Дрън-дрън ярина

БГНЕС
Една наредба прилича на морето по това, че уж ти изглежда познато, но винаги откриваш в него нещо ново. А също и по това, че винаги може да те погълне без никаква надежда за спасение. Ето защо днес без никакво притеснение ще продължа темата, за която онзи ден ви говори колежката Михайлина Павлова - за проекта, който Столичната община е предложила за обществено обсъждане.

Най-напред да кажа - много благодаря, че някой чиновник се е загрижил за спокойствието на около два милиона столичани! После да повторя колежката - че те повечето от тези неща си бяха забранени още в далечното ми детство. Дали пък на някого не му плащат, за да преписва стари забрани и да ги предлага за обществено обсъждане и за гласуване в общината? Чак след това се сетих за някои неща, които ме докараха до дълбоко недоумение.
Добре, няма да пускаме прахосмукачки между два и четири следобед. Обаче на строежа до нас майсторите ще спират ли да режат, да коват, да псуват и да вършат други строителни дейности? Кой ще спре фирмата, спечелила обществена поръчка с ниската цена, която ще расте, ако работата спира всеки ден за два часа?
Добре, ще спрат продажбите на бенгалски огън. Колкото спряха продажбите и на пиратки преди години. Ами защо не забранят и движението на каруци с малолетни и други неправоспособни водачи из центъра на европейската ни столица? Или не са ги забелязали, защото мандатът минава бързо и изборите все наближават?

ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Огнян Герджиков, Анелия Торошанова и адвокат Любомир Новиков в студиото на програма „Христо Ботев“

Законодателството на България – основа на националната ни сигурност

През последни дни водещи юристи разкритикуваха работата на законодателя. Действително ли у нас законите се правят „безотговорно“, „непрофесионално“ и „популистки“? Според проф. Огнян Герджиков, председател на Консултативния съвет по законодателство към председателя на Народното събрание, „стара болест“ е да се правят законите не така, както трябва...

публикувано на 23.03.18 в 15:49

Майки и недобросъвестни работодатели

В работата на Комисията за защита от дискриминация са перманентни жалбите на бъдещи майки или на жени, върнали се от майчинство, от неблагоприятното отношение на работодателите към тях. Отношението на работодателите например към бременните служителки не е еднозначно, но в повечето случаи не е коректно. Забременяването едва ли не е тълкувано като..

публикувано на 23.03.18 в 14:55

Приказка за седмина юнаци и още нещо

Не знам, дали си спомняте за последния сериозен ремонт в София? Ще ви припомня – това беше реконструкцията на бул. „Дондуков“. Ремонтът приключи три месеца по-късно от обявения първоначално краен срок, а изпълнението му даде повод за много критики и протести. Даже, ако си спомняте, положените павета се поразместиха, та се наложи да бъдат пренареждани...

публикувано на 23.03.18 в 12:40
20 измръзнали щъркели, приютени на топло в гаража на община Дулово.

В името на емпатията

Позволете ми и аз да каже нещо по повод обгрижените щъркели и добрите хора. На първо място, разбира се, дълбок поклон, само заради мисълта, че можеш да помогнеш, успокоиш, стоплиш животинка, която е в беда. Поклон и заради това, че мисълта се превръща в действие-спасително. Сега няколко думи за реакциите. Сърцераздирателни, защото имаме..

публикувано на 22.03.18 в 12:40

Дора Галор разказва на децата за спасението на българските евреи

Дора Галор е детски писател и певица. Родена е в Израел в семейството на български евреи. Една жена, която вярва, че е дошла на този свят с мисията да съдейства за прехода от агресията на 20 век, към духовността на следващите векове. Слушала е много от роднините си за спасяването на евреите от България и на днешния етап разказва този исторически факт като..

публикувано на 22.03.18 в 11:17