Сряда, 15 ноември

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
По следите на времената: Преоткриване на Никополис Ад Нестум

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Стихове, песни за есента с поезията на Петя Йорданова, Евтим Евтимов, Недялко Йорданов, Енил Енчев, Кева Апостолова, Милчо Спасов.

от 2.00 до 3.00 часа
Запазена марка „Радиотеатър”
„Ричард Трети” от Шекспир, 1 част

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Уърлд, кумбия и етнопоп от Колумбия. Изпълнители: Марта Гомес, „Чича Либре”, „Лос 50 де Хоселито”, „Мерекумбе” и други

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Илия Ганев, ансамбъл „Тракия”, Васил Василев, Венцислава Викентиева, Митко Гроздев и други.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Как се е появил захарният памук” от Ирина Вълчанова

След новините в 7.00 часа
Минути за вярата

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Информация за събития, свързани с датата и предстоящи събития; отбелязване на Европейския ден на музикотерапията.
• По-здрави: Превенция на гестационния диабет - съвети от д-р Тони Гатева.
• Изборът на водещия:
Деветата национална конференция по превантивна медицина, Русе.
• „Рязко” с Георги Гълов
• Позициите на ДАЕШ и как се променя профила на бежанците, които се насочват към Европа?
• Специален гост: режисьорът и документалист Адела Пеева за най-новия си филм „Да живее България”, който фокусира вниманието на обществото към един сериозен проблем - възраждането на екстремния национализъм у нас.
Темата ще коментира и Марио Мишев, основател на Сдружение „Българска история”.
• Човекът:
Гост - Йовчо Крушев.
• Минути за култура:
- Непоказани фотографии на Йордан Радичков в Столична библиотека.
• Интермецо - Покана за танц.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• В седмицата, посветена на отговорното отношение към употребата на антибиотици гост в студиото ще бъде проф. Тодор Кантарджиев, директор на Институт по заразни и паразитни болести. Как да употребяваме правилно антибиотиците, кога да прибягваме към тях и какви опасности крие самолечението с този вид медикамент?
• Какво могат да видят посетителите в „Музей на ските” в град Чепеларе.
• По пътя ни води в красивото родопско село Дорково.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Гост: Funky Miracle ще представят дългоочаквания дебютен албум Fly. Въпреки че основният стил е фънк, в албума всеки може да чуе разнообразието от стилове, които са оказали влияние на отделните музиканти - джаз, рок, соул, ритъм енд блус, поп и други.
• Гост: Орлин Павлов с нова песен, която е част от саундтрака към новия филм “Нокаут или всичко, което тя написа” на Ники Илиев.
• Гост: Рут Колева репетира с Ибряма, Орлин Павлов и Стефан Вълдобрев за концерта си в зала „България”. Певицата представя новия си албум с двучасов музикален спектакъл, лайв бенд и симфоничен оркестър;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
За един пореден и познат доклад

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Сцени
- „Джордж Каплан” - черна комедия от Фредерик Зонтаг - режисьор Димитър Узунов.
- „Идиот” и „Бесове” - премиерни спектакли на Маргарита Младенова и Иван Добчев по програмата „Достоевски” в ТР „Сфумато”.
• Книги
- „Берлински блус” от Свен Регенер
- „Последната любов на баба Дуня” от Алина Бронски.
• Изложби
- Любен Генов - изложба живопис „Полифонии” в галерия „Стубел”.
• Отражение
- Банско филм фест 2017 - Натали Петрова.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Как България и Австрия ще си сътрудничат в областта на културата по време на председателството на Съвета на ЕС?
Събеседник: Томас Щьолцл, заместник-посланик на Република Австрия, отговорен за културните въпроси.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
„Запечатано с целувка” или как да отправим послание с музика - това ще ни разкажат с няколко музикални писма Моцарт, Бетовен, Шуберт, Верди, Чайковски, Яначек, Крис де Бърг, Стинг, Селин Дион, Модърн Токинг, Брайт.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Религиите на древните българи.
Древните времена на нашите прабългарски предци са обвити в неясноти, мъгли, пелени - всичко това заради малкото информация, оскъдицата от съвременни тям източници, беднотията откъм артефакти и други материални носители на знание. Въпреки това има мнозина изследователи, които скрупульозно, с научна добросъвестност се опитват да реконструират битието на прадедите ни, за да пресекат различни спекулации и понякога откровени измишльотини. Особено много такива псевдо-научни публикации се отнасят към религиозните вярвания на древните прабългари - какви ли не биваха изкарвани те, за да се докаже една или друга въобразена теза. В този смисъл новопоявилата се книга на доц. Цветелин Степанов от СУ „Св. Климент Охридски” се явява ценен труд, правещ сериозните усилия на базата на сравнително бедната информация от миналото - материална, текстова, етнографска и т.н., да възстановими доколкото може вярата на предците не преди приемането на християнството. Тъкмо тази е темата на предаването - религиите на древните българи, която ще коментираме заедно с доц. Степанов и с неговия колега от Софийския университет Александър Николов.   

