С въвеждането на мълчаливото съгласие ще бъде намалена бюрократичната тежест за бизнеса и гражданите, а администрацията ще се дисциплинира

Административната реформа и пътя на електронизацията
Християн Митев и Анелия Торошанова.
Снимка: Василена Мирчева
Въвеждането на мълчаливото съгласие с промените в Административно-процесуалния кодекс ще помогне основно за облекчаване дейността на бизнеса и гражданите при достъпа им с администрацията при издаването на различни административни актове - издаване на различни разрешителни и лицензи за извършване на търговска дейност, включително и издаването от общинската администрация на разрешения за поставяне на преместваеми обекти за извършване на търговска дейност. Така от една страна ще бъде намалена бюрокрацията за гражданите и бизнеса, а от друга страна ще дисциплинираме администрацията, така че тя да се произнася в срок. Това каза днес в юридическото предаване на БНР „Законът и Темида” народният представител Христиан Митев, заместник-председател на Комисията по правни въпроси.

Факт е, че в отделни закони има такива опити за въвеждане на мълчаливо съгласие. В работната група по промените в АПК в комисия беше даден пример със Закона за управление на отпадъците, където имаме подобен режим на удостоверяване на мълчаливото съгласие
- обясни Христиан Митев.

Проектът има и друго достижение - електронизацията на административното производство. Посредством гъвкави и разумни способи за призоваване, задължение за обявяване на електронен подпис при внасяне на жалба, молба или друг документ, с който стартира административното производство. Така ще се пести време и ще се облекчи призоваването. Подходът на проекта за изменения в Административно-процесуалния кодекс е правилен, въвежда се и ново основание за отмяна на влезли в сила решения, ако противоречат на решение на Съда на Европейския съюз.

Чуйте интервюто с председателя на правната комисия в Народното събрание Христиан Митев в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Същността на Православието

В Неделя Православна заедно с доц. Калин Михайлов, поет и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски” разговаряме за православната вяра. Какво проповядва Православието и как то може да бъде изопачено.

публикувано на 25.02.18 в 08:05

Дигитално-медийната грамотност на децата

Днешните дигитални деца определено говорят на „ти” с технологиите. Това обаче не означава, че техническите им умения са свързани с наличието на дигитално-медийни познания. Умението да проверяват и подбират правилно информацията, критичното мислене и сътрудничеството не са напълно развити у децата. Все по-често говорим за безопасността им в интернет, а..

публикувано на 24.02.18 в 11:15

Хората с увреждания имат правото на достъпна среда

Проблемите на хората с увреждания са проблем на цялото общество. Освен това съгласно Закона за защита от дискриминация ние в Комисията за защита от дискриминация имаме правомощия да започнем решаването на проблема с достъпната среда за тези хора. Дадохме начало на кампанията „Достъпна България”, защото виждаме как години наред проблемите на хората с..

публикувано на 23.02.18 в 13:10
Васил Николов

Престъпленията срещу личността на детето трябва да бъдат наказвани

Националната инициатива за качествена и иновативна образователна система e организирала множество протести и продължава да организира. Все повече учители ни вярват , казва Васил Николов, защото виждат, че това, което предлагаме, е добро - мандатност на директорите, ранно пенсиониране на учителите, подобряване на средата на учителите . Що се отнася до..

публикувано на 23.02.18 в 12:46

„За” и „против” дискриминацията

Излезе годишният доклад на „Амнести Интернешънъл” за 2017 година. В него е цитирана и България в няколко посоки, а именно нейното отношение към търсещите убежище и дискриминацията към ромите. В доклада е включена и темата за медиите и натиска върху журналисти. В документа недвусмислено са изтъкнати примерите с прекомерно използване на сила при..

публикувано на 23.02.18 в 12:30