Осогово и възможностите за туризъм от двете страни на границата България-Македония

Само на 5 км. от граничния пункт край Гюешево на граница между България и Македония се намира манастирът „Свети Йоаким Осоговски“.
БГНЕС

Дали скоро сте пътували към Осоговската планина? Намира се в Западна България и Република Македония. Най-високият ѝ връх е Руен – 2251.3 метра. Най-високата точка на територията на Република Македония е Султан тепе (на македонска литературна норма: Царев Врв) – 2085.4 м. Осогово е един от 100-те Национални туристически обекта на България.
На българска територия са изградени хижи: „Иглика“, „Осогово“, „Студен кладенец“, „Трите буки“. Има и заслони – „Превала“, „Шапка“ и „Руен“. Планината е част от екологичната мрежа „Натура 2000“. Селищата в подножието на планината предлагат отлични условия за пешеходни и веломаршрути, еко-туризъм, балнеология и спа-релакс, културно-исторически и природни забележителности, вкусна кухня. Как е при съседите?
Какви възможности има за трансграничен туризъм, който да е „устойчиво бъдеще за хората и природата“? Така се нарича и Проектът, който се изпълнява от фондация „ЕвроНатур“, Германия, фондация „Биоразнообразие“, България и Македонско екологично дружество с финансовата подкрепа на Германска федерална фондация за околна среда DBU, както и Франкфуртско зоологическо дружество FZS. Неговата цел е да осигури опазването на изключителното биологично разнообразие в Осоговската планина и да подпомогне прилагането на добри практики за устойчиво развитие на района в сътрудничество с местните общности. За да научим повече за съвместната работа, ще идем и оттатък границата, до Крива паланка, Македония. Казано с други думи, какво има там и какво при нас, за да бъде взаимно интересно на гостите от двете страни? Чуйте репортажа и интервютата, които направи Петра Талева по време на форума в Крива Паланка с Деспина Китанова, Петко Цветков, Борянчо Мицевски, Светослав Велков, Любомир Ботушаров и Катица Борисовска.ВИЖТЕ ОЩЕ
Франц Шуберт

Митологични образи: Франц Шуберт и боговете на Гърция

Митологията е щедра тема за творците на изкуството - след Средновековието. Предлага увлекателни сюжети за сложни взаимоотношения между боговете, между богове и герои - смъртни и безсмъртни. Не винаги хармонични, но винаги - огледален образ на света на смъртните. В предаването ще звучат музикални миниатюри за Орест, символ на честта и доблестта, за..

публикувано на 19.11.17 в 09:50
Г-жа Закия Ел Мидауи със съпруга си г-н Шаиб Лалу и с портрета на Н. В. Крал Мохамед VI в резиденцията в София по повод Националния празник на Кралство Мароко на 30 юли 2017 г.

Срещи с празниците, историята, културата и красотата на Мароко

В Европа идват зимата и студът, а в Мароко температурите остават благоприятни. Туристи от цял свят се отправят натам, за да си подарят незабравимо пътешествие. Най-често се предлага така нареченият Имперски тур. Но има и други вълнуващи възможности за приключения. Един удивителен маршрут, например, е Тагия, рай за катерачите на големи стени. В района се..

публикувано на 17.11.17 в 17:30

Лесно ли е това: „бау, бау – бум”?

За ролята на кучето в лова сме говорили неведнъж, но доста по-рядко – за това как се избира куче за помощник, как се отглежда и как се обучава. Ето защо тази седмица ще отделим един час на тази тема. Ще дадем думата на опитни хора от различни краища на страната – хора, които от години се занимават с това и знаят какво значи добро ловно куче. Има какво да..

публикувано на 17.11.17 в 16:45

Устойчиви промени или ефектни псевдостратегии в образованието

Това се опитва да установи вторият мониторингов доклад на сдружение „Образование България 2030“. Сдружението обединява над 40 организации от частния, обществения и социалния сектор около убеждението, че всички български деца имат право на качествено образование и че образователната ни система се нуждае от подкрепа, за да предприеме дълбоки и дългосрочни..

публикувано на 17.11.17 в 09:15

Призрачният враг радон

Той има пореден номер 86 в Менделеевата таблица на химическите елементи и е най-тежкият изотоп, получен от разпадането на радия. Благородният, радиоактивен газ радон-222, както е точното му название, няма нито вкус, нито мирис, и не може да бъде регистриран чрез човешките сетива. Затова пък статистиките на Световната здравна организация отдавна..

публикувано на 16.11.17 в 16:55