Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 29 ноември

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.30 часа
Изгрев
Овцевъдство в Родопите
Документален разказ за родовия поминък на братовчедите Васил Барганов и Стоян Бечев от Чепеларе. Техните семейства са сред малкото останали тук, които от векове се препитават благодарение на овцевъдството. Бащите им Стефан и Тодор са майстори сиренари, а най-малкият, Димитър Бечев, ги радва със свирнята си на гайда.

от 1.30 до 2.30 часа
Музиката, която обичам
„Нощ на поезията и музиката” - концерт, с участие на поети, автори на музика и артисти, състоял се в литературен клуб „Перото” на 2 октомври 2017 г.

от 2.30 до 3.00 часа
Запазена марка „Радиотеатър”
„Съпругата еврейка” от Бертолт Брехт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Уърлд и автентичен фолклор от Русия, Белорусия и Украйна. Изпълнители: солисти от ансамбъл „Песните на Русия”, „Бастенки”, „Лукеря”, Сергей Старостин, „Хуляй Хород” и други

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения  на Иван Кремов, Динка Русева, Надя Димитрова, Георги Павлов и други

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Как беше измислен сапунът” от Ирина Карадимчева

След новините в 7.00 часа
Минути за вярата
Сърцето - арената на нашата борба

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Спомен за баритона Дмитрий Хворостовски - интервю с оперните певци Дарина Такова и Юлиян Константинов
• По-здрави: Още едно решение на проблема със затлъстяването: Даш-диетата - интервю с ендокринолога доц. Бойка Милчева
• Рязко с Георги Гълов
• Иновативно образование - реализация и очаквани резултати. Репортаж от Разград и анализ на МОН, представен от Наталия Михалевска, началник на Дирекция „Образование на българите зад граница и организация на училищната мрежа в страната”
• Приключване на работата на трибунала в Хага - анализ на Райна Асенова, завеждащ редакция „Балкани” на БТА
• Човекът: Стефания Георгиева - хореограф, създател на независим танцов театър АТОМ, преподавател по съвременен танц
• Минути за култура: акценти в програмата на Международния фестивал за китара в Плевен. Тазгодишното издание е от 29 ноември до 3 декември 2017 г.
• Интермецо - Покана за танц

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Професионалното образование - път на възможности. След Конферецията в партньорство с представителството на ЕК в България, гледната точки на практикуващите. Гости: Радка Русева, зам.-директор по учебната част в професионална гимназия „Хенри Форд” и учениците Мартин Гърмидолов и Тома Томов
• Репортаж от Базара на професиите с участници.
• По-пътя: село Смилян.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Гост: Дичо представя новия си албум „Дух”;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Без Коледа няма Великден

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• За книгата „Наръчник на хореографа” от Джонатан Бъроуз.
• Куклен театър „Мале-мале” представя „Кибер бяла приказка”.
• За книгата „Рафаел” на Леа Коен.
• Сборникът „Непознат приятел” издаден в Берлин през 2017, включващ 17 съвременни български разказвачи.
• Пиеси от Андре Сарк „Като думата сняг”.
• За проекта „Активни общности: изграждане на капацитет за промяна” на платформа АГОРА.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
„Властта на безвластните” - 40 години от публикуването на историческото есе на Вацлав Хавел, което обикаля света и повлиява събитията до падането на комунизма. Дискусия в галерия „Академия” с участието на преводача Мартин Младенов, проф. Евелина Келбечева, журналистката Мария Спирова и други.
Гости: някои от участниците

