Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 22 ноември

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
По следите на времената - Най-древните находки от Кюстендилско

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Песни за есента със стихове на Валери Станков, Волен Николаев, Миряна Башева, Жак Превер, Нийл Даймънд, Мария Мутафчиева, Александър Петров

от 2.00 до 3.00 часа
Запазена марка „Радиотеатър”
„Зайченцата ми” от Ендре Вейси

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Най-отличителните песни и инструментални пиеси на френския композитор Мишел Льогран. Изпълненията ще бъдат освен на оркестъра на Мишел Льогран, така и на певците Грегори Льомаршал, Люси Бернардони, Нана Мускури, Ели Бруна, Алан Скафарди, Даниел Ликари и Жози Бартел.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Петко Радев, Сорина Богомилова, Савка Сариева, Пепа Гривова и други.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Златен дъжд” по японска приказка

След новините в 7.00 часа
Минути за вярата
Молитвата и постът

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Спомен за Сирак Скитник (134 години от рождението)
• По-здрави: Как правилно да провеждаме коледните пости - интервю с д-р Дарина Ангелова от Пловдив
• Изборът на водещия: Поглед на стажант-репортера Стефка Георгиева към феномена телевизия - ден след Международния ден на телевизията  
• Рязко с Георги Гълов
• Диалог на културите традиционно събира в Ермитажа в Санкт Петербург журналисти от Европа и Азия. Дискусиите са посветени на културата в борбата с фалшивите новини и ролята й за професионализма в средствата за масова информация
• Пътно-транспортни произшествия - адекватни, неадекватни и закъснели мерки за сигурност
• Човекът: Богослов Стоянов, парамедик и единственият коминочистач в Разград
• Минути за култура:
- Акцентите на тазгодишното издание на Банско филм фест - 22-26 ноември
- Театър „Българска армия”. Премиера на спектакъла „Черна комедия” от Питър Шафър на Иван Урумов
• Интермецо: Покана за танц.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Отговоряме на въпрос на слушател относно средства за стартиращ бизнес, чрез информацията и съветите на инвестиционния анализатор Велизар Маринов
• В периода на активно пазаруване от КЗП съветват да купуваме техника само от официален представител. Димитър Маргаритов, председател на Комисията, ще разкаже за оплакванията на потърпевши, ще обясни за гаранциите и капаните при намаленията. Комисията разкрива виртуални приемни в зимните ни курорти - ще си припомним какви са правата ни като туристи и как да сигнализираме.
• По пътя: село Паталеница край Пазаджик, известно с уникални археологически и архитектурни паметници.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Гост: Пламен Панайотов представя дебютния си албум;
• Гости: финалистът от “Гласът на България” Явор Велчев - Яви, обявен за една от сензациите на последния сезон, записа песен с тийнейдъжите от Вокална група „Мики Маус”;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Пешеходната пътека като начин на живот

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Сцени
- Премиера в театър „Българска армия”: „Черна комедия” от Питър Шафър, режисьор Иван Урумов
- Театрално-музикален център Кърджали - „Не е това, което виждаш” от Стефан Стоянов
- „Одисеята” - драматизация по „Задочни репортажи” на Георги Марков на сцената на театър „Любомир Кабакчиев” - Казанлък - режисьор Благой Бойчев
• Книги
- „Дневникът” от Майя Динева
• Галерии
- Еслица Попова „Флукс” - галерия „Аросита”
• Отражение
- Концерт на италианския китарист Дарио Наполи и „Хот Стрингс Джазтет”

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Театър „Реплика” - новата дума в документалния театър.
Разговор с актьорите от трупата за силата и въздействието на социалния разказ от сцена.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
Фестивалът в Шветцинген предлага музика без граници с участието на Ави Авитал (лютня), Ксения Сидорова (акордеон) и Итамар Доари (перкусия) с транскрипции на прочути класически и фолклорни пиеси от Унгария, България, Грузия, Германия, Испания, Бразилия.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Премълчаната история на ген. Иван Колев
Дълго време неговото име стои в сянката на полузабравата, на неловкото мълчание.
В предаването ще гостуват историкът Цочо Билярски и издателят Никола Григоров, които за първи път ще разкажат подробности за личността на ген. Колев, за неизвестните доскоро документални сведения от Държавния архив за неговото дело, за разказите на Йордан Йовков, посветени на героя, за Вазовото вдъхновение, което го е осенило по повод необикновената същност на великия българин.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Непознатият Петър Дънов - Слънчевата педагогика и здравето според дъновизма

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Кратка история на филмовата музика”
Още в зората на кинематографа музиката се явява важен елемент не само за пресътворяване на цялостната атмосфера на филма и за пресъздаване чувствата на героите, а и за засилване на визуалното внушение. Сред първите композитори, успели да постигнат това екранно въздействие са Франк Чърчил и братята Робърт и Ричард Шърман.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Фолклор, мелодични канцонети и качествен уърлд от Италия - от Триест до Неапол и Палермо… Богати културни традиции, самобитни региони, разнообразие от стилове днес. Компания в музикалното пътешествие ще ни правят: тенорът Роберто Аланя (със сицилиански канцонети), „Пикола оркестра Авион Травъл” (с филмова музика), Енрико Руджери, уърлд изпълнителката Илария Грациано, както и пеещите на неаполитански диалект Сал да Винчи, Джиджи Финицио и Джиджи Д‘Алесио.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Сладкодумие” по узбекска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Контемпо
Директно предаване от Първо студио на БНР на концерта на младия литовски квартет МЕТТИС. Концертът е част от програмата на Фестивала за камерна музика „Аджитато”. Литовските квартетисти бързо печелят награди и популярност, през 2016 г. дебютират в „Уигмор хол”. Програмата им в София е изключително разнообразна. Включва Втори струнен от Филип Глас; Квартетна част от Франц Шуберт; Три пиеси от Игор Стравински; Струнен квартет опус 64 № 5 „Чучулигата” от Йозеф Хайдн и Струнен квартет № 3 от Дмитрий Шостакович.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
“Италианските хлапета” - разказ от Владимир Колев

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Какви са резултатите и изводите от Конференцията на ООН за борба с изменението на климата в Бон, Германия, на която участваха над 25 000 делегати - политически лидери, активисти от неправителствения сектор и бизнесмени.
Конференцията включи двадесет и третата конференция на страните (COP23), тринадесетото заседание на страните по Протокола от Киото (CMP13) и втората среща на страните по Парижкото споразумение (CMA2).
Единственият български журналист на срещата в Бон Ася Чанева ще ви разкаже любопитни неща, за които не се и досещате, че имат връзка с климатичните изменения. Заедно с Борислав Сандов от „Коалиция за климата” ще ви представи някои от най-важните решения и доклади, свързани с климатичните промени, които станаха обществено достояние. Ще ви потопим в атмосферата на най-голямото мултинационално световно събитие като ви запознаем с делегати, журналисти и доброволци от 5 континента.
Къде е България в борбата с климатичните изменения - интервю с Атанаска Николова, зам.-министър в МОСВ.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
Документална картина на юбилейния концерт в Пловдив на 11 ноември т.г. по повод 70 години хор „Детска китка” и 50 години творческа дейност на проф. Златина Делирадева с този състав. Между песните са включени поздравите на сопраното Соня Йончева, Амелия Гешева, заместник-министър на културата и проф. Анастас Славчев, ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив в периода 1999-2008 година.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30