„16-та република ли” или още нещо за сателитния синдром на България

Проф. Искра Баева анализира причините за взаимното унищожение на българската политическа класа през вековете
Проф. Искра Баева.
Снимка: Мария Христова

Премиерата на документалната книга „16-та република ли?” с автори проф. Искра Баева и проф. Евгения Калинова е факт. Интересът към изследванията и документите, доказващи поредица от грешки в предаването на история, също впечатлява - най-вече проявен от страна на хиляди млади хора.

Българо-съветските отношения след Втората световна война са ключов фактор за обяснението на поредица от факти, касаещи и съвременна България. Защо в бурните времена на 90-те години на миналия век на мястото на старите комунистически митове се раждат нови антикомунистически и кой „плаща” за партийните злоупотреби с история и търсенето на фалшиви исторически сензации?  

Едно е сигурно - изразът „16-а република” е изфабрикуван през 90-те години на ХХ век, защото не фигурира в стенограмите на скандалния декемврийски пленум от 1963 г., когато се предлага по-тясно сближаване и евентуално сливане между България и Съветския съюз. Сигурно е и, че тогавашният съветския лидер Никита Хрушчов отказва и двете предложения. Друг е въпросът, че Тодор Живков преследва подобна цел за извоюване на привилегировано положение на България пред останалите страни от съветския блок последователно през годините в разговори с Брежнев, Черненко и дори - с Горбачов. Последният опит е повече от безнадежден и някак фатален за самия български тоталитарен лидер.

Куриозно ли звучи днес, че присъединяване към СССР са предлагали словашки и дори полски комунисти? Доколко самият Живков е използвал всичко това като „маньовър”, съгласно неговия речник? Доколко спиралата на историята е предопределена и има ли общо между интернационалната идеология на комунистите от ХХ век и съвременния глобализъм - отговори на тези и други въпроси в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Богатството и богатеенето в Бога

Заедно с доц. Мариян Стоядинов, преподавател в православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“, говорим за това как можем да приемем богатството не като средство, чрез което да се възгордеем и забравим за Бога, а като средство за укрепване на волята и душата ни.

публикувано на 18.11.18 в 08:15

Акция „Зима“ и пътната безопасност

Все по-бързи коли, все по-напрегнато и стресиращо всекидневие: това е част от обичайния ритъм на съвременния човек. Никой не се учудва, по-скоро всеки се старае да се включи в общата картина да не изостава от другите: в ученето, в работата, в личния живот, на пътя… В повечето случаи последствията от първите три сфери се отразяват на четвъртата – върху..

публикувано на 16.11.18 в 16:55
Анелия Торошанова и адв. Любомир Новиков

Българка в германски затвор търси справедливост

Една българка е в затвор в Бавария по обвинение за „помагачество при нелегално влизане и нелегално пребиваване“ на територията на Федерална република Германия. В Европейската заповед за арест са описани обстоятелства, свързани с твърдения за осъществена от българката престъпна дейност, която се изразява в следното – тя е заподозряна, че за периода от 26..

публикувано на 16.11.18 в 13:15

Корин Велла: Убиха Дафни, за да замълчат всички други

В „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ на БНР ще излъчим единственото интервю дадено за българска медия с Корин Велла, сестра на убитата малтийска журналистка Дафни Галиция. Поводът е една година от жестокото убийство на Дафни Галиция в Малта. На въпроса защо беше убита Дафни, Корин Велла отговори така: „Дафни разследваше политическата корупция. Тя..

публикувано на 16.11.18 в 11:40

За игрите и хората

За компютърните игри и тяхното създаване рядко се говори през призмата на културата, обикновено те са мишена, в която се прицелваме когато децата ни не искат да се отделят от компютъра или пък когато търсим причините за проявена от тях агресия. Компютърните игри обаче имат много повече измерения – те могат да бъдат мислени като форма на изкуство, имат..

публикувано на 15.11.18 в 13:31