Джетро Тъл

Джетро Тъл
Снимка: Wikipedia

Някои от вас, които не си спомнят за групата „Джетро Тъл“, или пък не са слушали песните й, вероятно ще си кажат „какво пък толкова, поредната британска рок банда“. До някаква степен може би, биха били прави, ако не беше специфичната флейта в ръцете на шотландеца Йън Андерсън – основател на „Джетро Тъл“.
Разбира се, звукът на една флейта не би впечатлил никой в днешно време, но за края на 60-те и началото на 70-те, този инструмент за първи път се употребява в прогресив рока. При това по начин, по който и до днес остава забележим и звучи модерно. Все пак три десетилетия „Джетро Тъл“ са останали на рок сцената, което не се случва често в музикалната рок гилдия. Всъщност, именно заради своята ексцентричност и ново звучене, музикантите от тази формация създават шедьоври не само в британския, но и в световния рок.

Йън Андерсън (крайният вдясно)

Ексцентричността на звучене на британската рок група „Джетро Тъл“ не би била възможна без Йън Андерсън, тъй като именно той е „виновен“ за този облик на формацията. Йън не пропуска възможност да привлече вниманието върху себе си по всякакъв начин. Освен флейтата, той внася своята фантазия в музикалните си идеи, пишейки музика за групата, не на последно място е характерният му тембър, съчетан със странен и открояващ се външен вид. Всичко това в комбинация, явно е изиграло ключова роля за времето си, за да остане музиката на „Джетро Тъл“ и до днес в световната музикална рок съкровищница.

петък, 10 ноември, от 17.30 часа
ВИЖТЕ ОЩЕ
Женска носия от Плевенско

Радиоенциклопедия „Пазители на старината“: Етнографи и фолклористи

Българското народоведение, науката за българина като племенен и духовен тип, обгръща два главни предмета: първо, българската етнография и, второ – българския фолклор. Докато етнографията има пред вид расови свойства и външен, веществен бит на един народ, т.е. физическия лик, характера, облеклото, жилището, поминъка, нравите и т.н., фолклорът се..

публикувано на 22.11.17 в 09:15

Познах те по гласа!

Специалистите твърдят, че гласът на всеки от нас е уникален като линиите на ръката. Затова все повече ще чуваме да се говори за „гласов отпечатък“, а приложенията му като индивидуален код за разпознаване ще се увеличават. Гласовата биометрия е метод, който се развива и ще се ползва все повече в системите за сигурност. Кое прави гласа на всеки от нас..

публикувано на 21.11.17 в 17:00
Света Чечилия от Гуидо Рени

Света Чечилия

В навечерието на 22 ноември отдаваме почит на Св. Чечилия, покровителката на музиката. Според легендата, тази мъченица за вярата (живяла в Рим по времето на император Марк Аврелий), съхранила обета си за чистота и след женитбата с езичника Валериан. Дори обърнала към християнството своя мъж и брат му Тивуртий. Коя е причината да бъде обявена през 1585 г...

публикувано на 21.11.17 в 09:05
„Каракачка“, един от най-старите модели чипровски килими (каракачка значи „черноочка булка“). Михайлина Павлова в залата с килимите в Историческия музей в Чипровци.

Радиоенциклопедия „Килимът- уют, топлина и изкуство”: Българската традиция при тъкането на килими

Традицията на производството на чипровските килими и мястото им в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Какво мислят за това чипровчани и как съхраняват до днес тази уникална техника? Магическата Бибица и Канатица или как чипровските килими ни наблюдават с „Окца“? Разговор с доц.д-р Аделина Попнеделева, преподавател в..

публикувано на 21.11.17 в 09:00
Децата от българската диаспора, които фондация „Българска памет“ заведе в Брюксел се снимаха пред Европейския парламент

Кораб катери … баир, в Лозана минават под летвата на Стефка Костадинова и кътчета незнайни в заселени с българи места по света

Светът е книга и онези, които не пътуват, четат само една страница , казва Августин Блажени. В „Покана за пътуване” определено се разлистват повечко страници. С режисьора Стилиян Иванов е разговорът с продължение от миналото предаване. Той снима втори филм за танцуващите дервиши, наречени мистици на Изтока. Те не натрапват религията си, а избирателно,..

публикувано на 19.11.17 в 19:05