Осогово и възможностите за туризъм от двете страни на границата България-Македония

Само на 5 км. от граничния пункт край Гюешево на граница между България и Македония се намира манастирът „Свети Йоаким Осоговски“.
Снимка: БГНЕС

Дали скоро сте пътували към Осоговската планина? Намира се в Западна България и Република Македония. Най-високият ѝ връх е Руен – 2251.3 метра. Най-високата точка на територията на Република Македония е Султан тепе (на македонска литературна норма: Царев Врв) – 2085.4 м. Осогово е един от 100-те Национални туристически обекта на България.
На българска територия са изградени хижи: „Иглика“, „Осогово“, „Студен кладенец“, „Трите буки“. Има и заслони – „Превала“, „Шапка“ и „Руен“. Планината е част от екологичната мрежа „Натура 2000“. Селищата в подножието на планината предлагат отлични условия за пешеходни и веломаршрути, еко-туризъм, балнеология и спа-релакс, културно-исторически и природни забележителности, вкусна кухня. Как е при съседите?
Какви възможности има за трансграничен туризъм, който да е „устойчиво бъдеще за хората и природата“? Така се нарича и Проектът, който се изпълнява от фондация „ЕвроНатур“, Германия, фондация „Биоразнообразие“, България и Македонско екологично дружество с финансовата подкрепа на Германска федерална фондация за околна среда DBU, както и Франкфуртско зоологическо дружество FZS. Неговата цел е да осигури опазването на изключителното биологично разнообразие в Осоговската планина и да подпомогне прилагането на добри практики за устойчиво развитие на района в сътрудничество с местните общности. За да научим повече за съвместната работа, ще идем и оттатък границата, до Крива паланка, Македония. Казано с други думи, какво има там и какво при нас, за да бъде взаимно интересно на гостите от двете страни? Чуйте репортажа и интервютата, които направи Петра Талева по време на форума в Крива Паланка с Деспина Китанова, Петко Цветков, Борянчо Мицевски, Светослав Велков, Любомир Ботушаров и Катица Борисовска.ВИЖТЕ ОЩЕ
Санто Доминго, гледан от борда на круизен кораб.

В „Покана за пътуване“ – карибският рай Доминикана и защо малайзийски гуру сади родопски кристали у нас

Има един отрязък от рая, в който лятото не си отива. Е, понякога минава някой и друг тайфун, колкото да поддържа жива нервната система на обитателите. Става дума за Карибите. В частност – за Доминиканската република. Първата асоциация с Доминикана са безкрайните плажове, удивителни с блясъка на белоснежния пясък, ласкавото море и рошавите палми. Но тя е..

публикувано на 23.04.18 в 10:35
Академик Владимир Овчаров

Митове и реалност...

Акад. Владимир Овчаров не отрича съществуването и ролята на т. нар. интерстициум в човешкото тяло, но се съмнява в тезата, че именно от него се „произвеждат“ раковите клетки. Освен това ученият има много интересни прогнози за бъдещето на Хомо сапиенс, които ще коментираме: хората на бъдещето ще бъдат по-слаби физически, пръстите на ръката ще изтънеят от..

публикувано на 23.04.18 в 09:15
Статуя на Афродита

Звукови хроники „Митологични образи”: Афродита

Афродита е богинята на любовта, красотата, удоволствията, създаване на потомство... Според теологията на Хезиод е родена от морската пяна. Според Илиада е дъщеря на Зевс и Диона. Зевс я омъжил за непривлекателния бог-ковач Хефест, за да предотврати евентуалните битки, които красотата й би породила. Афродита е изневерявала и на Хефест, и на любовниците си...

публикувано на 22.04.18 в 08:30

Помощ за училището!

Ако го разбирате като вик за помощ, сте съвсем прави. Българското училище отдавна вика за помощ, но дали го чуват тези, които разполагат с властта и средствата. Помощ за учителите, изморени и изнервени от бумащина и липса на подкрепа, подложени на административен натиск и изправени пред безкомпромисния поглед на съвременните деца и родителите им, на които..

публикувано на 21.04.18 в 09:15
Димитър Бежански, Любомир Методиев и Петър Андасаров (от ляво на дясно) в студиото на програма „Христо Ботев“

Кълве ли риба на рима?

В студиото на „И рибар съм, и ловец съм” са гостували мнозина творци – писатели, артисти, режисьори, певци... Всички те са ни уверявали, че ловът и риболовът им помагат в пряката им работа. Общуването с природата освежава сетивата, успокоява, насочва мисълта към вселената и към същността на човека. А дали е така и с поетите? За тези и други неща през тази..

публикувано на 20.04.18 в 16:35