Джетро Тъл

Джетро Тъл
Снимка: Wikipedia

Някои от вас, които не си спомнят за групата „Джетро Тъл“, или пък не са слушали песните й, вероятно ще си кажат „какво пък толкова, поредната британска рок банда“. До някаква степен може би, биха били прави, ако не беше специфичната флейта в ръцете на шотландеца Йън Андерсън – основател на „Джетро Тъл“.
Разбира се, звукът на една флейта не би впечатлил никой в днешно време, но за края на 60-те и началото на 70-те, този инструмент за първи път се употребява в прогресив рока. При това по начин, по който и до днес остава забележим и звучи модерно. Все пак три десетилетия „Джетро Тъл“ са останали на рок сцената, което не се случва често в музикалната рок гилдия. Всъщност, именно заради своята ексцентричност и ново звучене, музикантите от тази формация създават шедьоври не само в британския, но и в световния рок.

Йън Андерсън (крайният вдясно)

Ексцентричността на звучене на британската рок група „Джетро Тъл“ не би била възможна без Йън Андерсън, тъй като именно той е „виновен“ за този облик на формацията. Йън не пропуска възможност да привлече вниманието върху себе си по всякакъв начин. Освен флейтата, той внася своята фантазия в музикалните си идеи, пишейки музика за групата, не на последно място е характерният му тембър, съчетан със странен и открояващ се външен вид. Всичко това в комбинация, явно е изиграло ключова роля за времето си, за да остане музиката на „Джетро Тъл“ и до днес в световната музикална рок съкровищница.

петък, 10 ноември, от 17.30 часа
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ловът и изкуството като братя

И друг път сме казвали, че да се ловува може да е спорт, но да се разказва за лова е изкуство. Разбира се, и друг път са ни възразявали, затова тази седмица ще потърсим още няколко довода в своя полза. Ще го направим с помощта на професор Валери Стефанов – литератор, учен и ловец.

публикувано на 23.02.18 в 16:40

Урагани – вече и в Европа

Какви характеристики определят ураганните бури и смерчовете, които не са тропически циклони? Защо те все по-често се случват на Стария континент и свързано ли е това с т. нар. „природни тропически депресии“? А дали промените в интензитета, посоката и времетраенето на периодичните водни течения, известни като Ел Ниньо и Ла Ниня не са в основата на тези..

публикувано на 22.02.18 в 17:05

Звукови хроники „Акордеон и бандонеон“: Мартин Любенов

Акордеонът като виртуозен инструмент все повече се налага в джаза, а не само в народната музика. Едно от многобройните доказателства за това е и таланта на Мартин Любенов – музикантът от ромски произход. Той, в компанията на китариста Ангел Демирев и контрабасиста Михаил Иванов, са вече добре познати като трио Jazzta Prasta, създадено от акордеониста...

публикувано на 22.02.18 в 14:35

Радиоенциклопедия „Еликсир на живота”: Божествена наслада от грозде

В ясна, звездна нощ през най-студеното време древните винари запретвали ръкави и пристъпвали към едно от свещенодействията на занаята си – претакането или избистрянето на виното след тихата ферментация. Първи път – около месец след нея и втори път – през Малък Сечко, февруари. Тогава, при претакането, буйната рожба на гроздето започва да „гълта”..

публикувано на 22.02.18 в 14:30

Познатият непознат Георги Марков

Името на писателя Георги Марков, отровен с чадър от българските комунистически тайни служби на 7 септември 1978 г. и починал 4 дни по-късно, се превърна в символ на българското дисидентство през последните години на 21 век. Което е донякъде странно, защото в годините преди бягството си Георги Марков е сред любимците на режима, галеник на Първия държавен и..

публикувано на 21.02.18 в 17:10