Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 24 октомври

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Панаирите по българските земи до Освобождението: Битката за пазарите на Империята

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Чарлз Мингъс – 1 част

от 2.00 до 3.00 часа
Запазена марка „Радиотеатър“
„Портрет на една дама“ от Хенри Джеймс

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Можете да слушате боса нова и уърлд от Бразилия. Участват: „Босакуканова“, Мария Рита, Ванеса да Мата и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Йордан Цветков, Борка Тричкова, Павел Сираков, Комня Стоянова и други.

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Вълшебна вода“, приказка от Азорските острови

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Спомен за писателя Йордан Радичков
• По-здрави: Отслабване след раждане
• Изборът на водещия: За интелигентните градове и умните идеи, за бъдещето на градската среда, за преминаването към дигиталната реалност в сградите, домовете, транспорта, за цифровизацията на ежедневието. Разговор в деня на годишната конференция на b2b, посветена на темата.
• Музикален акцент
• „Рязко“ с Любомир Методиев
• Новите дисиденти: Доведоха ли радикалните промени в политическото пространство на европейските страни до властване на ярко противопоставени идентичности и до стесняване на параметрите на разговора? Какво струва отдалечаването от зоната на комфорт на собствената група и дали това е „ново дисидентство“? Краят на безалтернативността на либерализма и краят на „Края на историята“ ли е това?
• Човекът. Житието на епископ Тихон
• Минути за култура: По следите на изчезналите софийски клубове – скоро и без Маймунарника.
• Интермецо

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Кариера с кауза – как да съчетаем професия и социална инициатива в едно? Защо това ни прави по-успешни и мотивирани и можем ли по този начин да допринесем за подобряване средата на живот в България?
• Какви са древните методи за правене на вино в Анхиало (област Поморие) и как тези традиции са останали живи до наши дни? – интервю с Димитър Ницов, археолог в Историческия музей в гр. Поморие.
• У дома сутрин: Как един инженер, който се вдъхновява от красотата на Родопите, става художник и се посвещава на децата от читалището в гр. Девин. Интервю с Татяна Димитрова.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Седем в единайсет
Класация за български песни

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Здраве до оздравяване

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Започва So Independent фест – среща с международното жури.
• Разговор с Дориана Леондеф, изтъкната италианска киносценаристка на близо 30 филма, със спечелени осем награди „Давид на Донатело“.
• Тържествена церемония на Съюза на народните читалища преди Деня на будителите. Разговор с Николай Дойнов, председател на съюза.
• Литературен наблюдател: Гергана Рачева представя нова книга на Марио Варгас Льоса.
• „Операция марсов венец”, сборник с разкази на Станчо Пенчев, представяме го предпремиерно с редактора на книгата Светлана Дичева.
• Фондация „Ванга” и Жени Костадинова с нов издателски проект.
- Фонограф

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Опазваме ли историческите паметници след разкопки? Как законодателно да спасим културното наследство?
Събеседници: Весела Ножарова и Ивелина Кючукова.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Малките бисери
Музика, избрана от слушателите

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: За думите
• Един български говор в Албания
Във високопланинската област Гора, разположена в пограничния район между Албания, Македония и Косово, от незапомнени времена живеят българи. Въпреки влиянието на съседните славянски и балкански езици, техният говор пази характерните за българския език черти. Старинният диалект на сънародниците ни от Гора, ако и да се развива откъснат от книжовния български език, следва основните граматични явления, характерни за езика ни. Доц. Лучия Антонова изследва от години говора на българите в Албания. Неотдавна тя публикува книга за диалекта на село Шищевец, старинно селище на българи, приели в по-ново време исляма. В предаването научаваме за особеностите на шищевския говор.
• Предаването „За думите“ е включено в официалния график на студентите, изучаващи български език в Мелитополския държавен педагогически университет, Украйна – голямо признание за работата на екипа и за националната програма за култура и образование „Христо Ботев“. Как студентите се възползват от информацията и разнообразните гледни точки към езика, които поредицата предлага.
• Забравени думи: точни, живописни и красиви думи и съчетания, излезли от активния ни речник, които можем да върнем към живот – рубрика с участието на слушателите.
• Всичко за образованието: започва едногодишна кампания „Театър срещу насилието“ – театрални представления за ученици, в които самите те се включват със собствените си решения за излизане от кризисни ситуации.
• Игрословица: игра с въпроси от областта на езиковата култура.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Константи и въображаеми светове в науката: Константата „С“ – скоростта на светлината

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Спомен за Мирослав Данев.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Класация „Надпяване“
• Можете да чуете песните в класацията за месеца,
• Ще ви срещнем с новите имена на фолклорната музика.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Отмъщението на феята“, по италианска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Студио „Музика“
Ще ви срещнем с проф. Анатоли Кръстев – известния български виолончелист и педагог, който навърши юбилейните 70 години.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Военни разкази: „Гробовете на Трикари“ от Владимир Сис – 2 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Информация за предстоящия „ФОРУМ Дълголетие“, чието второ издание на 29 октомври ще мине под мотото „Ще остарея когато аз реша. Темите на форума са съобразени както с младите хора, които искат да подобрят качеството си на живот, така и с по-възрастните, които желаят да научат повече за процесите на стареене. Според проучване на ЕК броят на хората над 65 години до 2030 година ще се повиши с близо 40 процента. Сред лекторите на форума са авторът на най-мащабното изследване за дълголетието при хората, американският учен д-р Лесли Мартин, футурологът д-р Мариана Тодорова, изследовател към Института за изследване на обществото и знанието към БАН, и младият генетик Любомир Балабански.
Ще ви срещнем и с писателя от Нова Загора Иван Минчев – автор на романите „Евтаназия” и Затъмнение”.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Между барока и рока
В унисон с малко тъжната златиста красота на природния есенен залез ще слушате пиеси от Антонио Вивалди, Жан-Филип Рамо, Матео Виеро и Доменико Скарлати, групите „Атлас“ и „Тангра“, вокалните дуети „Карпънтърс“ и Георги Венков/Христо Деянов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25

Неделя, 14 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Мъртвата кралица" от Анри дьо Монтерлан от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от концерт "Златният кос" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 13.04.24 в 08:30

Събота, 13 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Evership" ни повеждат на алегорично пътешествие в търсене на истината с фентъзи сагата си за "Некоронованият крал", базирана на едноименната творба..

публикувано на 12.04.24 в 15:31