Радиоенциклопедия „Килимът - уют, топлина и изкуство” – Втора серия: История и съвременност

Вертикален стан за тъкане на персийски килими
Снимка: wikiwand.com
Градина с водни потоци, зелени пътеки и пълни с цвят дървета, украсени със скъпоценни камъни и втъкани сребърни и златни нишки или историята на най-прелестният персийски килим Бахарестан, за който историци и поети разказват легенди… Гладко тъканите килими и новите техники, една от които е тъкане чрез връзване на нишки около основата.

Историята на турските килимарски изкуства, чийто класически период е през 16-17 век. Геометрични модели и флорален дизайн. Молитвени килимчета.
Къде се намира най-големият стан за тъкане на съвременни килими? И какъв е звукът на тъкането…
Разговор в студиото с Нино Парпулов, най-известният български килимар от град Костандово, доц. д-р Иво Панов, ръководител на специалността „Иранистика” в СУ „Св. Климент Охридски”, доц. д-р Аделина Попнеделева от Националната художествена академия и  и османистът проф. Любомир Миков.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как са говорели софиянци през ХVI век

Твърде безотговорно би било да твърдим, че разговорната реч от толкова далечно време може да се възпроизведе напълно, но все пак запазени писмени източници от епохата хвърлят светлина върху някои особености на говоримия език на прапрародителите на най-чистокръвните столичани. Житията и службите на софийските мъченици са тези ценни документи, които,..

публикувано на 16.10.18 в 16:55
Слава Рачева

Със Слава Рачева от Япония до Силистра, фадрома танцува секси в Хаарлем

Няма човек в България, който да не е чувал за гостенката в Покана за пътуване. Мнозина я разпознават само по гласа. Тя самата се шегува, че често я спират на улицата с „Извинете, ужасно много ми приличате на една артистка. Ужасно, чак не, но наистина приличам на… Слава Рачева“. Точно така! В студиото на Покана за пътуване е Педя човек, лакът брада или..

публикувано на 15.10.18 в 12:15
Проф. Чавдар Славов в студиото на

За годините, самолета и други здравни неволи...

Проф. Чавдар Славов е ръководител на Клиниката по урология и андрология на болница „ИСУЛ“. Неговият опит и практика като лекар, мениджър, човек с широк кръгозор, ще ни бъдат безкрайно полезни в една деликатна сфера – урологичното здраве при жени и мъже. За жалост, няма да подминем и детската възраст, защото има не малко малформации и вродени дефекти..

публикувано на 15.10.18 в 10:15

Археологическа изложба „Гърция – България: Културни мостове за напредък и развитие“

В Националния археологически институт с музей при БАН е подредена постерната изложба „Гърция – България: Културни мостове за напредък и развитие“. Тя отразява част от богатата съвместна работа в културната и научната област на двустранното сътрудничество, при археологическите проучвания от двете страни на границата. Изложбата може да бъде видяна в НАИМ..

публикувано на 12.10.18 в 17:55

Седми фестивал на кестена - празник на Подгорието

На 13 октомври село Коларово, Община Петрич, за седма поредна година става домакин на вкусния Фестивал на кестена: с празнична програма, представяне на местния фолклор, култура, традиции, ястия и напитки. По време на събитието в творческо ателие Кът „Сръчко“ се организират забавления за малки и големи, а почитателите на красиви природни гледки могат да..

публикувано на 12.10.18 в 17:45