С въвеждането на мълчаливото съгласие ще бъде намалена бюрократичната тежест за бизнеса и гражданите, а администрацията ще се дисциплинира

Административната реформа и пътя на електронизацията
Християн Митев и Анелия Торошанова.
Снимка: Василена Мирчева
Въвеждането на мълчаливото съгласие с промените в Административно-процесуалния кодекс ще помогне основно за облекчаване дейността на бизнеса и гражданите при достъпа им с администрацията при издаването на различни административни актове - издаване на различни разрешителни и лицензи за извършване на търговска дейност, включително и издаването от общинската администрация на разрешения за поставяне на преместваеми обекти за извършване на търговска дейност. Така от една страна ще бъде намалена бюрокрацията за гражданите и бизнеса, а от друга страна ще дисциплинираме администрацията, така че тя да се произнася в срок. Това каза днес в юридическото предаване на БНР „Законът и Темида” народният представител Христиан Митев, заместник-председател на Комисията по правни въпроси.

Факт е, че в отделни закони има такива опити за въвеждане на мълчаливо съгласие. В работната група по промените в АПК в комисия беше даден пример със Закона за управление на отпадъците, където имаме подобен режим на удостоверяване на мълчаливото съгласие
- обясни Христиан Митев.

Проектът има и друго достижение - електронизацията на административното производство. Посредством гъвкави и разумни способи за призоваване, задължение за обявяване на електронен подпис при внасяне на жалба, молба или друг документ, с който стартира административното производство. Така ще се пести време и ще се облекчи призоваването. Подходът на проекта за изменения в Административно-процесуалния кодекс е правилен, въвежда се и ново основание за отмяна на влезли в сила решения, ако противоречат на решение на Съда на Европейския съюз.

Чуйте интервюто с председателя на правната комисия в Народното събрание Христиан Митев в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

In Memoriam

В петък, 21 септември 2018 г. на 64 години в дома си почина нашият скъп колега Георги Василски. Болестта дълго време не успяваше да го сломи физически, но все пак успя да ни го отнеме и да изпрати завинаги веселата му душа в небесните селения. Съдбата на Георги Василски е свързана с Българското национално радио и програма “Христо Ботев” – репортер и..

обновено на 22.09.18 в 10:17
Ива Дойчинова, Venzy, Анет Маринова и Мария Петкова

Проблемът с тормоза в училище е решим с намесата на всички

Тормозът в училище беше фокусът на разговора в "Нашият ден"  с поп и хип хоп изпълнителя Venzy и представители на обединение "Детство без насилие" Мария Петкова и Анет Маринова. Детето не би трябвало да бъде оставено да се справи само с този проблем, както се е случило преди години с младия музикант. Venzy подчерта още, че в срещата си с ученици често е..

публикувано на 21.09.18 в 13:59
Отляво надясно, изправени: Елеонора Петрова, Анелия Торошанова, седнали: Димитрина Русева и Вера Иванова

Съдбата на децата с тежки увреждания, навършили 18 години

Каква е съдбата на децата с тежки увреждания, когато навършат 18 години? Какво правят държавата и институциите? Това е темата на предаването днес. Събеседници са Вера Иванова-председател на Конфедерация за защита правата на децата, член на Националния съвет за закрила на детето, Димитрина Русева –майки на деца с увреждания и Елеонора Петрова – юрист,..

публикувано на 21.09.18 в 13:18
В студиото импровизират Мария Мира Христова и Златин Цветков

Импровизация или любов? Едно и също е...

Златин Цветков е основател на ШиЗи Импро Театър и сериозен идеолог и двигател на процеса София да се превърне в световна столица на импровизационния театър. Всяка година. Дори и за седмица... Вече трета година. Истината за себе си е трудно достижима, но точно толкова е и разстоянието до щастието. Да импровизираш – значи да си достигнал до..

публикувано на 20.09.18 в 16:35
Мария Мира Христова и София Йотова

Софи Йотова: Храненето е архитектура на здравето

„Изхвърляйте по-малко, яжте по-добре“ е особено актуален призив и в контекста на европейската идея, а още повече в деня, в който в Торино се провежда граждански диалог с еврокомисаря за здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андриукайтис. По същото време в студиото на „Нашият ден“ разказва своята мъдра приказка за храната и храненето Софи Йотова..

публикувано на 20.09.18 в 15:34