С въвеждането на мълчаливото съгласие ще бъде намалена бюрократичната тежест за бизнеса и гражданите, а администрацията ще се дисциплинира

Административната реформа и пътя на електронизацията
Християн Митев и Анелия Торошанова.
Снимка: Василена Мирчева
Въвеждането на мълчаливото съгласие с промените в Административно-процесуалния кодекс ще помогне основно за облекчаване дейността на бизнеса и гражданите при достъпа им с администрацията при издаването на различни административни актове - издаване на различни разрешителни и лицензи за извършване на търговска дейност, включително и издаването от общинската администрация на разрешения за поставяне на преместваеми обекти за извършване на търговска дейност. Така от една страна ще бъде намалена бюрокрацията за гражданите и бизнеса, а от друга страна ще дисциплинираме администрацията, така че тя да се произнася в срок. Това каза днес в юридическото предаване на БНР „Законът и Темида” народният представител Христиан Митев, заместник-председател на Комисията по правни въпроси.

Факт е, че в отделни закони има такива опити за въвеждане на мълчаливо съгласие. В работната група по промените в АПК в комисия беше даден пример със Закона за управление на отпадъците, където имаме подобен режим на удостоверяване на мълчаливото съгласие
- обясни Христиан Митев.

Проектът има и друго достижение - електронизацията на административното производство. Посредством гъвкави и разумни способи за призоваване, задължение за обявяване на електронен подпис при внасяне на жалба, молба или друг документ, с който стартира административното производство. Така ще се пести време и ще се облекчи призоваването. Подходът на проекта за изменения в Административно-процесуалния кодекс е правилен, въвежда се и ново основание за отмяна на влезли в сила решения, ако противоречат на решение на Съда на Европейския съюз.

Чуйте интервюто с председателя на правната комисия в Народното събрание Христиан Митев в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Религиозното образование в България

Има ли българското общество ясно изградено съзнание за необходимостта от религиозно образование? Възприема ли то религиозното образование като проблем, който трябва да се решава? Въобще нужно ли е да се поставя такъв въпрос? Какви са реалните възможности да се осъществява този тип образование? Не може да не се поучим и от опита на съседните ни..

публикувано на 24.06.18 в 08:05

За тайните на старите майстори

Знаете ли какво означава „мещра“? А знаете ли, че у нас преди време е съществувал таен дюлгерски език, от който днес много малко думи са останали. Като бялчо за сняг, малец за дете, духань за тютюн, нуска за жена и жуф за господар. Този таен език на старите майстори се използвал да се предава важна информация – съдържал професионални термини, с които..

публикувано на 23.06.18 в 09:00
Ангел Грънчаров, Захари Генов и Анелия Торошанова (отляво надясно)

За съдбата на един български учител

Как и защо на два пъти е уволняван един учител по философия и гражданско образование от Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив, който в продължение на 18 години е работил в това училище, а освен това в продължение на 7 години е преподавал в пловдивския университет?   „Научих за Вашето предаване и реших да Ви информирам за моя..

публикувано на 22.06.18 в 13:10

За междувидовата комуникация и емпатията

Горилата Коко, която комуникираше с хората с помощта на над 1000 знака от езика на глухонемите и демонстрираше интелигентност, в степени по-висока от тази на много хора, почина в съня си на 46 години. От „Горила Фондейшън“ много съжаляват за загубата й, като наричат Коко „посланик на своя застрашен вид“ и „символ на  междувидовата комуникация..

публикувано на 22.06.18 в 12:50

Време е за сватба

„Вие, уважаеми Гого Кехайов, един от най-търсените и прочути сватбени фотографи в България, съгласен ли сте да повдигнете завесата пред сватбения ритуал, който за Вас е почти ежедневие?“ Така може да започне разговорът с професионалния фотограф Гого Кехайов, насочил фотообектива към един от съществените ритуали в човешкия живот – сватбата. Но началото..

публикувано на 22.06.18 в 11:30