„16-та република ли” или още нещо за сателитния синдром на България

Проф. Искра Баева анализира причините за взаимното унищожение на българската политическа класа през вековете
Проф. Искра Баева.
Снимка: Мария Христова

Премиерата на документалната книга „16-та република ли?” с автори проф. Искра Баева и проф. Евгения Калинова е факт. Интересът към изследванията и документите, доказващи поредица от грешки в предаването на история, също впечатлява - най-вече проявен от страна на хиляди млади хора.

Българо-съветските отношения след Втората световна война са ключов фактор за обяснението на поредица от факти, касаещи и съвременна България. Защо в бурните времена на 90-те години на миналия век на мястото на старите комунистически митове се раждат нови антикомунистически и кой „плаща” за партийните злоупотреби с история и търсенето на фалшиви исторически сензации?  

Едно е сигурно - изразът „16-а република” е изфабрикуван през 90-те години на ХХ век, защото не фигурира в стенограмите на скандалния декемврийски пленум от 1963 г., когато се предлага по-тясно сближаване и евентуално сливане между България и Съветския съюз. Сигурно е и, че тогавашният съветския лидер Никита Хрушчов отказва и двете предложения. Друг е въпросът, че Тодор Живков преследва подобна цел за извоюване на привилегировано положение на България пред останалите страни от съветския блок последователно през годините в разговори с Брежнев, Черненко и дори - с Горбачов. Последният опит е повече от безнадежден и някак фатален за самия български тоталитарен лидер.

Куриозно ли звучи днес, че присъединяване към СССР са предлагали словашки и дори полски комунисти? Доколко самият Живков е използвал всичко това като „маньовър”, съгласно неговия речник? Доколко спиралата на историята е предопределена и има ли общо между интернационалната идеология на комунистите от ХХ век и съвременния глобализъм - отговори на тези и други въпроси в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ
 Проф. Ивайло Дичев, Нина Алиоски и проф. Георг Краев (отляво надясно)

Патриотизмът днес

Събитията от последната седмица ни накараха да се замислим какво представлява патриотизмът днес. Дали думата патриотизъм е натоварена само и единствено с партиен оттенък. Можем ли да дадем по-точно и неутрално определение като родолюбие. Опасно или полезно е използването на думата патриотизъм в българската политика? Как изглежда патриотизмът през призмата..

публикувано на 14.08.18 в 12:43

Мантрата БИО без регулация в България

Какво означава „био“, „еко“ и знаем ли какво да четем на етикетите на биохраните и продуктите в България? Защо Сметната палата алармира, че контролът у нас не защитава добре интересите на потребителите? Как се оказа така, че контролът върху биохраните е в ръцете на 17 частни сертифицирани фирми и къде е ролята на държавата? Дали се злоупотребява с етикета..

публикувано на 10.08.18 в 13:25

Ивелина Чолакова – за фотографията и манията посткросинг

Фотографът Ивелина Чолакова е един от първите българи в платформата Postcrossing. В нея тя открива начин да се свърже с хора от различни краища на света с помощта на позабравените от мнозина пощенски картички. Така тя преживява много забавни истории, преоткрива различни култури и се вдъхновява за бъдещи пътувания из далечни дестинации. Какво още..

публикувано на 10.08.18 в 12:40

Разстройство на геймъра

Наскоро Световната здравна организация обяви страстта към компютърните игри като най-новото психично разстройство. Предстои болестта да бъде официално добавена в списъка с патологии. Заболяването ще се нарича "разстройство на геймъра" и ще попада в групата на "разстройствата, дължащи се на употребата на вещества или пристрастяване към поведение"...

публикувано на 09.08.18 в 14:37
Паметна плоча на Цончо Чапанов на мястото където е живял като дете в Ботевград

Цончо Чапанов пръв развява българския флаг на Антарктида преди повече от 50 години

Цончо Чапанов , един позабравен метеоролог, е първият българин, стъпил на Антарктида още през далечната 1967 година и развял българския флаг на ледения континент… Как е станало това – той е бил включен като участник в международна антарктическа експедиция под егидата на учените от тогавашния Съветски съюз и заедно с колегите си посещава трите полярни..

публикувано на 09.08.18 в 13:26