Модерна драма за самата идея за война

Снимка: Даниела Манолова

Фернандо Арабал е на 85 години, живее във Франция от 1955 г. насам, когато отива там да учи драма и затова определението испански френски драматург не изненадва никого. Освен това е автор на романи и режисьор на няколко филма по свои произведения, прочути с необичайния си начин за отразяване на действителността, който често е наричан скандален.
Пикник на бойното поле е една от ранните му пиеси, която го прави известен във Франция и го налага в средите на литературния авангард. От втората половина на 60-те той става основоположник на така наречения от самия него Théâtre Panique/Panic Theater, който се характеризира с фикционален свят, основан често на принципа на насилието. Театърът на паниката, с цялата условност на този превод, е кръстен на името на бог Пан. Героят на този театър е човек, който отказва да поема рискове, който избягва опасностите и следователно проявите на героизъм, който избягва всеки непоправим акт и необратим ход, но, който по ирония на съдбата, е, разбира се, хванат в капана на един свят на внезапни шансове, който неминуемо го принуждава да направи избор.

Фернандо АрабалПиесата Пикник на бойното поле е оценявана като творение на Театъра на абсурда, защото комбинира трагедия и комедия, както например това прави Самюъл Бекет във В очакване на Годо. Голямата й тема е представянето на живота като безсмислено пътуване, факт, който неизбежно води до чувство на незапълнени липси, на безцелност и обърканост. Фокусът пада директно върху глупостта на реалността, нейната изкълченост, изопаченост и липса на логика, затова сатирата, иронията и клишето вървят заедно в текстовете на Фернандо Арабал.
Пикник на бойното поле както и пиесата Герника в зародиша си са пиеси за гражданската война в Испания, но със също толкова голямо основание можем да кажем, че историята на тези пиеси не е за някаква конкретна война. Става въпрос за идеята за война генерално. Двамата основни герои си приличат, споделят едни и същи идеи и вярвания. Дори имената им са подобни. Затова въпросът е: Защо човечеството воюва?
Среща с испанския модерен театър в Радиотеатър след полунощ тази неделя.

ВИЖТЕ ОЩЕ

За огледалото и чука или 5 немски драматурзи на гости в Радиотеатъра

Изкуството не е огледало, изправено срещу реалността, а чук, с който да бъде оформена. Тези думи на Брехт дават добро начало на една седмична панорама от немски заглавия на автори, които в широк смисъл можем да наречем съвременни. Първият от тях, Волфганг Борхерт, е най-малко познатият в България от цялата предизвикателна петорка. Той живее само 26..

публикувано на 17.02.18 в 09:35

Изчезнали звуци от нашата истинска родина или Аугустус

През годините от 1904 до 1918 Херман Хесе пише 22 кратки истории, известни и като приказки, и Аугустус е една от тях. Публикувана е през 1913 година. Какво се случва с автора през това време? През 1911 предприема пътуване до Шри Ланка и Индонезия. Сам. На 34 години е. През 1912 се премества в Берн и след поредица лични нещастия напуска военната служба..

публикувано на 16.02.18 в 11:55

Образът на Гео Милев възкръсва в документалната пиеса „Кота 506”

В рубриката „Документално студио” на 17 и 24 февруари ще покажем съответно първа и втора част на премиерния спектакъл на Радиотеатъра „Кота 506”. Това е пиеса по документи, неин автор е Ясен Атанасов. Изградена е изцяло върху документални свидетелства по намиране тленните останки на Гео Милев, използвани са спомени на съпругата, сестрата,..

публикувано на 16.02.18 в 10:20

Пиеса за света като телефонна централа

…Никога не достигам дъното. Всеки ден пропадам все по-надолу... В два и половина часа през нощта ви предстои да чуете аудио за развитието на една мания. Съвременна мания на съвременния човек. Звучи като преувеличение на някакво клише, толкова статистически възможен и убедителен е синдромът на вманиачаване, в който постепенно се удавя главният..

публикувано на 15.02.18 в 11:50
Пейо Яворов

140-годишнината от рождението на Пейо Яворов и постановките на Илия Атанасов са акцент в "Запазена марка Радиотеатър" тази седмицата

Тази седмица в рубриката „Запазена марка Радиотеатър” ще отбележим две годишнини. В понеделник, 12 февруари , ще чуете радиокомпозицията по писма и стихове на Яворов „Две хубави очи”. Поводът е, че миналия месец се навършиха 140 години от рождението на гениалния български поет. Той е роден в Чирпан през 1878. Учи в гимназията в Пловдив, а след това..

публикувано на 11.02.18 в 16:05