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Непознатият Петър Дънов - Паневритмията   

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Кратка история на филмовата музика”.
Филмовите партитури на Хари Уорън (1893-1981) - автор на музиката към над 300 кинозаглавия. За него литературният критик Уилям Зинсър казва: „Той бе незабележим човек, чиято кариера е показателен пример за това как много добри творци, писали за лоши филми, често са обречени на забрава”. Но историята на филмовата музика опроверга тези думи. С днешна дата Уорън е считан не само за един от най-добрите филмови композитори, но и за един от първите велики майстори на евъргрийни.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Фолклорни мелодии от екзотични, тайнствени далечни дестинации - Централна Азия, Монголия, Сибир, Аляска… Рядко звучаща, любопитна за нас музика, в изпълнение на: Дилшат Кангелдиева (Киргизстан), инуитска (ескимоска) вокална формация, удегейска група от крайбрежието на Охотско море, тувинците „Хуун Хуурту” (включително с нашия хор „Ангелите”) и Сайнхо Намчълак, монголците „Анда Юнион” и „Ханггай” (в стил етнорок, с композиция, възпяваща бързите тамошни коне), калмикът Оха Цахан Зам с чудесна уърлд песен, Владимир Оюн от Бурятия - с посвещение на тайгата, и други.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Трите мишлета” по монголска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Контемпо
„Юбилеен концерт” с музиката на юбилярите Валентин Силвестров (80), Джонатан Крамер и Томáс Марко (75), Тан Дун (60) и - разбира се, Клаудио Монтеверди (450).

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Откъс от „Ние, врабчетата” от Йордан Радичков

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Кинофестивали на месеца - репортажно-документално от откриването на 6-ия Фестивал на етнографския филм и предпремиерно за 31-ата Киномания.
• 8 ½ Souvenirs – тексаски суинг между естетиката на Фелини и тази на Джанго Райнхарт.
• „Туин Пийкс” - влиянието на най-революционния телевизионен сериал на ХХ и ХХI век в литературата и в киното - дискусия в студиото.
• Предстоящо за концертите на Арма Агарта (Литва), trohi на Петър Пармаков и Йоана Робова и No Sin (Гърция) в София.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• Отзвук от юбилейния концерт в Пловдив на 11 ноември т.г. по повод 70 години хор „Детска китка” и 50 години творческа дейност на проф. Златина Делирадева с този състав.
• Гости в студиото: Мария Яковчева-Антовска, Елена Механджийска, Неда Атанасова-Крумова и Росица Павлова-Инджева от вокална формация Bella Voce.
• Тема с продължение: Отзвук от Третия майсторски клас за хорови диригенти в Пловдив с документални записи от заключителния концерт на 28 юли т.г. и интервюта с ръководителите доц. Крикор Четинян и Кръстин Настев.
• Хорови новости: информация за предстоящи хорови концерти и юбилеи.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 19 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа Радиоенциклопедия Личности отблизо – III част Дечко Узунов и мащабите на времето от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Запис от закриването на фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора на 9.12.17 г. - Симфония № 9 в ре мажор оп.125 със заключителен хор по Шилер – „Ода на радостта“...

публикувано на 18.01.18 в 08:30

Четвъртък, 18 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа Радиоенциклопедия История на обучението Отношенията учител-ученик от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Албумът с документален запис на втория концерт Divas Live на музикалния канал VH1 от 1999 година с участието на Тина Търнър, Шер, Бренди, Фейт Хил, Уитни Хюстън, Мери Джей Блайдж, Шака Кан, Елтън..

публикувано на 17.01.18 в 08:35

Сряда, 17 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа Радиоенциклопедия Природни резервати в България – III част“ Резерват „Червената стена“ в Родопите от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Слънцестоене • Българска песенна лирика от: Петя Йорданова, Волен Николаев, Димитър Керелезов и красиви песни, посветени на зимата, снега и Рождество. •..

публикувано на 16.01.18 в 12:35

Вторник, 16 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия „Млади и жизнени с антиейджинг“ Здрав дух в здраво тяло от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Jan Garbarek Group (Ян Гарбарек груп), 1 част - концерт от Tromø Jazz Festival - Норвегия на 13 август, 2017 (Тромьо джаз фестивал) от 2.00 до 3.00 часа..

публикувано на 15.01.18 в 08:35

Понеделник, 15 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Непознатото в познатата България: Манастирски предания Уста Кольо Фичеви манастири – Килифаревски, Плаковски и Къпиновски. от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Концерт на квартет „Ебен“, запис от фестивала в Шветцинген. от 2.00 до 3.00 часа Запазена..

публикувано на 14.01.18 в 08:30