„16-та република ли” или още нещо за сателитния синдром на България

Проф. Искра Баева анализира причините за взаимното унищожение на българската политическа класа през вековете

Проф. Искра Баева.
Снимка: Мария Христова

Премиерата на документалната книга „16-та република ли?” с автори проф. Искра Баева и проф. Евгения Калинова е факт. Интересът към изследванията и документите, доказващи поредица от грешки в предаването на история, също впечатлява - най-вече проявен от страна на хиляди млади хора.

Българо-съветските отношения след Втората световна война са ключов фактор за обяснението на поредица от факти, касаещи и съвременна България. Защо в бурните времена на 90-те години на миналия век на мястото на старите комунистически митове се раждат нови антикомунистически и кой „плаща” за партийните злоупотреби с история и търсенето на фалшиви исторически сензации?  

Едно е сигурно - изразът „16-а република” е изфабрикуван през 90-те години на ХХ век, защото не фигурира в стенограмите на скандалния декемврийски пленум от 1963 г., когато се предлага по-тясно сближаване и евентуално сливане между България и Съветския съюз. Сигурно е и, че тогавашният съветския лидер Никита Хрушчов отказва и двете предложения. Друг е въпросът, че Тодор Живков преследва подобна цел за извоюване на привилегировано положение на България пред останалите страни от съветския блок последователно през годините в разговори с Брежнев, Черненко и дори - с Горбачов. Последният опит е повече от безнадежден и някак фатален за самия български тоталитарен лидер.

Куриозно ли звучи днес, че присъединяване към СССР са предлагали словашки и дори полски комунисти? Доколко самият Живков е използвал всичко това като „маньовър”, съгласно неговия речник? Доколко спиралата на историята е предопределена и има ли общо между интернационалната идеология на комунистите от ХХ век и съвременния глобализъм - отговори на тези и други въпроси в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Владко Панайотов

Как да живеем и да произвеждаме така, че да ограничим промените в климата

Сигурно няма слушател, който да не е чувал за климатичните промени и за заплахите вследствие на тях. Тази седмица в Бон, Германия завършва 23-тата среща за климатичните промени, на която представители от 200 държави ще обсъждат темата, включително и в контекста на оттеглянето на Вашингтон от Парижкото споразумение. Решенията ще вземат политиците, които..

публикувано на 17.11.17 в 17:48
Доц. Петко Русков, директор „Академични програми“ на фондация „Джуниър Ачийвмънт“

Как се случва обучението по предприемачество в българското училище

През изтичащата седмица отбелязваме Световната седмица на предприемачеството – нещо, което се случва от 2007 година насам по инициатива на Глобалната мрежа за предприемачество. В България отбелязването на този ден се свързва с фондация „Джуниър Ачийвмънт“. В същото време в Талин, Естония, протича конференция, посветена на ролята на обучението по..

публикувано на 17.11.17 в 16:15
Светлана Ангелова, заместник-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание (вляво) и Анелия Торошанова.

Трябва да инвестираме в превенцията на агресията

Причините за агресията са свързани преди всичко със семейната среда, наложените социални и семейни модели и липсата на механизми за противодействие. Спортът и физическите упражнения влияят положително за преодоляване на агресивното поведение при децата и подрастващите. Това каза народният представител Светлана Ангелова, заместник-председател на Комисията..

публикувано на 17.11.17 в 14:50
Д-р Султанка Петрова, зам.-министър на труда и социалната политика

Как в Швейцария се уреждат колективни трудови спорове

Проектът „Подобряване на нормативната уредба на правото на стачка“ представлява надграждане въз основа на допълнително споразумение от 11.11.2016 г. между Министерство на труда и социалната политика и Балканския институт по труда и социалната политика като представител на швейцарската страна, на изпълнен в периода м. юни 2013 г. – м. декември 2015 г. от..

публикувано на 17.11.17 в 13:15

Смартфонът и книгите или къде е точката на пресичане

Направи ми впечатление изследване, което показва, че децата родени през 90-те години на миналия век, трудно понасят да са офлайн. Да бъдат в социалните мрежи, да сърфират в интернет за тях е като основната човешка потребност за хранене и сън. Изследването как влияят различните медии като книги, телевизия, компютърни игри върху човешката психика и..

публикувано на 17.11.17 в 12:25