Радиоенциклопедия „Килимът - уют, топлина и изкуство” – Втора серия: История и съвременност

Вертикален стан за тъкане на персийски килими
Снимка: wikiwand.com
Градина с водни потоци, зелени пътеки и пълни с цвят дървета, украсени със скъпоценни камъни и втъкани сребърни и златни нишки или историята на най-прелестният персийски килим Бахарестан, за който историци и поети разказват легенди… Гладко тъканите килими и новите техники, една от които е тъкане чрез връзване на нишки около основата.

Историята на турските килимарски изкуства, чийто класически период е през 16-17 век. Геометрични модели и флорален дизайн. Молитвени килимчета.
Къде се намира най-големият стан за тъкане на съвременни килими? И какъв е звукът на тъкането…
Разговор в студиото с Нино Парпулов, най-известният български килимар от град Костандово, доц. д-р Иво Панов, ръководител на специалността „Иранистика” в СУ „Св. Климент Охридски”, доц. д-р Аделина Попнеделева от Националната художествена академия и  и османистът проф. Любомир Миков.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Колаж: Теодор Иванов

Фрагменти за парите: Епизод четири „Парите без звук – следващото поколение“

Те са: „Социален феномен, универсалната абстрактна медия, която събира и разделя хората, информация за обещания, онова, което ти пречи да видиш истинския свят, те искат да бъдат похарчени, искат да видят свят…“ Това „те“ стои в центъра на питането: „Какво са парите?“ А питаме, защото „те“ парите, придобиват различни лица всеки път, когато дори..

публикувано на 24.04.18 в 11:28
Санто Доминго, гледан от борда на круизен кораб.

В „Покана за пътуване“ – карибският рай Доминикана и защо малайзийски гуру сади родопски кристали у нас

Има един отрязък от рая, в който лятото не си отива. Е, понякога минава някой и друг тайфун, колкото да поддържа жива нервната система на обитателите. Става дума за Карибите. В частност – за Доминиканската република. Първата асоциация с Доминикана са безкрайните плажове, удивителни с блясъка на белоснежния пясък, ласкавото море и рошавите палми. Но тя е..

публикувано на 23.04.18 в 10:35
Академик Владимир Овчаров

Митове и реалност...

Акад. Владимир Овчаров не отрича съществуването и ролята на т. нар. интерстициум в човешкото тяло, но се съмнява в тезата, че именно от него се „произвеждат“ раковите клетки. Освен това ученият има много интересни прогнози за бъдещето на Хомо сапиенс, които ще коментираме: хората на бъдещето ще бъдат по-слаби физически, пръстите на ръката ще изтънеят от..

публикувано на 23.04.18 в 09:15
Статуя на Афродита

Звукови хроники „Митологични образи”: Афродита

Афродита е богинята на любовта, красотата, удоволствията, създаване на потомство... Според теологията на Хезиод е родена от морската пяна. Според Илиада е дъщеря на Зевс и Диона. Зевс я омъжил за непривлекателния бог-ковач Хефест, за да предотврати евентуалните битки, които красотата й би породила. Афродита е изневерявала и на Хефест, и на любовниците си...

публикувано на 22.04.18 в 08:30

Помощ за училището!

Ако го разбирате като вик за помощ, сте съвсем прави. Българското училище отдавна вика за помощ, но дали го чуват тези, които разполагат с властта и средствата. Помощ за учителите, изморени и изнервени от бумащина и липса на подкрепа, подложени на административен натиск и изправени пред безкомпромисния поглед на съвременните деца и родителите им, на които..

публикувано на 21.04.18 в 09:15