С въвеждането на мълчаливото съгласие ще бъде намалена бюрократичната тежест за бизнеса и гражданите, а администрацията ще се дисциплинира

Административната реформа и пътя на електронизацията

Християн Митев и Анелия Торошанова.
Снимка: Василена Мирчева
Въвеждането на мълчаливото съгласие с промените в Административно-процесуалния кодекс ще помогне основно за облекчаване дейността на бизнеса и гражданите при достъпа им с администрацията при издаването на различни административни актове - издаване на различни разрешителни и лицензи за извършване на търговска дейност, включително и издаването от общинската администрация на разрешения за поставяне на преместваеми обекти за извършване на търговска дейност. Така от една страна ще бъде намалена бюрокрацията за гражданите и бизнеса, а от друга страна ще дисциплинираме администрацията, така че тя да се произнася в срок. Това каза днес в юридическото предаване на БНР „Законът и Темида” народният представител Христиан Митев, заместник-председател на Комисията по правни въпроси.

Факт е, че в отделни закони има такива опити за въвеждане на мълчаливо съгласие. В работната група по промените в АПК в комисия беше даден пример със Закона за управление на отпадъците, където имаме подобен режим на удостоверяване на мълчаливото съгласие
- обясни Христиан Митев.

Проектът има и друго достижение - електронизацията на административното производство. Посредством гъвкави и разумни способи за призоваване, задължение за обявяване на електронен подпис при внасяне на жалба, молба или друг документ, с който стартира административното производство. Така ще се пести време и ще се облекчи призоваването. Подходът на проекта за изменения в Административно-процесуалния кодекс е правилен, въвежда се и ново основание за отмяна на влезли в сила решения, ако противоречат на решение на Съда на Европейския съюз.

Чуйте интервюто с председателя на правната комисия в Народното събрание Христиан Митев в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Пешеходната пътека като начин на живот

И днес на пешеходна пътека в София беше блъснато 12-годишно дете. Според регионалния министър не държавата натиска газта. Не натиска, но я дава. А често се прави, че просто такъв проблем няма. Защото ако има проблем, той се решава с най-мощното средство за управление, познато в световната история – държавата като организация, апарат и контрол. За..

публикувано на 22.11.17 в 12:25

Готино е да си балканец

Има една рубрика в. „Дневник“, която ми е любима. Казва се „Цитат на деня“. Чест автор на рубриката е нашият премиер, но вчера, в рамките на актуалността, първо място в рубриката зае Гришо с изречението: Готино е да си балканец . С тези думи нашето трето по успехи в света момче отговори на въпрос на пресконференцията след спечелването на финалите на..

публикувано на 21.11.17 в 12:30

В капана на кукленската болест

Доктор Снежана Петрова е детски коремен хирург. Професионалният ѝ път преминава главно в родния ѝ град София и във Варна, нейно любимо място, където живее след пенсионирането си. Всеки хирург, правил операции десетки години, запазва навика да поддържа ръцете си гъвкави и точни. Д-р Снежана Петрова е свирила на цигулка, опитвала е да шие гоблени, но…..

публикувано на 21.11.17 в 11:05

Ревизия на прехода

Реални ли са намеренията на властта за проверка на приватизационните сделки и какъв е възможният резултат от подобна икономическа ревизия на прехода? За това говорим в „Нашият ден“ с икономиста Георги Стоев. Повече чуйте от звуковия файл.

публикувано на 21.11.17 в 09:25
Село Момчиловци

Историята на дядо Стоян от село Момчиловци

В рубриката „Моята история“ – съвместен проект с гражданска платформа „Move.bg”, ви разказваме интересни родови истории. Тази ще ви отведе в родопското село Момчиловци, откъдето е дядо Стоян. Той е на 90 години, но се чувства млад, здрав и пълен със сила. От какво зависи да живееш дълго и защо любовта е в основата на целия ни живот, ще разберете от..

публикувано на 20.11.17 в 16:15