„Поетични струни” събира бардовете на 13 и 14 октомври в Харманли

Традиционната и най-дълголетна среща на българските бардове тази година ще се проведе в края на седмицата в Харманли.
Носителката на първа награда от Международния фестивал Sofia Singer Songwriter Fest Марияна Добрева ще изнесе рецитал в рамките на „Поетични струни '2017“. Със свои песни и стихове от книгата си „Държавата на другия живот” ще се включи и бардът Пламен Сивов.
Обичаната млада поетеса Елена Денева е поканена да представи новата си стихосбирка „Благословени върхове на пръстите“. Песните на Красимир Първанов по стиховете на Елена ще допълват изявата й във фестивалния афиш. В програмата е предвидена и прожекция на филма „Добро утро, капитане“. Режисьорът Джеки Стоев ще гостува в Харманли с документалния разказ за един нереализиран музикант, чиято любима песен е „Лятото“.

Гриша ТрифоновИ Гриша Трифонов, който ни напусна без време, също е увековечен на тазгодишните „Поетични струни“. Всичко, написано от него, е събрано от приятелите му от кръг „Смисъл“ в книгата „Архипелаг“. Днес тя се появи на света и първо я почете „Артефир” с гостуването на Мария Дамянова – съпруга на Гриша, но и организатор и съмишленик на „Поетични струни” през всичките тези години. По традиция книгите и албумите, които Гриша Трифонов издаваше, първо се представяха в Харманли и след това тръгваха по пътя си. И сега ще е така. В петък, 13 октомври, от 17 часа е началото на празниците на изпятата поезия в Културния център в Харманли. Тогава ще е и прощъпулникът на „Архипелаг“. Книгата е издадена с Конкурс на Министерство на културата – разказа в „Артефир” Мария Дамянова. 
Чуйте разговора с нея.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветан Тодоров

Непокорни – последната книга на Цветан Тодоров

Стоян Атанасов за книгата: От няколко десетилетия въпросът за социалното неподчинение занимава трайно мислителите и политолозите. Цветан Тодоров подхожда към него с осем биографични очерка на Ети Хилезум, Жермен Тийон, Борис Пастернак, Александър Солженицин, Нелсън Мандела, Малкълм Екс, Давид Шулман, Едуард Сноудън. Тези наши предшественици или..

публикувано на 16.01.18 в 09:05

Яворови чествания и награда за Иван Цанев

Трудността да поставим в българската литература някого редом с Ботев и Яворов произтича не само от изключителните художествени достойнства на творчеството на тези двама наши поети, но и от превръщането им в национални митове, от ролята им на герои на епохата в живота на българското общество. Но докато митът за Ботев отдавна е вече цялостен, единен,..

публикувано на 15.01.18 в 16:37

„Сол“ – фото-графики от Индия

Когато заминава за Индия за да заснеме дипломната си работа, Петър Недялков знае, че върви по стъпките на хиляди фотографи и трябва да измисли нещо съвсем ново. Пуска се по течението и случайно открива солник край една от градските магистрали в Мумбай. Резултатът е серия от черно бели снимки, в които минимализмът и играта с мащабите изненадват окото. Днес..

публикувано на 15.01.18 в 15:55

Къде е изложбата на Иван Мудов?

С този въпрос влетяваше публиката на откриването на самостоятелната изложба на провокативния художник в Софийска градска художествена галерия миналия петък. Повечето гости нетърпеливо се оглеждаха подготвени за поредния номер – Мудов, в крайна сметка е най-добре познат именно с практическите си шеги на границата със съвременното изкуство. Не е..

публикувано на 15.01.18 в 15:25
Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, Плевен

С „Вишнева градина“ започва гастролът на Плевенския театър в София

С четири от най-новите си спектакли Плевенският драматичен театър „Иван Радоев“ ще гостува на софийската публика през януари. Гастролът започва на 16 януари с Чеховата „Вишнева градина“ в постановка на руския режисьор Василий Сенин. Представлението ще се играе на сцената на Народния театър „Иван Вазов“. На 17 януари – отново в Народния театър –..

публикувано на 15.01.18 в 14:05