Дрън-дрън ярина

БГНЕС
Една наредба прилича на морето по това, че уж ти изглежда познато, но винаги откриваш в него нещо ново. А също и по това, че винаги може да те погълне без никаква надежда за спасение. Ето защо днес без никакво притеснение ще продължа темата, за която онзи ден ви говори колежката Михайлина Павлова - за проекта, който Столичната община е предложила за обществено обсъждане.

Най-напред да кажа - много благодаря, че някой чиновник се е загрижил за спокойствието на около два милиона столичани! После да повторя колежката - че те повечето от тези неща си бяха забранени още в далечното ми детство. Дали пък на някого не му плащат, за да преписва стари забрани и да ги предлага за обществено обсъждане и за гласуване в общината? Чак след това се сетих за някои неща, които ме докараха до дълбоко недоумение.
Добре, няма да пускаме прахосмукачки между два и четири следобед. Обаче на строежа до нас майсторите ще спират ли да режат, да коват, да псуват и да вършат други строителни дейности? Кой ще спре фирмата, спечелила обществена поръчка с ниската цена, която ще расте, ако работата спира всеки ден за два часа?
Добре, ще спрат продажбите на бенгалски огън. Колкото спряха продажбите и на пиратки преди години. Ами защо не забранят и движението на каруци с малолетни и други неправоспособни водачи из центъра на европейската ни столица? Или не са ги забелязали, защото мандатът минава бързо и изборите все наближават?

ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор и Даниела Тодорови

Гости в „Моето семейство“ - Даниела и Тодор Тодорови

Отново талантът е свързал двама души - това са художниците Даниела и Тодор Тодорови. Той е признат скулптор в световните галерия, а тя - живописец с множество изложби у нас и навън. За творчеството, за порасналите синове, които също са поели по пътя на изкуството, за тайната на успеха и формулата на щастието говорим с нашите гости. Разговора можете да..

публикувано на 16.01.18 в 09:25

За Западните Балкани и процесите на присъединяването им към Европейския съюз

Как българското европредседателство ще се отрази на процесите на присъединяването на Западните Балкани към ЕС – за това ще говорим в следващите минути. А също и за това как се променят нагласите на Балканите и как Брекзит повлия на тези настроения. На този етап трудно може да се посочи евентуална дата за присъединяване на страните от Западните Балкани..

публикувано на 15.01.18 в 15:08
Доц. Георги Бърдаров

За демографията и дългосрочните прогнози

Естествено, демографията не може да бъде нито лоша, нито добра, тя е наука за динамиката на човешката популация, но най-новите демографските прогнози на Националния статистически институт показват, че до 2070 година населението на страната ще се е стопило до 5 млн. души. Разбира се, тези проблеми не са чужди и на Европа, защото голяма част от..

публикувано на 15.01.18 в 14:37
Последното свободно Тракийско хоро в село Булгаркьой 1912 г.

Историята на село Булгаркьой

В рубриката „Моята история“ - съвместен проект с гражданска платформа MOVE.BG, ви разказваме интересни родови истории, историите на вашата къща, улица, град. Всяка една от тях е част от общата ни история. Днешната ще ни разкаже за едно село, което вече го няма на картата. То се нарича Булгаркьой. За него ще ни разкаже Нели Чамова от град Ямбол.

публикувано на 15.01.18 в 14:26

Законът и законодаващите

Днес протестират служителите от 23 общински болници. Те искат 30 млн. лв. и спешно изплащане на надлимитната дейност за последните две години и половина и повишаване цената на клиничните пътеки с 30%. Светъл пример за тях са 100 млн. повече за заплати, които полицаите добавиха миналата седмица. Добри допълнения, съответно 15 и десет милиона изкараха и БАН..

публикувано на 15.01.18 в 12:34