Джетро Тъл

Джетро Тъл
Снимка: Wikipedia

Някои от вас, които не си спомнят за групата „Джетро Тъл“, или пък не са слушали песните й, вероятно ще си кажат „какво пък толкова, поредната британска рок банда“. До някаква степен може би, биха били прави, ако не беше специфичната флейта в ръцете на шотландеца Йън Андерсън – основател на „Джетро Тъл“.
Разбира се, звукът на една флейта не би впечатлил никой в днешно време, но за края на 60-те и началото на 70-те, този инструмент за първи път се употребява в прогресив рока. При това по начин, по който и до днес остава забележим и звучи модерно. Все пак три десетилетия „Джетро Тъл“ са останали на рок сцената, което не се случва често в музикалната рок гилдия. Всъщност, именно заради своята ексцентричност и ново звучене, музикантите от тази формация създават шедьоври не само в британския, но и в световния рок.

Йън Андерсън (крайният вдясно)

Ексцентричността на звучене на британската рок група „Джетро Тъл“ не би била възможна без Йън Андерсън, тъй като именно той е „виновен“ за този облик на формацията. Йън не пропуска възможност да привлече вниманието върху себе си по всякакъв начин. Освен флейтата, той внася своята фантазия в музикалните си идеи, пишейки музика за групата, не на последно място е характерният му тембър, съчетан със странен и открояващ се външен вид. Всичко това в комбинация, явно е изиграло ключова роля за времето си, за да остане музиката на „Джетро Тъл“ и до днес в световната музикална рок съкровищница.

петък, 10 ноември, от 17.30 часа
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартина Колева и Светослав Велков

Осогово – непознатата велодестинация

Осогово е петата по височина планина в България. Попитахме слушателите дали си спомнят от уроците по география кой е най-високият й връх? Всички, които се обадиха, дадоха верен отговор: връх Руен 2 251,3 метра. Надморската височина им е позната, но самата планина – не съвсем, може би и заради граничната линия, която преминава от гранична пирамида № 76..

публикувано на 18.06.18 в 10:10
Проф. Николай Цанков в студиото на програма „Христо Ботев“

Нежна кожа

Проф. Николай Цанков е сред доайените в българската дерматология, той е член-кореспондент на БАН в тази област и ще ни бъде безкрайно полезен: със съвети и напътствия, с рецепти и терапевтични схеми за лечение на заболяванията по кожата. Няма да пропуснем и въпросите, свързани с видяното и наученото в Антарктида, с новите и „модерни“ кожни болести, с..

публикувано на 18.06.18 в 08:50
Плажът с розов пясък на Комодските острови

В „Покана за пътуване”: близки срещи с комодски варан на Доника Ризова, Камила Паркър-Боулс награди българи за опазването на индийските слонове

Ако в неделя привечер се заслушате внимателно в тишината, ще чуете как понеделникът си точи ноктите... Отложете този изнервящ звук с 60-те минути на „Покана за пътуване”. Повечето от вас познават Доника Ризова от телевизионния екран. Любителите на пътешествията може би са надниквали в личния й сайт, защото когато пътува тя не прибира журналистиката в..

обновено на 17.06.18 в 20:50

Митологични образи – Даная

В гръцката митология Даная е дъщеря на царя на Аргос Акрисий и жена му Евридика. Акрисий разбрал от делфийския оракул, че няма да има син, но синът на дъщеря му ще го убие. За да предотврати раждането на внук-убиец, затворил дъщеря си. Зевс, обаче, запленен от красотата на Даная, проникнал в тъмницата й под формата на златен дъжд. В резултат на това се..

публикувано на 17.06.18 в 09:35
Изглед към Виенската поща, построена от австрийския архитект Ото Вагнер

Виена – класика и очарователни тайни

За 9-а поредна година Виена оглави една от най-престижните класации за най-добър град за живеене. Някой ще каже: лесно им е на виенчани, австрийската столица е богата на история, култура, забележителности. Но същото важи за Париж, Лондон, Рим, за която и да е друга европейска столица. Виена получава признанието, заради сигурността, която предоставя на..

публикувано на 16.06.18 в 08:30