„Дон Кихот“ за юбилея на прима-балерината Калина Богоева

Дон Кихот - Балет по музика на Лудвиг Минкус
Снимка: operasofia.bg/Виктор Викторов
На 21 октомври 2017 година Софийската опера и балет празнува юбилея на прима-балерината, балетен педагог и хореограф Калина Богоева.
Публиката и поклонниците, дошли да поздравят известната българска балерина, ще се насладят на спектакъла „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус под диригентството на Борис Спасов. На сцената ще видим Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Цецо Иванов, Катерина Петрова, Боряна Петрова, Венера Христова, Натали Братанова, Емил Йорданов, Матю Уитъл, Кирил Иванов, Георги Аспарухов, Еленко Иванов, Александра Дрангажова, Милена Тодорова, Трифон Митев, Калина Калчева, Иван Георгиев.


Прима-балерината Калина Богоева.   Снимка: личен архивКалина Богоева е възпитаник на първия випуск на известната българска прима Лили Барон. После минава през руската школовка в Московското хореографско училище с педагог Елисавета Герт. А след това започва сценичната й реализация в роли както от класическия репертоар, така и в съвременни балетни спектакли. Сред коронните й роли са Одета-Одилия в „Лебедово езеро“, Мирта и Жизел от едноименния балет, Зарема от „Бахчисарайски фонтан“, Китри от „Дон Кихот“, Господарката на Медната планина от „Каменното цвете“, Мехмене Бану от „Легенда за Любовта“ и най-запомнящата се Папеса Йоанна в „Папеса Йоанна“. Родната публика се е наслаждавала на Мария от „Дъщерята на Калояна“, Стуна от „Нестинарка“ и Яна от „Змей и Яна“ в артистичната интерпретация на Калина Богоева. Но още една важна и значима роля е била по силите на тази голяма балерина – ролята на балетен педагог. Този талант го забелязва в нея Олга Тарасова, при която Богоева се дипломира през 1985 със специалност „балетна режисура“. И българската балетна артистка не подвежда наставницата си – тя успешно се реализира и като изпълнител, и като педагог, и като хореограф. Като се вгледаш обаче в творческата й биография – се замисляш колко дълги ли са били денонощията според часовника на Калина Богоева? Защото докато активно готви танцовите си сценични образи, тя в същото време е заета и с преподавателска, и с хореографска дейност. Още на Първия международен балетен конкурс – Варна през 1964 година Калина Богоева завоюва сребърен медал. А някъде по същото време тя вече подготвя и бъдещите медалисти за същия конкурс – да не забравяме, че няколко випуска са нейни възпитаници в Държавното хореографското училище.

Калина Богоева е създател и ръководител на специалността „Балетна педагогика“ в Държавната музикална академия. Преподава методология на класическия танц, композиция на танца и балетна педагогика. През 1994 година се налага точно тя – признатият авторитет в областта на методиката на класическия танц и репертоар – да поеме директорския пост на Балет „Арабеск“. Още на следващата година тя успява да създаде конкурс за съвременна хореография на името на голямата хореографка Маргарита Арнаудова.

И днес българският балет, младите балетни дарования, овладяването на майсторството в класическия танц са кауза за невероятната Калина Богоева. Тя е неуморна и като президент на Международната лятна академия по танц във Варна. Родният балет нямаше да бъде същият без ярките личности и артисти със съзидателния потенциал на Калина Богоева.

Честит юбилей!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Златоград – наследството в действие

Нашите слушатели вече познават слогана „България – кръстопът на култури“, под който от години в Нов български университет се провежда пътуващ семинар. Организират го гл. ас. д-р Владимир Димитров и д-р Росица Гичева. Последното му издание се проведе в дните около 1 ноември и включваше посещение на Музея на тракийското изкуство в източните Родопи, в..

публикувано на 13.11.18 в 16:56
Фотограф: Роджър Балан

Роджър Балън в търсене на човешката същност

Американският фотограф Роджър Балън пристигна в България, за да представи голямата си ретроспективна изложба „Архетипи“, която може да бъде видяна паралелно в София и Пловдив. Като част от събитието Балън ще изнесе две лекции, по една във всеки от градовете домакини. Срещаме го ден преди откриването в „Квадрат 500“, за да поговорим за периодите и..

публикувано на 13.11.18 в 15:52
Изложба „Игри и политика“

Игри, политика, изкуство?

В изложбата „Игри и политика“, представена в галерия Credo Bonum до 22 ноември, посетителите могат да играят на място 16 видео игри, още две са представени като Let’s Play-видео версия. Изложбата включва още 3 документални филма, а има и съпътстваща програма от срещи със създатели и изследователи на видеоигри в Гьоте-институт, чиито модератор е професор..

публикувано на 13.11.18 в 10:05

На фокус: Андерсен

Знаете ли кой е автора на приказките – „Момичето, което стъпи върху хляба“, „Гърло от бутилка“, „История на дюните“, „Пеперудко“, „Потъналият манастир“, „Нощната шапка на стария ерген“, „Злият княз“, „Последният сън на стария дъб“ или „Бегачите“? Ако не сте се сетили – това е авторът на „Палечка“, „Храбрият оловен войник“, „Цветята на малката Ида“,..

публикувано на 13.11.18 в 09:15

Ованес Торосян представя новия си моноспектакъл в Нощта на театрите

В очакване Нощта на театрите , която предстои на 17 ноември, Ованес Торосян подготвя премиера в Пловдив. Той ще изиграе новия си авторски моноспектакъл „Малкият Пучи“ на 13 ноември от 18.30 часа в пространството на „Bee Bop“, с вход свободен, като „подгряващо“ събитие за шестото издание на европейската инициатива. Представлението ще бъде част и от..

публикувано на 12.11.18 в 14:05