„Поетични струни” събира бардовете на 13 и 14 октомври в Харманли

Традиционната и най-дълголетна среща на българските бардове тази година ще се проведе в края на седмицата в Харманли.
Носителката на първа награда от Международния фестивал Sofia Singer Songwriter Fest Марияна Добрева ще изнесе рецитал в рамките на „Поетични струни '2017“. Със свои песни и стихове от книгата си „Държавата на другия живот” ще се включи и бардът Пламен Сивов.
Обичаната млада поетеса Елена Денева е поканена да представи новата си стихосбирка „Благословени върхове на пръстите“. Песните на Красимир Първанов по стиховете на Елена ще допълват изявата й във фестивалния афиш. В програмата е предвидена и прожекция на филма „Добро утро, капитане“. Режисьорът Джеки Стоев ще гостува в Харманли с документалния разказ за един нереализиран музикант, чиято любима песен е „Лятото“.

Гриша ТрифоновИ Гриша Трифонов, който ни напусна без време, също е увековечен на тазгодишните „Поетични струни“. Всичко, написано от него, е събрано от приятелите му от кръг „Смисъл“ в книгата „Архипелаг“. Днес тя се появи на света и първо я почете „Артефир” с гостуването на Мария Дамянова – съпруга на Гриша, но и организатор и съмишленик на „Поетични струни” през всичките тези години. По традиция книгите и албумите, които Гриша Трифонов издаваше, първо се представяха в Харманли и след това тръгваха по пътя си. И сега ще е така. В петък, 13 октомври, от 17 часа е началото на празниците на изпятата поезия в Културния център в Харманли. Тогава ще е и прощъпулникът на „Архипелаг“. Книгата е издадена с Конкурс на Министерство на културата – разказа в „Артефир” Мария Дамянова. 
Чуйте разговора с нея.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуството на писане на истории в дигиталната епоха

За трета поредна година Лятна академия по драматургично писане събира млади творци от цял свят. Този път темата е „Изкуството на писане на истории в дигиталната епоха“. В лятната академия и тази година участват лекторите и менторите от различни страни. Един от тях е холандецът Ситзе Шалк, който вчера изнесе лекция на тема Transmedia storуtelling...

публикувано на 20.07.18 в 19:05

Международният филмов фестивал Бургас – среща на публиката и киноавторите от Черноморския регион

Днес (20 юли) се открива Международният филмов фестивал Бургас. Третото издание на Фестивала ще се проведе от 20-ти до 27-ми юли на лятна сцена „Охлюва“, Културен център „Морско казино“ – Бургас и на остров Света Анастасия. Основна мисия на Фестивала е превръщането на Бургас в притегателен център за срещи на кинодейци и киномани с цел провокиране на..

публикувано на 20.07.18 в 16:55

Даниела Стойкова с изложба Мy Way

Самостоятелна изложба подреди в пространството The Art of Love в столицата Даниела Стойкова. Авторката е млада художничка в началото на своето развитие. До скоро е живяла в Италия, там е започнала да се занимава активно с рисуване и да участва в изложби. „Избрах пекарната като локация, защото е място с артистична и позитивна атмосфера и там всеки месец..

публикувано на 20.07.18 в 15:51

Стефан Чапалику завършва в София последния си роман

Албанският писател, драматург и изкуствовед Стефан Чапалику е гост на Къщата за литература и превод в София, където се надява да завърши последния си роман, тоест неговия трети том: „Всеки полудява по собствен начин“. Той е роден в Шкодра през 1965. Завършва Университета в Тирана „Албански език и литература“ и след това продължава специализацията си в..

публикувано на 20.07.18 в 14:45

Какво да очакваме на „Аполония“

Празниците на изкуствата „Аполония“ тази година за 34-ти път ще бъдат открити на 31 август. В следващите дни – до 8 септември, почитателите на музиката, литературата, театъра и киното ще имат възможност да видят и чуят най-интересното от изминалия сезон, да присъстват на множество премиери. Както винаги, в началото ще бъдат открити изложбите на Греди..

публикувано на 19.07.18 в 16:13