Пътища от време в „Митарствата на Гърневи в материалния свят“

Снимка: Теодор Иванов

Франк Хърбърт: Не престава да ме удивява фактът, че хората се крият от спомените, останали от техните предшественици, издигайки масивни митологични прегради. И все пак, смисълът е скрит именно в тези спомени. Ние носим напред вълната на всичко, оставено ни в наследство – всички надежди, радости и скърби, всички мигове на ликуване и агонии от миналото ни.

100 години времево компресирани в 60 минути. Историята в съдби, разпръснати време-пространствено. Фичърът „Митарствата на Гърневи в материалния свят“ е конкретен, но и не. Конкретен, защото проследява пътя на няколко поколения представители на един български род с убедително научна – етнографска, историческа и генеалогическа – прецизност. Мартин, Антон, Андрияна, Татяна, Тодорка, Борис, Марияна, Симеон, Иван, Радой, Кочо. Това са част от хората, гласовете на някои от които ще чуете, други са се превърнали в полумитологични герои на ненаписани мемоари. Но всички, чрез спомени, архиви, родови предания, извайват като от аморфна глина историята на семейството, но и историята на България в тези 100 години. Фичърът реставрира миналото. Миналото от 1827 година, от село Либяхово, днешен Илинден досега. Историята, както корените на дърво се разклонява към Македония от XIX в., България, Германия и Еквадор от XX в. и днес.

Неконкретен, или по-скоро метафоричен пък е „Митарствата“, защото задава приморидиалния въпрос на второто поколение мислещи човеци – „какво е било преди мен?“. Вечното вглъбяване в себе си трябва неизменно да съжителства с въпроса „защо съм такъв, кои са ме създали такъв?“. Точно заради способността си да издирва следите на миналото, понякога бледи, понякога едва откриваеми, „Митарствата на Гърневи в материалния свят“ има силата на внушение, силата на убеждение всеки от слушателите да зададат този въпрос, изправяйки се пред своите предци.

Цялото време е необхватно, всички разклонения – трудни дори за моментна умозрителна представа. В 60 минути на 3 октомври от 02.00 до 03.00 часа ще можете да видите малък отрязък от цялото, което изграждаме заедно през очите на рода Гърневи.

ВИЖТЕ ОЩЕ

От 23 до 27 октомври, в 2.00 часа след полунощ „Запазена марка Радиотеатър“

Александър Галин: Театърът се измерва с количеството енергия, която той самият излъчва, с онова количество щастие, което самият той доставя на публиката. Тази седмица „Запазена марка Радиотеатър“ ви предлага четири пиеси и една драматизация на роман – пет произведения, дошли от различни краища на света, които подбрахме на принципа „добра драматургия“...

публикувано на 22.10.17 в 09:05
фотоколаж: Даниела Манолова

Невидимата опера Каскандо

Чудесният превод на Светлана Панчева, музиката и звуковите атмосфери на Калин Николов, актьорското присъствие на Иван Радоев и Стоян Младенов и, разбира се, обединяващият режисьорски замисъл на Младен Алексиев правят българската версия на Каскандо par excellence радиофонична инвенция за глас и музика в съответствие с оригиналното подзаглавие на..

публикувано на 21.10.17 в 10:05

В неделя, 22 октомври, от 16 часа: „Пеперудите са свободни“ от Леополд Герш

Тази неделя ви предлагаме да чуете запис на постановката на Театър „София“ от края на 70-те години – „Пеперудите са свободни“. Една много любовна и много поставяна пиеса. Силната любов, която пламва между Дон Бъкър – млад незрящ мъж, и странното момиче Джил поставя на изпитание житейската им зрялост, както и степента на свободата, която са способни да..

публикувано на 21.10.17 в 09:05
Представление по време на световния ромския фестивал в Прага.

Ромската съдба през погледа на Анита Кристи

Прекрасната Анита Кристи представя ромската съдба в документалния разказ „Роми, цигани, мануши“ на режисьора Милан Огнянов . Слушателите ще чуят неподражаемата циганска музика, ще се вслушат в мъдрите гласове на представители на етноса, ще се разходят из дълбините на скитническата ромска душа. Документалният разказ „Роми, цигани, мануши“ ще се излъчи..

публикувано на 20.10.17 в 09:05
Част от корицата на романа „Улица „Консервна“ на Джон Стайнбек

Велики романи в „Запазена марка радиотеатър“

Драматизации на велики англоезични романи ще звучат в рубриката „Запазена марка радиотеатър“ в 2 часа след полунощ. Започваме в понеделник, 16 октомври, с един от най-големите представители на английския постмодернизъм – „Колекционерът“ на Джон Фаулз. Във вторник, 17 октомври, се обръщаме към друга култова книга – „Портокал с часовников..

публикувано на 15.10.17 в 10:05