Къде е заселено миналото?

Пламен Деянофф, Бронзовата къща, 2016.
Снимка: sghg.bg

Случайно или не, но в навечерието на 10 ноември Столичният общински съвет разреши на мястото на съборения мавзолей край Градската градина да се издигне 11-метровото произведение „Бронзовата къща”, дело на живеещият в Австрия българския творец Пламен Деянофф (с две Ф). От обсъждането между съветниците се разбра, че Столичната община ще плати за охраната и осветлението на произведението, но все още не са направени изчисления колко ще струва това. Не е известно и кой ще плати демонтирането после (защото съоръжението е предвидено да остане няколко месеца в София). „Бронзовата къща” ще е скулптурна сграда - произведение на изкуството и пространство за събития, която е съставена от бронзови елементи. По предложение на автора Пламен Деянофф и посолството на Австрия в България, тя ще се издигне на мястото на съборения през 1999 г. мавзолей на Георги Димитров. Според Деянофф творбата му ще деидеологизира мястото. Поводът е председателството на Съвета на ЕС, което България и Австрия ще поделят догодина.
Информацията за построяването на този обект, всъщност ми припомни две три неща. Първо е свързано с дългото и мъчително разрушаване на мавзолея на Георги Димитров. Мисля, че по онова време доста вицове се изсипаха във връзка с това бутане.ВИЖТЕ ОЩЕ
Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер в Брюксел по време на обиколката на британския премиер в отчаян опит да предоговори условията по Брекзит

Свършиха ли резервните планове за Брекзит?

Дългосрочна криза, парализирана политическа класа и общество е разединено подобно на българското веднага след падането на Живков – така обобщиха ситуацията, в която се намира Великобритания Любомир Кючуков, бивш зам.-министър на външните работи и бивш посланик на България в Лондон, Ели Хауърд, бивша директорка на българската секция на Би Би Си, и..

публикувано на 12.12.18 в 10:57
Костадин Николов в студиото на

Пътят към планината е път към себе си

В Международния ден на планините, който се отбелязва от 2003 г. и цели устойчивото развитие на планинските региони, се срещаме с пътешественика и разказвач Костадин Николов. Първата планинска дестинация, към която ни отвежда събеседникът в „Нашият ден“ са Родопите, които опознава още от дете, защото израства във Велинград. Именно от родния си град на 20..

публикувано на 11.12.18 в 16:26

Вера Ганева: Искам да разкажа за всички онези добри хора, които са помагали в живота ми

На 20 години започнах работа. Всички ми помагаха и ме насърчаваха да уча нови неща. През целия ми живот, когато съм била зле, се е намирал някой, който да ми подаде ръка. Винаги. Обичах да чета и все още обичам. Трудно си намирам интересни книги, обичам романи. Съседите знаят и винаги ми оставят прочетеното от тях, звънят и ми дават книги, и в пощенската..

публикувано на 11.12.18 в 14:55

Антон Ганев: Моята история е моята леля

Чухме поканата да изпратим истории за доброто заедно с моята леля. Моята история е самата Тя. На 66 години е, само с петнайсет повече от мен, но когато загубих майка си като дете, ме отгледа с цялата любов, на която едно младо момиче с такова сърце е способно. Съвсем сигурен съм, че заради мен никога не се ожени и всъщност баща ми без нея (защото нямаше..

публикувано на 11.12.18 в 14:50

Петя Накова: В жените има много сила и смелост

Във времето, в което разказваме истории за доброто, избрахме да говорим с Петя Накова за книгата и „Годината на осемте химии“. В нея авторката разказва истории за злото, но пък с добър край. Истинските разкази на жени, които са чули диагнозата рак на гърдата и са успели да се преборят с коварната болест разкриват всичко за миговете си на отчаяние,..

публикувано на 11.12.18 в 13:40