Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален форум „Библиотеките днес 2017: Обществените библиотеки в изпълнение на целите на ООН за устойчиво развитие 2030“

БНР Новини
Президентът Румен Радев говори пред Националния форум с международно участие „Обществените библиотеки в изпълнение на целите на ООН за устойчиво развитие 2030”
Снимка: БГНЕС
Вече втори ден София е домакин на Националния форум с международно участие „Библиотеките днес 2017“. Форумът е организиран от Фондация „Глобални библиотеки – България“ и работи по темата: Библиотеките в подкрепа на устойчивото развитие на местните общности и подобряването на качеството на живот. В събитието участват представители на библиотечната общност от цяла България и експерти от Европа, Африка и Северна Америка. Сред гостите са Дарън Хорнер – старши директор на програмата „Глобални библиотеки“ във фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ и Джон Цебе – президентът на Африканската федерация на библиотечните асоциации и институции (AFLIA), както и специалисти от Финландия и Румъния.

Националният форум „Библиотеките днес 2017“ е под патронажа на Президента на Република България Румен Радев. По време на откриването държавният глава Румен Радев припомни, че книгите и книжовността са стратегически ресурс на цялата нация. И подчерта, че може би най-голямото предизвикателство пред обществото днес е как да превърнем информацията в знание.

Минути преди Дарън Хорнер – старши ръководителят в програма „Глобални библиотеки” на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ да разкаже за опита си с малки библиотеки с ограничени ресурси, но с голям принос за подобряване живота на хората в местните общности, зам.-министър Амелия Гешева му връчи престижното отличие на Министерството на културата „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики”, с което фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ е отличена за най-голямата инвестиция в българските обществени библиотеки през последните 25 години.

В Африка е престижно да те срещнат в библиотеката… – сподели пък в лекцията си на първото пленарно заседание вчера Джон Цебе – президентът на Африканската федерация на библиотечните асоциации и институции (AfLIA).
Първият ден от Форума „Библиотеките днес 2017“ завърши с тържествено връчване на първите годишни награди на фондация „Глобални библиотеки – България“. Поздравяваме колегите от Българската национална телевизия за приза в категория „Медия с национално покритие“!

След сесиите днес, посветени на партньорствата и работата с доброволци и дарители, новите услуги и технологии в библиотеките, споделяне на добрите практики от страната и света и управлението на проекти – Форумът продължава и в утрешния ден.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дни на португалското класическо кино

Започнаха Дните на португалското класическо кино.  Програмата е съставена от Българската национална филмотека и Португалската филмотека – Музей на киното.  Ще бъдат показани 6 португалски филма от 40-те до 80-те години на миналия век. Класическите заглавия са дигитално реставрирани с помощта на най-новите технологии, с които разполага..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

Обявяват "Рицар на книгата" в Световния ден на книгата и авторското право

Днес ще бъде връчена престижната награда "Рицар на книгата". Асоциация "Българска книга" организира церемонията всяка година на Световния ден на книгата и авторското право 23 април. Това е кулминацията на ежегодната кампания "Походът на книгите", която за 13-а поредна година има за цел да превърне четенето сред подрастващите в полезен и неразделим от..

публикувано на 23.04.24 в 16:24

Ралица Генчева чете благотворително в Световния ден на книгата и авторското право

Днес (23 април) в Световния ден на книгата и авторското право Ралица Генчева ще чете свои произведения. 20% от приходите от всички продадени книги ще бъдат насочени за каузата на Борко и Джони – две момчета, които се борят с аутизъм. Тя ще представи и някои от своите книги, сред които "Азбука на любовта", "Нагоре към себе си", "Този път, за да ме..

публикувано на 23.04.24 в 15:35

Четенето като изобилие от животи, събития и чудеса

В Световния ден на книгата думата получават читателите. В "Нашият ден" за книгите, четенето и своя литературен светоглед говорят Мирена Динева , ученичка в 12 клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан", град Стара Загора, и Сотир Узунов от град Царево. Динева разказва: "От малка съм запалена по литературата, тъй като моята майка е учителка. Още когато не..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Галин Никифоров

Галин Никифоров: Книгите са нещо, което осветява живота ни по един вълшебен начин

В Световния ден на книгата и авторското право в "Нашият ден" гостува писателят Галин Никифоров – един от най-ценените съвременни български автори и носител на всички големи национални литературни награди. Никифоров е познат на българските читатели с романите "Фотографът”, "Лисицата", "Лятото на неудачниците", "Къщата на клоуните", "Тяло под..

публикувано на 23.04.24 в 09:59