„Поетични струни” събира бардовете на 13 и 14 октомври в Харманли

Традиционната и най-дълголетна среща на българските бардове тази година ще се проведе в края на седмицата в Харманли.
Носителката на първа награда от Международния фестивал Sofia Singer Songwriter Fest Марияна Добрева ще изнесе рецитал в рамките на „Поетични струни '2017“. Със свои песни и стихове от книгата си „Държавата на другия живот” ще се включи и бардът Пламен Сивов.
Обичаната млада поетеса Елена Денева е поканена да представи новата си стихосбирка „Благословени върхове на пръстите“. Песните на Красимир Първанов по стиховете на Елена ще допълват изявата й във фестивалния афиш. В програмата е предвидена и прожекция на филма „Добро утро, капитане“. Режисьорът Джеки Стоев ще гостува в Харманли с документалния разказ за един нереализиран музикант, чиято любима песен е „Лятото“.

Гриша ТрифоновИ Гриша Трифонов, който ни напусна без време, също е увековечен на тазгодишните „Поетични струни“. Всичко, написано от него, е събрано от приятелите му от кръг „Смисъл“ в книгата „Архипелаг“. Днес тя се появи на света и първо я почете „Артефир” с гостуването на Мария Дамянова – съпруга на Гриша, но и организатор и съмишленик на „Поетични струни” през всичките тези години. По традиция книгите и албумите, които Гриша Трифонов издаваше, първо се представяха в Харманли и след това тръгваха по пътя си. И сега ще е така. В петък, 13 октомври, от 17 часа е началото на празниците на изпятата поезия в Културния център в Харманли. Тогава ще е и прощъпулникът на „Архипелаг“. Книгата е издадена с Конкурс на Министерство на културата – разказа в „Артефир” Мария Дамянова. 
Чуйте разговора с нея.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Под езика 2018“ на Моста на влюбените

„Под езика“ е проект на художника Дамян Дамянов, започнал през 2016 година в социална мрежа и мигрирал извън онлайн пространството през 2017 с изложба в НДК и книжно издание. Посветеният на кирилската азбука графичен експеримент се разраства и развива постоянно. Досега „Под езика“ включваше 60 кирилски букви, 60 идеограми и 60 определения от 60..

публикувано на 23.03.18 в 17:35
Кадър от филма

„Радиограмофон” – където родопската песен среща рокендрола

Наградата на публиката на „София филм фест” тази година взе „Радиограмофон” – дебютният филм на Рузие Хасанова. Създаден по действителен случай филмът ни среща с Али – баща от родопско село, който с опасност за живота си предприема тридневно пътешествие през охраняваните от армията планини, за да стигне до големия град и да купи радио за своя, обсебен..

публикувано на 23.03.18 в 16:38
Кадър от филма

Филмът „Силиконова душа”

Когато е прекалено трудно да имаш връзка с истински човек, какво правиш? „Силиконова душа” разказва за емоционалната връзка, която някои хора изпитват към своите синтетични приятелки, и какво означава това за бъдещите човешки взаимоотношения. Но това най-вече е филм за самотата, любовта, тайните и вероятно за приемането. Кои сме ние, че да съдим, кого или..

публикувано на 23.03.18 в 15:50
Асен Блатечки

Спектакъл по Стайнбек е 150-ата постановка в творческата биография на Бина Харалампиева

„Зимата на нашето недоволство” по мотиви от романа на Джон Стайнбек е най-новото заглавие в афиша на Малък градски театър „Зад канала” . Режисьор на спектакъла е Бина Харалампиева и това е 150-ата постановка в творческата ѝ биография. В този роман винаги ми е било най-интересно, че Итън Алън Хоули е един човек, който е хармонично подреден от природата..

публикувано на 23.03.18 в 14:00

„Робополицията” и свободният достъп до изкуство и информация

Как грижата за авторското право може да се превърне в инструмент за цензура? Адвокат Анна Лазарова от Цифрова република разказва защо артисти, неправителствени организации, представители на бизнеса и интернет потребители подхванаха борба срещу приемането на Член 13 от „Директива на Европейския парламент и на Съвета относно авторското право в цифровия..

публикувано на 23.03.18 в 12:34