„16-та република ли” или още нещо за сателитния синдром на България

Проф. Искра Баева анализира причините за взаимното унищожение на българската политическа класа през вековете
Проф. Искра Баева.
Снимка: Мария Христова

Премиерата на документалната книга „16-та република ли?” с автори проф. Искра Баева и проф. Евгения Калинова е факт. Интересът към изследванията и документите, доказващи поредица от грешки в предаването на история, също впечатлява - най-вече проявен от страна на хиляди млади хора.

Българо-съветските отношения след Втората световна война са ключов фактор за обяснението на поредица от факти, касаещи и съвременна България. Защо в бурните времена на 90-те години на миналия век на мястото на старите комунистически митове се раждат нови антикомунистически и кой „плаща” за партийните злоупотреби с история и търсенето на фалшиви исторически сензации?  

Едно е сигурно - изразът „16-а република” е изфабрикуван през 90-те години на ХХ век, защото не фигурира в стенограмите на скандалния декемврийски пленум от 1963 г., когато се предлага по-тясно сближаване и евентуално сливане между България и Съветския съюз. Сигурно е и, че тогавашният съветския лидер Никита Хрушчов отказва и двете предложения. Друг е въпросът, че Тодор Живков преследва подобна цел за извоюване на привилегировано положение на България пред останалите страни от съветския блок последователно през годините в разговори с Брежнев, Черненко и дори - с Горбачов. Последният опит е повече от безнадежден и някак фатален за самия български тоталитарен лидер.

Куриозно ли звучи днес, че присъединяване към СССР са предлагали словашки и дори полски комунисти? Доколко самият Живков е използвал всичко това като „маньовър”, съгласно неговия речник? Доколко спиралата на историята е предопределена и има ли общо между интернационалната идеология на комунистите от ХХ век и съвременния глобализъм - отговори на тези и други въпроси в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ
Адвокат Захари Генов, Анелия Торошанова и адвокат Васил Попов  в студиото на

Ефективна ли е системата за закрила на детето?

Злоупотребяват ли социалните в Пловдив като оказват натиск върху граждани да не пускат жалби и да ги оттеглят? Прикриват ли се закононарушения? Използват ли се документи с невярно съдържание? Имат ли случаи при работа с деца социални работници да нарушават елементарни норми на закона и морала, въпреки многократно установяваните нарушения и издавани..

публикувано на 19.01.18 в 17:17
Доц. Ана Джумалиева

Дискриминацията при упражняване правото на труд

Анализът на практиката през годините потвърждава извода, че защитата от дискриминация при упражняване правото на труд заема значителна част от дейността на Комисията за защита от дискриминация. Това е напълно разбираемо, доколкото реализирането на правото на труд представлява за мнозинството от пълнолетните граждани основен източник на средства за тяхното..

публикувано на 19.01.18 в 16:31
Д-р Султанка Петрова

Мерките на правителството за увеличаване на раждаемостта

През последните няколко седмици упорито се коментира темата за ниската раждаемост през 2017 г. Бяха изречени тежки думи и направени крайни констатации. Те отразяват състоянието през 2017 г. без да се прави анализ на предходни демографски периоди. Нека първо си зададем въпроса относно периодите на смяна на поколенията и да погледнем статистиката. Нека се..

публикувано на 19.01.18 в 16:13
Славчо Атанасов

Промените в закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове са в интерес на гражданите

С лихвоточките ще се плащат данъци към държавата и общините. Това предвиждат приетите на първо четене промени в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове по предложение на предложение на ПГ на "Обединени патриоти". В закона се предвижда ускоряване и облекчаване на процеса по изплащане на лихвоточките и засяга хиляди..

публикувано на 19.01.18 в 13:28
Срещата с делегацияата на Милли Меджлиса на Азербайджан, която гостува на българското Народно събрание

Славчо Атанасов: Спортът е политика, децата трябва масово да спортуват

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов се срещна с председателят на Групата за приятелство с България в Милли Меджлиса на Азербайджан Рауф Алиев, член на Комисията по младежта и спорта, Агаджан Абиев - член на Комисията по въпросите на семейството, жените и на децата и на Комисията по наука и образование и със..

публикувано на 19.01.18 в 13:24