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
„Два свята” - среща на класика, джаз и поп - световноизвестни музиканти - Дейв Грусин, Лий Ритенауер, Джулиан Лойд Уебър, Рене Флеминг, Гил Шахам, които изпълняват аранжименти на прочути класически пиеси, „Два свята” е и песента на Фил Колинс, както и двойният диск с Андре Таненбергер, както и албумът на Георги Андреев свързал българския фолклор и тангото и музиката на Бах.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Български художници в Италия в края на XIX - началото на ХХ век
Две западноевропейски страни са във фокуса на българското художествено образование в края на XIX - началото на ХХ век и те са не Франция и Великобритания, както би могло да се очаква, а Италия и Германия. Особено два града заемат ключово място в това естетическо обучение - в Италия Торино, центърът на Пиемонт, в Германия - Мюнхен, столицата на Бавария. Това определено ни изправя пред въпроса дали по някакъв начин тези три исторически факта: Франция и Великобритания като не чак дотам предпочитани дестинации, Италия като желана и Германия дори като още по-желана, не оформят в българското изобразително изкуство определени развития, които и се разминават, и се успоредяват с европейските и световни процеси. Отговор на този въпрос ще търсим с д-р Анжела Данева, преподавател в Нов български университет, и д-р Владимир Димитров от същия университет.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Непознатият Петър Дънов: Учението на Дънов - износ на еволюция

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Кратка история на филмовата музика”
Филмовите партитури на Дмитрий Тьомкин, считан за един от първите холивудски филмови композитори и музика от Исак Дунаевски из филмите „Веселите момчета”, „Децата на капитан Грант”, „Кубански казаци” и други.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Предлагаме ви първото от двете издания, посветени на ценни записи от конкурса „Светозар Страчина Гран При” 2017, Братислава - изпратени ни от Еврорадио с любезното съдействие на колегите от радиообмена. Фолклорните участници тази сряда ще бъдат от славянските страни. Ще започнем с наградата на Оркестъра за народна музика на БНР под диригентството на Димитър Христов и солист македонският акордеонист Милан Завков - в категорията за най-добра интерпретация на фолклорна пиеса („Марта-Радино оро”). Ето и други интересни изпълнители: певицата Жасмина Феняц с Големия фолклорен оркестър на Сръбското радио, домакините от Словакия представят „Терховска Тажа музика” и „Трио от Хотар” с китка от коледни песни, ансамблите „Лукеря” и „Фолкбийт” (взел награда за най-добър запис на традиционна форма) са приносът на Русия, а Украйна прави впечатление с разнообразието - автентичен фолклор, духовна музика и качествен уърлд, с участието на народни състави на Украинското радио, ансамбъл „Многая лета” и група „Хуляй Хород”.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Хотелчето” от Весела Фламбурари

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Контемпо
Музика за една „абстрактна“ пералня или Музиката и машината, музиката в рекламата за машината, музиката в рекламата, музиката като реклама...
• Гост наживо – композиторът Михаил Големинов по въпроса за корелациите музика - машина - реклама - движещи се образи.
• Отправна точка: музиката на Майкъл Наймън към филма „Пералнята“, който не показва нищо друго освен целия процес на една 40-градусова програма на автоматична пералня от известна корейска марка. Премиерата на филма съвпада с 300-годишнината от премиерата на Музика на водата от Георг Фридрих Хендел. Да отпразнуваме юбилея подобаващо!

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Дамян Дамянов

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Пловдивски ъндърграунд сезон - пряко предаване от „Петното на Роршах” и „Пост-културната сцена” на град Пловдив от откриването на зимния сезон - моментна снимка на Капана и „Звуково изобразяване на града”, очаквайте и пряко включване от пърформнънса на японския виртуоз Йошида Тацуя в квартал „Капана”
• Д-р Лия Йока - преподавател по история на изкуството в Солунския университет, рокендрол-посланик и активист - интервю с д-р Йока от гостуването на групата й The No Sin в социалния център „Фабрика Автономия“
• Нови албуми

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
Предаването посвещаваме на XV юбилеен Празник на духовната музика в Габрово. Той се провежда винаги около 14 октомври - денят на Св. Петка Българска, смятана за света закрилница и патрон на града и се организира от Община Габрово, Габровско архиерейско наместничество и Народно читалище „Габрово 2002” със съдействието на Министерство на културата. Фестивалът е в два дни - в първата вечер в храм „Св.Троица” звучат източноправославни песнопения, а във втората - в Художествената галерия „Христо Цокев” съставите представят духовни творби от световната музикална съкровищница.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25

Неделя, 14 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Мъртвата кралица" от Анри дьо Монтерлан от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от концерт "Златният кос" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 13.04.24 в 08:30