Осогово и възможностите за туризъм от двете страни на границата България-Македония

Само на 5 км. от граничния пункт край Гюешево на граница между България и Македония се намира манастирът „Свети Йоаким Осоговски“.
Снимка: БГНЕС

Дали скоро сте пътували към Осоговската планина? Намира се в Западна България и Република Македония. Най-високият ѝ връх е Руен – 2251.3 метра. Най-високата точка на територията на Република Македония е Султан тепе (на македонска литературна норма: Царев Врв) – 2085.4 м. Осогово е един от 100-те Национални туристически обекта на България.
На българска територия са изградени хижи: „Иглика“, „Осогово“, „Студен кладенец“, „Трите буки“. Има и заслони – „Превала“, „Шапка“ и „Руен“. Планината е част от екологичната мрежа „Натура 2000“. Селищата в подножието на планината предлагат отлични условия за пешеходни и веломаршрути, еко-туризъм, балнеология и спа-релакс, културно-исторически и природни забележителности, вкусна кухня. Как е при съседите?
Какви възможности има за трансграничен туризъм, който да е „устойчиво бъдеще за хората и природата“? Така се нарича и Проектът, който се изпълнява от фондация „ЕвроНатур“, Германия, фондация „Биоразнообразие“, България и Македонско екологично дружество с финансовата подкрепа на Германска федерална фондация за околна среда DBU, както и Франкфуртско зоологическо дружество FZS. Неговата цел е да осигури опазването на изключителното биологично разнообразие в Осоговската планина и да подпомогне прилагането на добри практики за устойчиво развитие на района в сътрудничество с местните общности. За да научим повече за съвместната работа, ще идем и оттатък границата, до Крива паланка, Македония. Казано с други думи, какво има там и какво при нас, за да бъде взаимно интересно на гостите от двете страни? Чуйте репортажа и интервютата, които направи Петра Талева по време на форума в Крива Паланка с Деспина Китанова, Петко Цветков, Борянчо Мицевски, Светослав Велков, Любомир Ботушаров и Катица Борисовска.ВИЖТЕ ОЩЕ
Кърджали

21 октомври – Ден на град Кърджали

Кърджали e първият град в България, в който се представя изложба за 7- годишната реставрация на Желязната църква „Св. Стефан” в Истанбул. Изложбата е част от богатата на събития празнична програма по случай 21 октомври, когато се чества Денят на града. По време на Балканската война на този ден през 1912 година Кърджали, останал в пределите на Османската..

публикувано на 19.10.18 в 17:35
Георги Мамалев

Театър и лов в ефира

Гост на предаването е актьорът Георги Мамалев, който нито е рибар, нито е ловец, но все пак има едно злополучно участие в лов на диви прасета. Благодарение на неговото участие нито едно животно не е пострадало. За този изключителен ловен излет Георги Мамалев разказва с неподражаемото си чувство за хумор и прилагайки целия си артистичен чар.

публикувано на 19.10.18 в 17:05
Томас Едисън

От продавач на бонбони и вестници до велик изобретател

„Възможността се пропуска от повечето хора, защото е в работнически дрехи и изглежда като работа“. Това е написал преди повече от век известният изобретател Томас Алва Едисън, с чието име се свързва друга крилата фраза в същия дух: за деветдесет и деветте процента труд и единият процент талант. Резултатът на практика води да рекордните 1093 патента...

публикувано на 18.10.18 в 17:05
Аделина Филева, Митко Новков и Красимир Илиев в студиото на

Изкуство и емиграция – вътрешна и външна

В СГХГ успоредно стоят две изложби – на Александър Добринов, прочутия карикатурист и шаржист, и на Елиезер Алшех – един от най-интересните български художници от 30-40-те години на ХХ век, които сякаш нямат помежду си преплитания и пресечки. Двете експозиции носят две напълно несъотносими една към друга заглавия: неутралното „Александър Добринов...

публикувано на 17.10.18 в 17:10

Как са говорели софиянци през ХVI век

Твърде безотговорно би било да твърдим, че разговорната реч от толкова далечно време може да се възпроизведе напълно, но все пак запазени писмени източници от епохата хвърлят светлина върху някои особености на говоримия език на прапрародителите на най-чистокръвните столичани. Житията и службите на софийските мъченици са тези ценни документи, които,..

публикувано на 16.10.18 в 16:55