Осогово и възможностите за туризъм от двете страни на границата България-Македония

Само на 5 км. от граничния пункт край Гюешево на граница между България и Македония се намира манастирът „Свети Йоаким Осоговски“.
БГНЕС

Дали скоро сте пътували към Осоговската планина? Намира се в Западна България и Република Македония. Най-високият ѝ връх е Руен – 2251.3 метра. Най-високата точка на територията на Република Македония е Султан тепе (на македонска литературна норма: Царев Врв) – 2085.4 м. Осогово е един от 100-те Национални туристически обекта на България.
На българска територия са изградени хижи: „Иглика“, „Осогово“, „Студен кладенец“, „Трите буки“. Има и заслони – „Превала“, „Шапка“ и „Руен“. Планината е част от екологичната мрежа „Натура 2000“. Селищата в подножието на планината предлагат отлични условия за пешеходни и веломаршрути, еко-туризъм, балнеология и спа-релакс, културно-исторически и природни забележителности, вкусна кухня. Как е при съседите?
Какви възможности има за трансграничен туризъм, който да е „устойчиво бъдеще за хората и природата“? Така се нарича и Проектът, който се изпълнява от фондация „ЕвроНатур“, Германия, фондация „Биоразнообразие“, България и Македонско екологично дружество с финансовата подкрепа на Германска федерална фондация за околна среда DBU, както и Франкфуртско зоологическо дружество FZS. Неговата цел е да осигури опазването на изключителното биологично разнообразие в Осоговската планина и да подпомогне прилагането на добри практики за устойчиво развитие на района в сътрудничество с местните общности. За да научим повече за съвместната работа, ще идем и оттатък границата, до Крива паланка, Македония. Казано с други думи, какво има там и какво при нас, за да бъде взаимно интересно на гостите от двете страни? Чуйте репортажа и интервютата, които направи Петра Талева по време на форума в Крива Паланка с Деспина Китанова, Петко Цветков, Борянчо Мицевски, Светослав Велков, Любомир Ботушаров и Катица Борисовска.ВИЖТЕ ОЩЕ

Зимeн еко-спортен имен ден с полумаратон на Атанасовското езеро

Чипирахте ли се? А защо на езеро с чип? Обикновено подобна придобивка имат пернатите обитатели. Ако ходите, обаче, този път край езерото и решите да участвате в неговия необичаен еко – спортен имен ден, би било добре! Атанасовското езеро край Бургас си има още и рожден ден, алеи, сол и Пътека на солта, пространство, наречено „симБиотично“. Има си..

публикувано на 19.01.18 в 17:45
Доц . д-р Крум Бъчваров

Приключения в хилядолетната история и глъбините на Черно море с доц. д-р Крум Бъчваров

Как изглежда това толкова любимо за летовниците Черно море на хиляди метри дълбочина? Ако за туристите лятото в Черноморската акватория е време на отпускарско безгрижие, за екипажа на Международната научна експедиция Black Sea MAP това е период на изключително натоварване и усилена работа. Как успяват да се съхранят толкова дълго останки от..

публикувано на 19.01.18 в 16:55

Преброяване на трофеите

Миналата седмица приключи времето, официално наречено сезон за лов на едър дивеч. Иначе казано – свърши свинският лов и пред майсторите на чифтето остават само грижата за дивеча и надеждите за следващите излети есенес. Разбира се, тъкмо сега е моментът и да си налеем по едно винце и да направим разбор на подвизите от най-близкото минало. Тази..

публикувано на 19.01.18 в 16:50
д-р Венцислав Стоев

Науката постурология

Името на тази модерна наука, която се преподава от около тридесет години в медицинските университети на редица европейски страни, но едва сега прохожда у нас, произлиза от латинското „постура“, тоест „поза“ и не бива да се бърка с добре известната ни невербална психология, която работи с езика на тялото. Нейният научен потенциал може да помогне на..

публикувано на 18.01.18 в 16:50

Звукови хроники: Кони Франсис

Кончита Розмари Франконеро или добре познатата Кони Франсис - италианка с брилянтен глас, родена през 1938 в Ню Джърси, САЩ. В „Звукови хроники” в следващия половин час ще си припомним гласа й, отдавна забравен от музикалните радио станции, но завинаги останал в световната съкровищница. Между треската по рокендрола и „Бийтълс”, Кони Франсис се появява..

публикувано на 18.01.18 в 12:30