Пътища от време в „Митарствата на Гърневи в материалния свят“

Снимка: Теодор Иванов

Франк Хърбърт: Не престава да ме удивява фактът, че хората се крият от спомените, останали от техните предшественици, издигайки масивни митологични прегради. И все пак, смисълът е скрит именно в тези спомени. Ние носим напред вълната на всичко, оставено ни в наследство – всички надежди, радости и скърби, всички мигове на ликуване и агонии от миналото ни.

100 години времево компресирани в 60 минути. Историята в съдби, разпръснати време-пространствено. Фичърът „Митарствата на Гърневи в материалния свят“ е конкретен, но и не. Конкретен, защото проследява пътя на няколко поколения представители на един български род с убедително научна – етнографска, историческа и генеалогическа – прецизност. Мартин, Антон, Андрияна, Татяна, Тодорка, Борис, Марияна, Симеон, Иван, Радой, Кочо. Това са част от хората, гласовете на някои от които ще чуете, други са се превърнали в полумитологични герои на ненаписани мемоари. Но всички, чрез спомени, архиви, родови предания, извайват като от аморфна глина историята на семейството, но и историята на България в тези 100 години. Фичърът реставрира миналото. Миналото от 1827 година, от село Либяхово, днешен Илинден досега. Историята, както корените на дърво се разклонява към Македония от XIX в., България, Германия и Еквадор от XX в. и днес.

Неконкретен, или по-скоро метафоричен пък е „Митарствата“, защото задава приморидиалния въпрос на второто поколение мислещи човеци – „какво е било преди мен?“. Вечното вглъбяване в себе си трябва неизменно да съжителства с въпроса „защо съм такъв, кои са ме създали такъв?“. Точно заради способността си да издирва следите на миналото, понякога бледи, понякога едва откриваеми, „Митарствата на Гърневи в материалния свят“ има силата на внушение, силата на убеждение всеки от слушателите да зададат този въпрос, изправяйки се пред своите предци.

Цялото време е необхватно, всички разклонения – трудни дори за моментна умозрителна представа. В 60 минути на 3 октомври от 02.00 до 03.00 часа ще можете да видите малък отрязък от цялото, което изграждаме заедно през очите на рода Гърневи.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Философските отклонения на Дени Дидро по радиото

Силно експресивен и комедийно натоварен актьорски състав стои зад гласовете в тази аудиодраматизация на едно от най-знаменитите произведения на Просвещението – романът, който показа и доказа, че героите на един роман хем могат да участват в стремително развиващо се повествование, хем могат да умуват над сложни етични проблеми и философски обобщения, и..

публикувано на 13.01.18 в 10:05
Детайл от архитектурната скица на Уилям Блек

„Гара Виктория“ като едно от Другите Места / Other Places на Харолд Пинтър

Когато един автор назовава произведението си на името на едно реално съществуващо и добре познато в продължение на дълги епохи място, интригата струи още от заглавието, защото е ясно, че този автор има да каже нещо нечуто дотогава за това добре познато място и в същото време е твърде вероятно, ако не и съвсем сигурно, че огромна част от тежестта на..

публикувано на 12.01.18 в 09:21

Българска драматургия в „Запазена марка Радиотеатър“

В рубриката „Запазена марка Радиотеатър“ във втората седмица от Новата година сме подготвили за вас излъчването на пет съвременни български пиеси. В понеделник през нощта на 8 януари ще чуете пиесата на Вичо Балабанов „Молитва на разсъмване“. Вичо Балабанов е инженер-химик с 33 години в стаж в енергетиката, който също така е поет, драматург и радиоводещ...

публикувано на 07.01.18 в 09:15

Незабравените от Бога

„Забравените от небето“ са документални разкази на столетници от села в Родопите. Записани са и са обработени от Екатерина Томова още през 80-те години. Тогава около изданието на книгата възникват груби спорове за авторството ѝ, спънки за издаването ѝ, административни намеси, които имат за цел да предотвратят появата ѝ на бял свят. Но така или иначе..

публикувано на 06.01.18 в 09:05
Сцена от „Напразните усилия на любовта” от Шекспир в театъра на Българската армия. На снимката: Йосиф Сърчаджиев, Петър Гюров и Стефан Данаилов (отляво надясно).

„Напразните усилия на любовта”, спектакъл на Леон Даниел

Радиотеатърът посреща 2018 година със спектакъла - епоха в българския театър - „Напразните усилия на любовта” от Уилям Шекспир. Това е едно от паметните представления на големия ни режисьор Леон Даниел, което се съхранява в Златния фонд на БНР. Спектакълът е на Театър „Българска армия” от 1978 г. и е сред най-забележителните представления в..

публикувано на 01.01.18 в 11:00