С въвеждането на мълчаливото съгласие ще бъде намалена бюрократичната тежест за бизнеса и гражданите, а администрацията ще се дисциплинира

Административната реформа и пътя на електронизацията

Християн Митев и Анелия Торошанова.
Снимка: Василена Мирчева
Въвеждането на мълчаливото съгласие с промените в Административно-процесуалния кодекс ще помогне основно за облекчаване дейността на бизнеса и гражданите при достъпа им с администрацията при издаването на различни административни актове - издаване на различни разрешителни и лицензи за извършване на търговска дейност, включително и издаването от общинската администрация на разрешения за поставяне на преместваеми обекти за извършване на търговска дейност. Така от една страна ще бъде намалена бюрокрацията за гражданите и бизнеса, а от друга страна ще дисциплинираме администрацията, така че тя да се произнася в срок. Това каза днес в юридическото предаване на БНР „Законът и Темида” народният представител Христиан Митев, заместник-председател на Комисията по правни въпроси.

Факт е, че в отделни закони има такива опити за въвеждане на мълчаливо съгласие. В работната група по промените в АПК в комисия беше даден пример със Закона за управление на отпадъците, където имаме подобен режим на удостоверяване на мълчаливото съгласие
- обясни Христиан Митев.

Проектът има и друго достижение - електронизацията на административното производство. Посредством гъвкави и разумни способи за призоваване, задължение за обявяване на електронен подпис при внасяне на жалба, молба или друг документ, с който стартира административното производство. Така ще се пести време и ще се облекчи призоваването. Подходът на проекта за изменения в Административно-процесуалния кодекс е правилен, въвежда се и ново основание за отмяна на влезли в сила решения, ако противоречат на решение на Съда на Европейския съюз.

Чуйте интервюто с председателя на правната комисия в Народното събрание Христиан Митев в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Народно читалище „Христо Ботев“ в село Мирково

Народно читалище „Христо Ботев“ в село Мирково – огнище на духовност

Повече от 130 години Народно читалище „Христо Ботев“ в село Мирково събира под покрива си жадни за култура и знания творци и изпълнители. Дългогодишни са традициите на самодейните състави, богата е културната програма. Многожанров и голям концерт могат да представят на своята публика участниците – певци, инструменталисти, танцьори, театрали...

публикувано на 17.12.18 в 14:33
Румен Дечев и проф. Симеон Евстатиев в студиото на

История и геополитика: Дилемите на Саудитска Арабия

В турбулентните условия след Първата световна война Абдул Азис ал Сауд, емир на Неджд, не без помощта на англичаните, завладява съседното емирство Хиджаз и образува кралството на саудитите – Саудитска Арабия. По този начин договорът за голямо независимо арабско кралство, подписан от англичаните с шерифа на Мека и Медина – Хюсеин, губи сила. Новата..

публикувано на 17.12.18 в 13:23

Господната трапеза

• Заедно с ставрофорен иконом Стефан Стефанов председател на русенския храм „Св. Николай Чудотворец“ ще разговаряме както за Господната трапеза, така и за призванието на свещенослужителя. Кой е поканен на тази трапеза и кой приема или отказва. • На книжния пазар вече е новото издание на емблематичен сборник с християнски есета „Ортодоксия“ от..

публикувано на 17.12.18 в 07:50

Доброто пътува с Ретротрамвая

Доброто е там, където сте вие! Наближава Коледа! В неделя, на 16 декември от 9 до 12 часа сутрешните предавания на програма „Христо Ботев“ – „Нашият ден“ и „Семейно радио“ – Ви канят да бъдем заедно в… софийския Ретротрамвай. В името на една кауза: да бъдем съпричастни към най-самотните на празника! Вземете със себе си една коледна играчка или..

обновено на 14.12.18 в 17:22
Анелия Торошанова в студиото на

Радиото променя човешки съдби

Ролята на обществената медия и на предаването за разрешаването на частни казуси. Това е темата на предаването днес. Или как предаването „Законът и Темида“ променя човешки съдби. Ще чуете слушатели, на които сме помагали през годината-Венцислав Александров, Тодор Църев, Юлия Старчева, Павлина Илиева, адвокат Даниела Никифорова. Чуйте повече в звуковия..

публикувано на 14.12.18 в 17:07