Сряда, 15 ноември

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
По следите на времената: Преоткриване на Никополис Ад Нестум

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Стихове, песни за есента с поезията на Петя Йорданова, Евтим Евтимов, Недялко Йорданов, Енил Енчев, Кева Апостолова, Милчо Спасов.

от 2.00 до 3.00 часа
Запазена марка „Радиотеатър”
„Ричард Трети” от Шекспир, 1 част

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Уърлд, кумбия и етнопоп от Колумбия. Изпълнители: Марта Гомес, „Чича Либре”, „Лос 50 де Хоселито”, „Мерекумбе” и други

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Илия Ганев, ансамбъл „Тракия”, Васил Василев, Венцислава Викентиева, Митко Гроздев и други.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Как се е появил захарният памук” от Ирина Вълчанова

След новините в 7.00 часа
Минути за вярата

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Информация за събития, свързани с датата и предстоящи събития; отбелязване на Европейския ден на музикотерапията.
• По-здрави: Превенция на гестационния диабет - съвети от д-р Тони Гатева.
• Изборът на водещия:
Деветата национална конференция по превантивна медицина, Русе.
• „Рязко” с Георги Гълов
• Позициите на ДАЕШ и как се променя профила на бежанците, които се насочват към Европа?
• Специален гост: режисьорът и документалист Адела Пеева за най-новия си филм „Да живее България”, който фокусира вниманието на обществото към един сериозен проблем - възраждането на екстремния национализъм у нас.
Темата ще коментира и Марио Мишев, основател на Сдружение „Българска история”.
• Човекът:
Гост - Йовчо Крушев.
• Минути за култура:
- Непоказани фотографии на Йордан Радичков в Столична библиотека.
• Интермецо - Покана за танц.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• В седмицата, посветена на отговорното отношение към употребата на антибиотици гост в студиото ще бъде проф. Тодор Кантарджиев, директор на Институт по заразни и паразитни болести. Как да употребяваме правилно антибиотиците, кога да прибягваме към тях и какви опасности крие самолечението с този вид медикамент?
• Какво могат да видят посетителите в „Музей на ските” в град Чепеларе.
• По пътя ни води в красивото родопско село Дорково.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Гост: Funky Miracle ще представят дългоочаквания дебютен албум Fly. Въпреки че основният стил е фънк, в албума всеки може да чуе разнообразието от стилове, които са оказали влияние на отделните музиканти - джаз, рок, соул, ритъм енд блус, поп и други.
• Гост: Орлин Павлов с нова песен, която е част от саундтрака към новия филм “Нокаут или всичко, което тя написа” на Ники Илиев.
• Гост: Рут Колева репетира с Ибряма, Орлин Павлов и Стефан Вълдобрев за концерта си в зала „България”. Певицата представя новия си албум с двучасов музикален спектакъл, лайв бенд и симфоничен оркестър;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
За един пореден и познат доклад

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Сцени
- „Джордж Каплан” - черна комедия от Фредерик Зонтаг - режисьор Димитър Узунов.
- „Идиот” и „Бесове” - премиерни спектакли на Маргарита Младенова и Иван Добчев по програмата „Достоевски” в ТР „Сфумато”.
• Книги
- „Берлински блус” от Свен Регенер
- „Последната любов на баба Дуня” от Алина Бронски.
• Изложби
- Любен Генов - изложба живопис „Полифонии” в галерия „Стубел”.
• Отражение
- Банско филм фест 2017 - Натали Петрова.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Как България и Австрия ще си сътрудничат в областта на културата по време на председателството на Съвета на ЕС?
Събеседник: Томас Щьолцл, заместник-посланик на Република Австрия, отговорен за културните въпроси.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
„Запечатано с целувка” или как да отправим послание с музика - това ще ни разкажат с няколко музикални писма Моцарт, Бетовен, Шуберт, Верди, Чайковски, Яначек, Крис де Бърг, Стинг, Селин Дион, Модърн Токинг, Брайт.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Религиите на древните българи.
Древните времена на нашите прабългарски предци са обвити в неясноти, мъгли, пелени - всичко това заради малкото информация, оскъдицата от съвременни тям източници, беднотията откъм артефакти и други материални носители на знание. Въпреки това има мнозина изследователи, които скрупульозно, с научна добросъвестност се опитват да реконструират битието на прадедите ни, за да пресекат различни спекулации и понякога откровени измишльотини. Особено много такива псевдо-научни публикации се отнасят към религиозните вярвания на древните прабългари - какви ли не биваха изкарвани те, за да се докаже една или друга въобразена теза. В този смисъл новопоявилата се книга на доц. Цветелин Степанов от СУ „Св. Климент Охридски” се явява ценен труд, правещ сериозните усилия на базата на сравнително бедната информация от миналото - материална, текстова, етнографска и т.н., да възстановими доколкото може вярата на предците не преди приемането на християнството. Тъкмо тази е темата на предаването - религиите на древните българи, която ще коментираме заедно с доц. Степанов и с неговия колега от Софийския университет Александър Николов.   

