Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банско филм фест – разнообразие от екстремни преживявания и приключения

За 17 поредна година от 22 до 26 ноември Банско събира любителите на адреналина

БНР Новини

Повечето от лентите са снимани в изключително трудни условия, на най-непристъпните, но затова пък изключително привлекателни, точки на света, понякога и с риск за живота. Неповторимото изживяване по време на прожекциите, правят фестивала все по-популярен не само у нас. Тазгодишното издание е под почетния патронаж на министъра на туризма на България – Николина Ангелкова. БНР е медиен партньор на проявата. Повече подробности за 17-ото издание на Банско филм фест научаваме от Петър Атанасов – председател на сдружението „Международен фестивал на планинарския филм“:


Богата филмова програма. Рекорден брой филми в историята на фестивала повече от 120 от 31 страни на 5 континента. Те представляват най-доброто в тази област от миналата и тази година. В програма има акцент, който говори за ново качество. Това е филмът, носител на „Оскар“ за документално кино през 2015 г. „Момиче в реката – цената на опрощението”. Режисьорката Шармийн Обаид-Чинои е носител и на още един „Оскар“ за филма си „Да запазиш достойнство“ (2012). Географски филмите обземат най-непристъпните, най-негостоприемните, най-труднодостъпните райони и места на нашата планета.

В какво се изразява българското участие в този международен форум?

България се представя с 6 доста разнообразни филма.

Снимка

Едни от тях са посветени на постиженията на нашия най-активен и най-силен алпинист в последните години – Боян Петров, който ще бъде и гост на фестивала. Има филм за Кирил Николов – Дизела и за рекорда му, преминавайки маршрута Ком-Емине по билото на Стара планина.

Снимка

Филмът „Непознатият Киргизстан“ разказва за пещерната експедиция, реализирана в тази далечна азиатска държава. Друг филм е за женския рекорд на Антония Григорова по трасето Ком-Емине. Има филм, посветен на проекта за проникване в Големия леден щит на Патагония и евентуалното му прекосяване в бъдеще. Сред шестте български филма е и документалният „След края на света”. Той разкрива живота на българските учени, които четвърт век изследват най-студеното и най-ветровито място на планетата
Антарктида.

За гостите на тазгодишния фестивал, които сасред най-известните представители на екстремните и планинарски спортове, Петър Атанасов споделя:

Трудно ми е да отделям имена, но все пак ще спомена няколко. Герлинде Калтенбрунер от Австрия – първата и единствена жена в света, изкачила всички 14 най-високи върхове без кислороден апарат. Сара Отън от Великобритания – първата жена, направила самотна околосветска обиколка със силата на мускулите си – бягане, колоездене, като в рамките й с гребане е прекосила, в режим на пълна автономност, с лодка Тихия и Атлантическия океан. Един от най-големите алпинисти в историята на алпинизма Петер Хабелер – партньор на Райнхолд Меснер, при първото изкачване на Еверест без кислород. Ерик Макнейър-Лондри от Канада е на 31 години, но има две достигания до Южния полюс, шест пъти е прекосявал Гренландия, един от най-големите водачи на кучешки впрягове, прекосил и пустинята Гоби. Полският екстремен бегач Пьотр Херцог. Полякинята Малгожата Войтачка, петата жена в света, която тази година стигна до Южния полюс, пак в режим на пълна автономност. Тук ще бъде в рамките на представяне на Мароко, и първият мароканец, изкачил Еверест Насер ибн Абделджалил.

Петър Атанасов определя детската и младежката програма на Банско филм фест като „фестивал във фестивала“. Тази проява, ориентирана изцяло към младата публика, предвижда занимания с деца на различни възрасти – работилници, семинари, лекции, състезания по ориентиране, демонстрация на основните похвати на леководолазното дело. Съпътстващата програма на фестивала предвижда шест изложби, от които пет фотографски и една живопис. Интерес за посетителите ще представлява проектът на Българския антарктически институт, представящ карти и историята на картографията на Антарктида.

Снимки: banskofilmfest.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия