Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Корсар“ в Софийската национална опера и балет с гост-постановчик Елдар Алиев

БНР Новини
Елдар Алиев
Снимка: operasofia.bg

На 24 ноември, за първи път на  сцената на Софийската опера и балет ще се играе премиерният спектакъл на балета „Корсар“ от Адолф Адам. Следващите премиерни спектакли през ноември са на 25 и 26.
Хореограф, автор на либретото и художник по осветлението на оригиналната и динамична версия на творбата е Елдар Алиев - световноизвестният балетист, хореограф и педагог и Главен балетмайстор на Приморската сцена на Мариинския театър в Санкт Петербург.
Всъщност балетният спектакъл „Корсар“ на сцената на Операта е едно изпълнено обещание…
През 2014 година Елдар Алиев е поканен за заместник председател на журито на 26-ия Международния балетен конкурс във Варна. Тогава обещава пред Сара-Нора Кръстева – да постави своя редакция на прочутия балет  „Корсар“ на сцената на Софийската опера и балет.
Балетът „Корсар“ е един от известните класически балети, който ние ще включим с огромна радост в репертоара си - отбелязва Сара-Нора Кръстева, художествен ръководител на балетната трупа на Софийската опера и балет.
„Корсар“ на Адолф Адам е балет в две действия. Използвана е музика от Чезаре Пуни, Лео Делиб, Рикардо Дриго, Пьотър Олденбургски. Либретото е на Елдар Алиев по мотиви от либретото на Жул-Анри Верноа дьо Сен-Жорж и Жозеф Мазилие. Хореографията е разбира се на Елдар Алиев (с използване на фрагменти от хореографията на Мариус Петипа)
„Корсар“ е създаден през 1856 година по едноименната поема на Джордж Байрон и се изпълнява за първи път в Парижката национална опера. Но това литературно произведение е било вече използвано и преди това  за основа на други опери и балети. От времето на първата постановка в Париж балетът „Корсар“ е допълван с музика от още композитори, променяна и обогатявана е хореографията, но сюжетът за любовта на морския разбойник Конрад и робинята Медора не оставят нито един зрител безразличен.
А творческата съдба на Елдар Алиев се развива така, както предсказва балетният критик Клайв Барнс, който пише в „Ню Йорк Поуст“: Рядката универсалност и способност да се потопи в глъбините на ролята – това е, което прави Елдар действително изключителен артист, който ще способства в значителна степен за развитието на танцовото изкуство в тази страна.
Алиев е роден в Баку и е завършил Хореографското училище там. В периода от 1979 до 1992 е водещ солист на Кировския (Мариинския) театър. В творческия му репертоар са водещи партии в балетите „Дон Кихот“, „Легенда за любовта“, „Корсар“, „Лебедово езеро“, „Баядерка“, „Спартак“ и много други.
Елдар Алиев гастролира  с различни роли в повече от 40 страни по света и най-престижните сцени: „Кенеди център“ във Вашингтон, Метрополитен опера в Ню Йорк, Парижката опера, Римската опера, Миланската „Ла Скала“, „Ковънт Гардън“ и театър „Колизеум“ в Лондон, Берлинската държавна опера, театър „Белас Артес“ в Мексико, театър „Колон“ в Буенос Айрес, Операта в Сидни и др. Изпълнителската му кариера включва също изпълнения като гост-солист на балетните трупи на Болшой театър и Австралийския балет.
От 1992 година работи и в САЩ, където е поканен в качеството му на водещ солист в трупата на „Бале Интернасионал“ (Балетен театър на Индианополис), а скоро става неин художествен ръководител. От 2006 г. работи като гост-консултант, педагог, балетмайстор и хореограф с водещите трупи и балетни академии в Европа, Азия и Америка като: Шведски кралски балет, националните балети на Словакия, Китай и Канада, Синсинати балет в САЩ, балет „Юнивърсъл“ в Сеул, Балет на Хонг Конг, Пекинска танцова академия, театър „Масимо“ в Италия, Испански балет.
Сега Елдар Алиев съчетава работата си на хореограф-постановчик с преподавателска дейност по цял свят.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05