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Непознатият Петър Дънов - Паневритмията   

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Кратка история на филмовата музика”.
Филмовите партитури на Хари Уорън (1893-1981) - автор на музиката към над 300 кинозаглавия. За него литературният критик Уилям Зинсър казва: „Той бе незабележим човек, чиято кариера е показателен пример за това как много добри творци, писали за лоши филми, често са обречени на забрава”. Но историята на филмовата музика опроверга тези думи. С днешна дата Уорън е считан не само за един от най-добрите филмови композитори, но и за един от първите велики майстори на евъргрийни.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Фолклорни мелодии от екзотични, тайнствени далечни дестинации - Централна Азия, Монголия, Сибир, Аляска… Рядко звучаща, любопитна за нас музика, в изпълнение на: Дилшат Кангелдиева (Киргизстан), инуитска (ескимоска) вокална формация, удегейска група от крайбрежието на Охотско море, тувинците „Хуун Хуурту” (включително с нашия хор „Ангелите”) и Сайнхо Намчълак, монголците „Анда Юнион” и „Ханггай” (в стил етнорок, с композиция, възпяваща бързите тамошни коне), калмикът Оха Цахан Зам с чудесна уърлд песен, Владимир Оюн от Бурятия - с посвещение на тайгата, и други.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Трите мишлета” по монголска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Контемпо
„Юбилеен концерт” с музиката на юбилярите Валентин Силвестров (80), Джонатан Крамер и Томáс Марко (75), Тан Дун (60) и - разбира се, Клаудио Монтеверди (450).

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Откъс от „Ние, врабчетата” от Йордан Радичков

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Кинофестивали на месеца - репортажно-документално от откриването на 6-ия Фестивал на етнографския филм и предпремиерно за 31-ата Киномания.
• 8 ½ Souvenirs – тексаски суинг между естетиката на Фелини и тази на Джанго Райнхарт.
• „Туин Пийкс” - влиянието на най-революционния телевизионен сериал на ХХ и ХХI век в литературата и в киното - дискусия в студиото.
• Предстоящо за концертите на Арма Агарта (Литва), trohi на Петър Пармаков и Йоана Робова и No Sin (Гърция) в София.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• Отзвук от юбилейния концерт в Пловдив на 11 ноември т.г. по повод 70 години хор „Детска китка” и 50 години творческа дейност на проф. Златина Делирадева с този състав.
• Гости в студиото: Мария Яковчева-Антовска, Елена Механджийска, Неда Атанасова-Крумова и Росица Павлова-Инджева от вокална формация Bella Voce.
• Тема с продължение: Отзвук от Третия майсторски клас за хорови диригенти в Пловдив с документални записи от заключителния концерт на 28 юли т.г. и интервюта с ръководителите доц. Крикор Четинян и Кръстин Настев.
• Хорови новости: информация за предстоящи хорови концерти и юбилеи.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 19 ноември

Избрано от програмата от 2.00 до 2.30 часа Песни от „Златния кос” Песни в изпълнение на Асен Кисимов от 2.30 до 3.00 часа Радиотеатър след полунощ „Златният бръмбар” от Едгар Алан По от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Оркестъра за..

публикувано на 18.11.17 в 08:30

Събота, 18 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам Черно-бял блус След 60 години на музикалната сцена, повлиял едни от най-добрите блусмени и китаристи в света, „мост между блуса и рока”, Бъди Гай продължава да е еталон в блуса. Доказва го и последният му (за сега) албум Born to Play Guitar 2015 г. Робърт Крей - Twenty 2005 г. На..

публикувано на 17.11.17 в 13:02

Петък, 17 ноември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Светът на везаните украси - Благородството на везмото   от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Концерт „Гласовете на България” - запис от гала концерт на фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора на 2 декември 1988 с участието на Денчо Белев,..

публикувано на 16.11.17 в 08:30

Четвъртък, 16 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Психология на общуването - Страхът от общуване   от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Концертният албум Friday Night in San Francisco на китарното трио Ал Ди Меола, Джон Маклафлин и Пако де Лусия. от 2.00 до 3.00 часа Запазена марка „Радиотеатър”..

публикувано на 15.11.17 в 08:30

Вторник, 14 ноември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Паисий и българският преход към Новото време: Какво знаем и какво не знаем за Паисий?   от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Трилок Гурту и Курт Розенвинкелс Кайпи Два концерта от фестивала в Монтрьо тази година от 2.00 до 3.00 часа Запазена марка..

публикувано на 13.11.17 в 08:30