„Поетични струни” събира бардовете на 13 и 14 октомври в Харманли

Традиционната и най-дълголетна среща на българските бардове тази година ще се проведе в края на седмицата в Харманли.
Носителката на първа награда от Международния фестивал Sofia Singer Songwriter Fest Марияна Добрева ще изнесе рецитал в рамките на „Поетични струни '2017“. Със свои песни и стихове от книгата си „Държавата на другия живот” ще се включи и бардът Пламен Сивов.
Обичаната млада поетеса Елена Денева е поканена да представи новата си стихосбирка „Благословени върхове на пръстите“. Песните на Красимир Първанов по стиховете на Елена ще допълват изявата й във фестивалния афиш. В програмата е предвидена и прожекция на филма „Добро утро, капитане“. Режисьорът Джеки Стоев ще гостува в Харманли с документалния разказ за един нереализиран музикант, чиято любима песен е „Лятото“.

Гриша ТрифоновИ Гриша Трифонов, който ни напусна без време, също е увековечен на тазгодишните „Поетични струни“. Всичко, написано от него, е събрано от приятелите му от кръг „Смисъл“ в книгата „Архипелаг“. Днес тя се появи на света и първо я почете „Артефир” с гостуването на Мария Дамянова – съпруга на Гриша, но и организатор и съмишленик на „Поетични струни” през всичките тези години. По традиция книгите и албумите, които Гриша Трифонов издаваше, първо се представяха в Харманли и след това тръгваха по пътя си. И сега ще е така. В петък, 13 октомври, от 17 часа е началото на празниците на изпятата поезия в Културния център в Харманли. Тогава ще е и прощъпулникът на „Архипелаг“. Книгата е издадена с Конкурс на Министерство на културата – разказа в „Артефир” Мария Дамянова. 
Чуйте разговора с нея.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дон Кихот - Балет по музика на Лудвиг Минкус

„Дон Кихот“ за юбилея на прима-балерината Калина Богоева

На 21 октомври 2017 година Софийската опера и балет празнува юбилея на прима-балерината, балетен педагог и хореограф Калина Богоева. Публиката и поклонниците, дошли да поздравят известната българска балерина, ще се насладят на спектакъла „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус под диригентството на Борис Спасов. На сцената ще видим Марта Петкова,..

публикувано на 20.10.17 в 17:45

Фабиен Флори: За да виждаш далеч, гледай пред себе си

Бъдеще се гради с доверие, смята директорът на Френския институт Фабиен Флори. Именно доверието е и в основата на неговата концепция за развитие на института. Тази концепция включва не само образователни инициативи, каквато е „Салона – образование и професионална реализация“, която днес отваря врати за всички желаещи да станат част от френската..

публикувано на 20.10.17 в 14:10

Списание „Прово“ обявява конкурс

Темата на конкурса е „Надеждата“. В шестата година от своето създаване списание „Прово“ , което съчетава културни и общественозначими теми, отново обявява конкурс за лична история, този път на тема „Надеждата“. Онлайн списанието сполучливо е избрало слоган: „Списание с послание“ и „съществува в подкрепа и защита свободата на словото и личносттa,..

публикувано на 20.10.17 в 10:15
Част от корицата на книгата

Нова книга за Георги Марков

На четвърта корица на най-новата книга на проф. Инна Пелева под заглавие „Георги Марков. Снимки с познати“ четем - това е „лабиринт от свързани разкази за събития и хора, които обикновено не виждаме като замесени в случая „Георги Марков“. Търсейки отговори, ще се изправим пред необходимостта да мислим изобщо за българската интелигенция, каквато е в..

публикувано на 20.10.17 в 09:05
Владимир Левчев

Поезията е любов на площада

Поетът Владимир Левчев издаде едновременно две книги, с които ще отпразнува 60-годишния си юбилей. Сборникът с избрани стихотворения, писани през последните 37 години се нарича „Любов на площада” по едно негово стихотворение. Книгата е разделена на няколко части, всяка от които е тематично споена - с посвещения, на политически теми, на..

публикувано на 19.10.17 в 15:13