Осогово и възможностите за туризъм от двете страни на границата България-Македония

Само на 5 км. от граничния пункт край Гюешево на граница между България и Македония се намира манастирът „Свети Йоаким Осоговски“.
Снимка: БГНЕС

Дали скоро сте пътували към Осоговската планина? Намира се в Западна България и Република Македония. Най-високият ѝ връх е Руен – 2251.3 метра. Най-високата точка на територията на Република Македония е Султан тепе (на македонска литературна норма: Царев Врв) – 2085.4 м. Осогово е един от 100-те Национални туристически обекта на България.
На българска територия са изградени хижи: „Иглика“, „Осогово“, „Студен кладенец“, „Трите буки“. Има и заслони – „Превала“, „Шапка“ и „Руен“. Планината е част от екологичната мрежа „Натура 2000“. Селищата в подножието на планината предлагат отлични условия за пешеходни и веломаршрути, еко-туризъм, балнеология и спа-релакс, културно-исторически и природни забележителности, вкусна кухня. Как е при съседите?
Какви възможности има за трансграничен туризъм, който да е „устойчиво бъдеще за хората и природата“? Така се нарича и Проектът, който се изпълнява от фондация „ЕвроНатур“, Германия, фондация „Биоразнообразие“, България и Македонско екологично дружество с финансовата подкрепа на Германска федерална фондация за околна среда DBU, както и Франкфуртско зоологическо дружество FZS. Неговата цел е да осигури опазването на изключителното биологично разнообразие в Осоговската планина и да подпомогне прилагането на добри практики за устойчиво развитие на района в сътрудничество с местните общности. За да научим повече за съвместната работа, ще идем и оттатък границата, до Крива паланка, Македония. Казано с други думи, какво има там и какво при нас, за да бъде взаимно интересно на гостите от двете страни? Чуйте репортажа и интервютата, които направи Петра Талева по време на форума в Крива Паланка с Деспина Китанова, Петко Цветков, Борянчо Мицевски, Светослав Велков, Любомир Ботушаров и Катица Борисовска.ВИЖТЕ ОЩЕ

На фото-сафари по мистичните пътеки на дивите коне в Източни Родопи

Има места в Източни Родопи, из които препускат диви коне от породата „коник“. Силни, диви, независими, свободни, те носят едновременно мистика и реалност. Откъде се появяват? – На полски език думата „коник“ означава малко конче. Идеята тръгва от полски проект, започнал още през 1936 г. за възстановяване на древния евразийски див кон тарпан, изчезнал..

публикувано на 20.07.18 в 17:35

Проверка на мерника преди сезона

Лятото е време преди всичко за подготовка за новия ловен сезон, който скоро ще започне. В събота на стрелбището край Плевен ще бъде проведено голямо състезание по ловна стрелба между майсторите на пушката от този край, а ние ще поговорим за него и за надеждите с ловци от Кнежа. Гостуваме им и ги разпитваме за тънкостите на стрелбата, на лова и на грижата..

публикувано на 20.07.18 в 16:35

Луна, звезди, съзвездия

Какво е мястото на Луната, звездите и съзвездията в народната космогония? Как в древността хората си обяснявали фазите на лунните затъмнения, връзката с приливите и отливите? Какво означава изразът „на хандак“? Защо най- често Луната приема образа на жена? Кои са позволените и кои са забранените неща в потайна доба? Етнографи, етнолози, фолклористи,..

публикувано на 20.07.18 в 12:25

На гости при берберите и звездите в Южното полукълбо

Камили, сприятелили се от хилядолетия с пясъчните дюни на Сахара и извисяващите се наоколо Атласки планини. Живописни килими, цветове и аромати, оживели сякаш от приказните страници на „1001 нощ“. Странни на пръв поглед джамии, увенчани неслучайно с три различни по големина топки в името на религиозната толерантност... Това е само бегли щрихи от една..

публикувано на 19.07.18 в 17:05

Обезлюдяващи села със стряскащи имена

Близо 600 български села са изчезнали от картата на страната. Това сочи статистиката. Цифрите показват, че 571 села от общо 5 000 са или напълно обезлюдени или с по един жител. По този път вървят и селата Вещица, Краводер, Кривонос, Ребро, Гърло, Непразненци, Държава, Углярци, Мишеморков хан, Недоклан, Дупините и още много други. Тези села също имат..

публикувано на 19.07.18 в 14:10