Революционните македонски вълнения през очите на Йордан Анастасов

Книгата „Йордан Анастасов и Македонското освободително движение“
Снимка: НБКМ

Сега, когато държавните отношения между България и Македония встъпиха в процес на нормализация, а Българската православна църква пое протегнатата ръка и обяви, че започва дипломатически совалки за признаване автокефалия на Македонската православна църква, въпросът за историческото развитие на македонските организации – свързани или несвързани с България – придобива особена актуалност.
Ето защо всяко издание, обглеждащо извътре това движение, представлява огромна ценност и внимателно и проникновено трябва да се чете, проучва, обговаря. В този смисъл излязлата наскоро книга със спомени, очерци и други архивни материали на Йордан Анастасов – един от водещите дейци на лявоориентираната ВМРО, представлява изключително ценен документ, който хвърля светлина върху непознати страници от, така да се каже, „македонските вълнения“ в средата на ХХ век. Сборникът е подготвен за издание от Цочо Билярски, който скрупульозно и точно събира в обемист том най-важното, според него, архивно наследство на Йордан Анастасов. А то никак не е малко: отделно мемоарите, там има портрети на различни македонски революционни дейци, спомени за акции, намерения, осъществявания – изобщо безценно издание, заслужаващо много по-голямо внимание от, за жалост, медийното мълчание, което го обгражда.
Предаването „Премълчаната история“ реши да наруши това мълчание и в броя на 6.ХII.2017 ще обърне специално внимание на излезлия том „Йордан Анастасов и Македонското освободително движение“. Гости в предаването: историкът Цочо Билярски, автор на предговора към книгата, един от най-стриктните познавачи на периода, и проф. Константин Анастасов, син на Йордан Анастасов.


Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тошо Дончев по време на награждаването му

Спасяването на българските евреи – гледни точки, мнения, становища

В новата история на България има събитие, което не може да не ни изпълва с гордост – спасяването на българските евреи от старите предели на страната от зловещите газови камери на нацистките концлагери. Въпреки това обаче около този акт продължават да бушуват страсти, да се преплитат различни мнения, да се изтъква ролята на един, втори, Снимкатрети за..

обновено на 15.08.18 в 17:02

С песен към … пълно затъпяване

Не само затъпяване, но и тотално принизяване на човека до „парче плът“ с инстинкти и физиологични функции, а, и с материални мераци… Да ми простят деликатните натури, но не намирам по-меки думи, за да изразя потреса си от „текстовете“ на повечето песни, които проглушават ушите и облъчват съзнанието на милите ни деца. Те гърмят отвсякъде –..

публикувано на 14.08.18 в 17:05

Еврика! Успешни българи: Стоян Стоянов

Пчеларството е една от най-древните селскостопански дейности и рядко с него се захващат случайни хора. Повечето от големите пчелари у нас са хора, наследили „занаята“ от бащите и дядовците си. Така е станало и със Стоян Стоянов от село Гильовци, община Несебър. На 14-ото международно изложение „Пчеларство - Плевен 2016“ той грабва наградата за..

публикувано на 13.08.18 в 17:05
Ирина Вагалинска в студиото на предаването.

Археологически приключения в Хераклея Синтика

Може да ги направите и от… разстояние, благодарение на един малък, но ентусиазиран екип. Състои се от двама души, които на доброволчески принцип качват на електронна платформа новини от археологическите разкопки. Това са Ирина Вагалинска, редактор на книги и журналист с над 20 години практика в медиите на тема „Археология“; другият член на екипа е гл...

публикувано на 13.08.18 в 11:10
Прайд бели лъвове в Лайънс парк

В „Покана за пътуване”: Камбана с мисъл на Дънов в храма на айкидо в Япония, гепард целува ръка в Южна Африка

В „Покана за пътуване”  днес няма да губим време с излишно разтакаване и тюхкане, ами направо ще ви водя в устата на звяра. Знаете ли какво е гепард да ти целува ръка. Изпитала съм го и ще го споделя! Огромен, но дружелюбен гепард се е изтегнал като султан в харем и благосклонно приема почесването зад ухото и потупването по гърба. Мъркането му е досущ..

публикувано на 13.08.18 в 10:55