Джетро Тъл

Джетро Тъл
Снимка: Wikipedia

Някои от вас, които не си спомнят за групата „Джетро Тъл“, или пък не са слушали песните й, вероятно ще си кажат „какво пък толкова, поредната британска рок банда“. До някаква степен може би, биха били прави, ако не беше специфичната флейта в ръцете на шотландеца Йън Андерсън – основател на „Джетро Тъл“.
Разбира се, звукът на една флейта не би впечатлил никой в днешно време, но за края на 60-те и началото на 70-те, този инструмент за първи път се употребява в прогресив рока. При това по начин, по който и до днес остава забележим и звучи модерно. Все пак три десетилетия „Джетро Тъл“ са останали на рок сцената, което не се случва често в музикалната рок гилдия. Всъщност, именно заради своята ексцентричност и ново звучене, музикантите от тази формация създават шедьоври не само в британския, но и в световния рок.

Йън Андерсън (крайният вдясно)

Ексцентричността на звучене на британската рок група „Джетро Тъл“ не би била възможна без Йън Андерсън, тъй като именно той е „виновен“ за този облик на формацията. Йън не пропуска възможност да привлече вниманието върху себе си по всякакъв начин. Освен флейтата, той внася своята фантазия в музикалните си идеи, пишейки музика за групата, не на последно място е характерният му тембър, съчетан със странен и открояващ се външен вид. Всичко това в комбинация, явно е изиграло ключова роля за времето си, за да остане музиката на „Джетро Тъл“ и до днес в световната музикална рок съкровищница.

петък, 10 ноември, от 17.30 часа
ВИЖТЕ ОЩЕ

От амеба до тигър или градация на прякорите в подземния свят

Колкото и да се оспорва напоследък, еволюционната теория на Дарвин със сигурност е много полезна за систематизация на изключително разнообразния и ярко колоритен набор от прякори в престъпния свят. Логиката е желязна – едноклетъчно не може да е по-високо в йерархията от зеленчук, от своя страна зеленчукът е подчинен на някой дребен бозайник, дребният..

публикувано на 11.12.18 в 16:55
Николай Бойчев

Еврика! Успешни българи: Николай Бойчев

Ако трябва с една дума да опиша младият човек, с когото в „Познати и непознати“ срещнахме слушателите, тя е пилот. Николай Бойчев е пилот. В момента е на 25 год. и живее в Пловдив, но е роден в Ботевград, където е завършва Професионалната гимназия по техника и мениджмънт "Христо Ботев". След това постъпва във факултет „Авиационен“ на Националния..

публикувано на 11.12.18 в 14:12
 Доц. д-р Албена Танева в студиото на

Доц. д-р Албена Тасева: България вече е в IHRA (Международния алианс за възпоменание на Холокоста)

В края на минали месец България бе официално приета за 32-рия пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance) или АЙРА. За българската кандидатура и за процеса на приемане ни разказа доц. д-р Албена Танева, социолог, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и експерт, която активно..

публикувано на 11.12.18 в 14:10
Мая Параскова

Международна програма за бъдещи природозащинтници

Мая Параскова е сред онези млади хора, които може да срещнете на доброволческа мисия за опазване на околната среда в различни точки на страната. Работата включва много дейности, както се казва – на терен, а това за един млад човек, бъдещ специалист - биолог, е полезен опит, среща на теорията с реалността. За себе си Мая Параскова казва: “Обичам да..

публикувано на 11.12.18 в 10:31
Катедралният храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Струмица, където са мощите на митрополит Герасим Струмишки.

Диана Дафова пее любимата молитва на Ганди

„Един свят в хармония“, глобалният културен проект на Диана Дафова е благословен от папа Франциск на личната им среща във Ватикана през септември 2017. Песните ѝ са неповторима амалгама от различни жанрове и култури от цял свят. Те умело преплитат модерната звучност с фолклорни, етно и ортодоксални интонации със съвременни аранжименти. Посланието в..

публикувано на 10.12.18 в 09:45