник, 19 март – „Жарава” на Димитър Кабаков. Пресъздава талантливо трагичната участ на обикновения човек по време на едно от най-уродливите явления на тоталитарния режим – така наречения „възродителен” процес. С участието на..

публикувано на 18.03.18 в 10:30

Продължително пътуване

Отец Николай Петков е извървял дълъг път от светския живот до вярата. И накрая някак ги е слял, по най-добрия начин ги е обединил. Дали светлия му поглед към живота е въпрос на лек характер или на усилна вътрешна работа, разберете сами, като чуете документалния разказ на журналистката от Радио Шумен Невена Николова. Тя съпровожда отец Николай по време на..

публикувано на 16.03.18 в 13:05
Запазена марка „Радиотеатър” завършва седмицата с радиопостановката на прекрасната пиеса на Маргарит Минков – „Въведение в тяхната картина”

В Запазена марка „Радиотеатър” - българска драматургия

Тази седмица във времето на Запазена марка „Радиотеатър” ви предлагаме пет срещи с българската драматургия. Понеделник, 12 март - „Апокриф” – радиоспектакъл по старинни тестове. Автори Маргарита Младенова и Иван Добчев. Музика - Асен Аврамов. Участват: Цветана Манева, Таня Шахова, Жорета Николова, Лидия Стефанова, Петър Пейков, Мариан Бозуков,..

публикувано на 11.03.18 в 09:30
Светослав Минков

Писателят-пътешественик Светослав Минков

През тази неделна нощ „Радиотеатър след полунощ“ ви предлага да чуете радиодраматизация по два разказа на Светослав Минков – „Буенос Айрес” и „Колет от Америка”. Светослав Минков (1902-1966) e писател с криволичеща житейска и творческа биография. Завършва финансово дело, но то никога не става център на живота му. Работил е като коректор, редактор, главен..

публикувано на 10.03.18 в 10:00
Изглед от Варна в края на ХІХ век.

Михаил Колони, неизвестният възрожденец

Михаил Колони (1817-1893) е сред българските възрожденци, малко познати на широката публика. А неговият жизнен път е забележителен: в Букурещ - след завършване на гръцкото училище, става възпитател на синовете на румънския княз Гика, заминава след това за Франция, където е участник в Париж в революцията от 1848 г. (наречена „Пролетта на народите”), след..

публикувано на 09.03.18 в 12:00