Сантименталният шедьовър на Франсоаз Саган

Фотоколаж: Даниела Манолова

„Умореният кон“ е недостатъчно точен и омекотен превод на френското оригинално название Le cheval évanoui. Буквално става дума за припадащ от изтощение кон, за издъхващ от умора кон, за кон, изгубващ или изгубил вече съзнание. Зад това название се крие интригуващо сантиментално-иронична история с английско чувство за хумор, възникнала и взривила атмосферата на едно атипично семейство, чрез поредица неочаквани афери и предумишлено търсен стил а ла началото на 20 век. Умореният кон е една от поредицата театрални пиеса, които Франсоаз Саган пише усилено в средата на 60-те години. Премиерата й е през 1966 г.

През 1978 г. Франсоаз Саган участва в проекта Как работят писателите на Jean-Louis de Rambures, който обхваща интервюта с 25 автора на тема как точно работи всеки от тях. Намирането на ритъма се оказва съществен принцип в работата на Франсоаз: За мен писането е въпрос на намиране на определен ритъм. Сравнявам го с ритъма в джаза.
Записът, който ще чуете в неделя, в два и половина през нощта, е направен през 1981 от режисьора Елка Драганова с участието на Стефан Данаилов, Мария Русалиева, Вера Среброва, Жоржета Чакърова, Андрей Чапразов.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Когато младостта срещне неразбиране

„Девет показания за Роналд, който искаше да погребе своята баба“ въпреки малко страшното заглавие е всъщност екзистенциална драма, показваща отчуждението, настъпило в германското общество вследствие социализма. Роналд, дълбоко свързан с баба си, накрая загива, срещнал неразбиране и бездушие навсякъде, където премине със своя мотоциклет. Авторката Ирина..

публикувано на 18.11.17 в 11:40
Едгар Алън По (1809-1849)

Едгар Алън По, майстор на загадките

Едгар Алън По е станал синоним на автор, който плете тънко и умело криминални загадки. Разбира се, зад тези случаи се крият много повече размишления и намеквания за „загадката“ човек, отколкото да са чисто узнаване на извършители и мотиви за престъпления. В „Златният бръмбар“ тъкмо това е в основата, макар наглед историята да е простичка – търси се..

публикувано на 18.11.17 в 08:50

Седмица с радиоверсии по произведения на Йордан Йовков

Програмата на Запазена марка Радиотеатър през тази седмица включва няколко чудесни архивни записи върху разказите и пиесите на българския класик. В понеделник и вторник от 2.00 часа е пиесата Боряна в две части. Премиерата й на сцената на Народния театър през 1932 г. става повод за разгорещен конфликт между Йовков и Елин Пелин. Незабавно след..

публикувано на 05.11.17 в 09:10

Модерна драма за самата идея за война

Фернандо Арабал е на 85 години, живее във Франция от 1955 г. насам, когато отива там да учи драма и затова определението испански френски драматург не изненадва никого. Освен това е автор на романи и режисьор на няколко филма по свои произведения, прочути с необичайния си начин за отразяване на действителността, който често е наричан скандален . Пикник..

публикувано на 04.11.17 в 08:50
Носителят на Нобелова награда за литература Жозе Сарамагу.

Съвременна чужда драматургия в „Запазена марка Радиотеатър“ в 2.00 часа през нощта

В понеделник на 30 октомври от 2.00 през нощта Радиотеатърът ще излъчи пиесата на Родерик Уилкинсън „Вътре в картината“ – една съвременна притча за паралелните светове, от които сме обкръжени. На следващата нощ очаквайте „Бурожоата“ на Петер Турини, а в сряда на 1 ноември ще имате възможност да се срещнете с незабравимите образи на Луиджи Пирандело..

публикувано на 29.10.17 в 09:05