Еврика! Успешни българи!

Боряна Кадмонова (вляво) и Цвета Николова.
Снимка: Кирчо Стоичков

„Лошата новина продава” - това златно правило на някои медии им е донесло много приходи и висок рейтинг сред недотам образованата аудитория. И понеже, уважаеми слушатели/читатели, програма „Христо Ботев” е част от обществена медия, което ще рече вашата медия, а пък вие сте нашата най-добре образована аудитория, в „Познати и непознати” ви разказахме за някои от добрите неща, които се случват в България и че има хора, които успяват и тук. Въпреки всичко! За успешните българи говорихме. Не за световноизвестните ни сънародници от близкото минало, а за младите хора, които успяват днес, тук и сега; за младите иноватори и откриватели. Гост в студиото беше Боряна Кадмонова, изпълнителен директор на фондация „Еврика”. И защото Фондацията от години помага на млади хора - ученици, студенти и специалисти в различни области, да развиват своите способности, решихме заедно два пъти в месеца да ви срещаме с най-изявените от тях в новата ни рубрика „Еврика! Успешни българи!”. Пръв гост в нея беше Христо Колев. За дейността на Фондацията и първото издание на рубриката чуйте в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Атанас Мангъров

Тревожен януари – морбили на Балканите, варицела в Търговищко, грипна епидемия в края на месеца

Опасностите от заразни болести през тази зима добиват огромен мащаб: варицела, грип и морбили са само три диагнози, които могат да объркат здравната ни система – така, както се случи в Англия. Какво да предприемем, кои са основните правила за превенция, как да се лекуваме, ако проблемът вече е в дома ни? С доц. Атанас Мангъров ще потвърдим или..

публикувано на 15.01.18 в 10:25
Част от заглавната страница на първото издание на „Mедея“ от Керубини, 1797 г.

Звукови хроники „Митологични образи”: Медея

В митологията взаимоотношенията между боговете, между богове и герои са сложни и преплетени, зависят до голяма степен от капризите на самите богове. Затова образите не са еднозначни. И все пак са и образи символи: на вярност, храброст, любов, справедливост и пр. Медея е символ на силна страст, родена от любов, но главно - на ревност и отмъстителност...

публикувано на 15.01.18 в 09:40
Прайд бели лъвове в Лайънс парк

В „Покана за пътуване”: Камбана с мисъл на Дънов в храма на айкидо в Япония, гепард целува ръка в Южна Африка

В „Покана за пътуване”  днес няма да губим време с излишно разтакаване и тюхкане, ами направо ще ви водя в устата на звяра. Знаете ли какво е гепард да ти целува ръка. Изпитала съм го и ще го споделя! Огромен, но дружелюбен гепард се е изтегнал като султан в харем и благосклонно приема почесването зад ухото и потупването по гърба. Мъркането му е досущ..

публикувано на 14.01.18 в 19:10
Надежда Гърбова

Да се носиш по вълните на океана върху сърф, да се потопиш в горещия ритъм на Мексико: запознайте се с Надежда Гърбова

Годините й са малко, а биографията – вече доста пъстра и богата. Като ученичка от 10-ти клас в Професионалната гимназия по икономика "Рачо Стоянов" в Дряново, Надя е избрана да бъде Министър на образованието за един ден. Това става в рамките на инициативата "Мениджър за един ден", проведена под патронажа на Министерството на финансите на Република..

публикувано на 12.01.18 в 17:35
Софийският зоопарк

Зоопарк в ефира

Зиме мечките може и да спят, но хората, които се грижат за животните – не. Особено, когато са приели отговорността и да се трудят за екологичното възпитание и мислене на децата. Затова през тази седмица ще ни гостуват директорът на Софийския зоопарк Добромир Бориславов и Ирина Сахатчиева, която отговаря за връзките с обществеността.

публикувано на 12.01.18 в 16:50