Джетро Тъл

Джетро Тъл
Снимка: Wikipedia

Някои от вас, които не си спомнят за групата „Джетро Тъл“, или пък не са слушали песните й, вероятно ще си кажат „какво пък толкова, поредната британска рок банда“. До някаква степен може би, биха били прави, ако не беше специфичната флейта в ръцете на шотландеца Йън Андерсън – основател на „Джетро Тъл“.
Разбира се, звукът на една флейта не би впечатлил никой в днешно време, но за края на 60-те и началото на 70-те, този инструмент за първи път се употребява в прогресив рока. При това по начин, по който и до днес остава забележим и звучи модерно. Все пак три десетилетия „Джетро Тъл“ са останали на рок сцената, което не се случва често в музикалната рок гилдия. Всъщност, именно заради своята ексцентричност и ново звучене, музикантите от тази формация създават шедьоври не само в британския, но и в световния рок.

Йън Андерсън (крайният вдясно)

Ексцентричността на звучене на британската рок група „Джетро Тъл“ не би била възможна без Йън Андерсън, тъй като именно той е „виновен“ за този облик на формацията. Йън не пропуска възможност да привлече вниманието върху себе си по всякакъв начин. Освен флейтата, той внася своята фантазия в музикалните си идеи, пишейки музика за групата, не на последно място е характерният му тембър, съчетан със странен и открояващ се външен вид. Всичко това в комбинация, явно е изиграло ключова роля за времето си, за да остане музиката на „Джетро Тъл“ и до днес в световната музикална рок съкровищница.

петък, 10 ноември, от 17.30 часа
ВИЖТЕ ОЩЕ

Простете ни, деца, за имената, които ви дадохме!

Една американска майка кръстила дъщеря си Иклипс (затъмнение), защото я родила в деня на слънчевото затъмнение. Изводът е, че затъмнението, обхващащо умовете на младите родители, когато избират име на рожбите си, е всеобщо. Това не пречи да се дивим и маем как може човек да причини на най-скъпото си същество неудобството да се представи с името си. Ако..

публикувано на 18.09.18 в 16:45
Триъгълната кула на Сердика е културно-историческа ценност.
Изграждането й датира от времето на император Юстиниан (527-565 г.) Тогава крепостната стена на Сердика е удебелена отвън с изцяло тухлен пояс и снабдена допълнително с триъгълната кула.

Празнична програма за Деня на София в Регионалния исторически музей

Със специална програма Регионалният исторически музей – София посреща своите посетители по случай деня на София – 17 септември 2018 г. На тази дата Музеят отбелязва символично и 90 години от основаването си, а също така 3 години от откриването на постоянната експозиция в сградата на площад „Бански“ 1, в центъра на столицата. На 17 септември 2018 г...

публикувано на 17.09.18 в 10:30
Журналистката от БТА не се бои от проклятието на пирамидите.

До Австралия с авторката на най-горещия дамски роман „Лара“, Оля Ал Ахмед опровергава предразсъдъците за Судан

Вярвам, че всеки, който има средствата да си го позволи, дори това  да са последната му пари, трябва да направи околосветско пътешествие, казва Ендрю Карнеги. Вие сте късметлии! Впускате се в околосветско пътешествие само като слушате Покана за пътуване и няма да ви струва нито грош. Всяка жена е цял един свят. „Лара“ е околосветско пътешествие. Без..

публикувано на 17.09.18 в 10:00
Академик Владимир Овчаров в студиото на програма „Христо Ботев“.

Първият звънец...

Освен разговора за мисленето и знанието като основа на умствено и физическо здраве, с акад. Владимир Овчаров прогнозираме бъдещето на Хомо сапиенс: ще бъдат ли хората по-слаби физически, с несъразмерна глава и изтънели пръсти на ръката от непрекъснатото ползване на iphones, ipads, touch-screen технологии. Ще станем ли и по-чувствителни към алергии и..

публикувано на 17.09.18 в 09:00
Акве Калиде

Празници в Акве Калиде

На 15 и 16 септември Туристическият комплекс „Акве Калиде“ ще отбележи своя празник. Гостите могат да се докоснат до бита и да съпреживеят дните на предците ни, живели през средните векове. Излиза и специална книга за древния град, която ще бъде представена пред публиката на 14 септември в рамките на празниците, и на 21 септември по повод Деня на..

публикувано на 15.09.18 в 09:00