„16-та република ли” или още нещо за сателитния синдром на България

Проф. Искра Баева анализира причините за взаимното унищожение на българската политическа класа през вековете
Проф. Искра Баева.
Снимка: Мария Христова

Премиерата на документалната книга „16-та република ли?” с автори проф. Искра Баева и проф. Евгения Калинова е факт. Интересът към изследванията и документите, доказващи поредица от грешки в предаването на история, също впечатлява - най-вече проявен от страна на хиляди млади хора.

Българо-съветските отношения след Втората световна война са ключов фактор за обяснението на поредица от факти, касаещи и съвременна България. Защо в бурните времена на 90-те години на миналия век на мястото на старите комунистически митове се раждат нови антикомунистически и кой „плаща” за партийните злоупотреби с история и търсенето на фалшиви исторически сензации?  

Едно е сигурно - изразът „16-а република” е изфабрикуван през 90-те години на ХХ век, защото не фигурира в стенограмите на скандалния декемврийски пленум от 1963 г., когато се предлага по-тясно сближаване и евентуално сливане между България и Съветския съюз. Сигурно е и, че тогавашният съветския лидер Никита Хрушчов отказва и двете предложения. Друг е въпросът, че Тодор Живков преследва подобна цел за извоюване на привилегировано положение на България пред останалите страни от съветския блок последователно през годините в разговори с Брежнев, Черненко и дори - с Горбачов. Последният опит е повече от безнадежден и някак фатален за самия български тоталитарен лидер.

Куриозно ли звучи днес, че присъединяване към СССР са предлагали словашки и дори полски комунисти? Доколко самият Живков е използвал всичко това като „маньовър”, съгласно неговия речник? Доколко спиралата на историята е предопределена и има ли общо между интернационалната идеология на комунистите от ХХ век и съвременния глобализъм - отговори на тези и други въпроси в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ
Част от корицата на „Контролът в здравеопазването“ от Антония Илиева

За контрола в здравеопазването

Имаме ли у нас ясни и работещи медицински стандарти, какво представлява т.нар. „меко право“ и има ли място за него – това са малка част от въпросите, които разглежда Антония Илиева, доктор по право и преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, в анализа „Контролът в здравеопазването“. В изследването тя прави още и пълен правен обзор на..

публикувано на 25.04.18 в 13:11

Кво става всъщност?

Приятно ме изненада в. „Дневник“ с новата си рубрика „Тийнейджърът вкъщи“. Ако имате време, следете я, защото има какво да се научи за мненията, интересите, чувствата и страховете на тези съвсем млади хора, които ние, които сме на светлинни години далеч от тяхната възраст, не разпознаваме и често обиждаме с квалификациите си. Не по-малко бях..

публикувано на 25.04.18 в 12:25

Събота сутрин в Мало Конаре

Пазарджишкото село Мало Конаре, което освен че е най-голямото село в общината, е и сред десетте най-големи села в цялата страна. То се намира в съседство с международния път София - Пазарджик - Пловдив и магистрала „Тракия“. Разположено е на 8 км от Пазарджик и на 28 км от Пловдив. Най-близки села до него са Добровница, Пищигово, Огняново и Цалапица. В..

публикувано на 25.04.18 в 08:25

Категория „Национално значение“

Петнадесети месец вече делото за „Царските конюшни“ не може да тръгне в Софийския градски съд. На вчерашното заседание адвокатите и на двамата обвинени не се явиха, което доведе до ново отлагане на делото. Да ви припомня само, че по това дело, внесено в съда в края на миналата година има двама обвиняеми – бившият областен управител Веселин Пенев и..

публикувано на 24.04.18 в 12:25
По време на Празниците на крепостта Туида, Сливен.

Христо Белчев – специалист по електроника, реенактор по хоби

Професията инженер по електроника е ясна на всеки. Но що за хоби е да си реенактор? – По света почитателите на исторически възстановки стават все повече. За да пресъздаде друга епоха, често много отдалечена от съвремието, реенакторът, .т.е. възстановчикът трябва да притежава невероятни знания и умения. Ако търсите, например, моден специалист по..

публикувано на 24.04.18 в 11:05