Революционните македонски вълнения през очите на Йордан Анастасов

Книгата „Йордан Анастасов и Македонското освободително движение“
Снимка: НБКМ

Сега, когато държавните отношения между България и Македония встъпиха в процес на нормализация, а Българската православна църква пое протегнатата ръка и обяви, че започва дипломатически совалки за признаване автокефалия на Македонската православна църква, въпросът за историческото развитие на македонските организации – свързани или несвързани с България – придобива особена актуалност.
Ето защо всяко издание, обглеждащо извътре това движение, представлява огромна ценност и внимателно и проникновено трябва да се чете, проучва, обговаря. В този смисъл излязлата наскоро книга със спомени, очерци и други архивни материали на Йордан Анастасов – един от водещите дейци на лявоориентираната ВМРО, представлява изключително ценен документ, който хвърля светлина върху непознати страници от, така да се каже, „македонските вълнения“ в средата на ХХ век. Сборникът е подготвен за издание от Цочо Билярски, който скрупульозно и точно събира в обемист том най-важното, според него, архивно наследство на Йордан Анастасов. А то никак не е малко: отделно мемоарите, там има портрети на различни македонски революционни дейци, спомени за акции, намерения, осъществявания – изобщо безценно издание, заслужаващо много по-голямо внимание от, за жалост, медийното мълчание, което го обгражда.
Предаването „Премълчаната история“ реши да наруши това мълчание и в броя на 6.ХII.2017 ще обърне специално внимание на излезлия том „Йордан Анастасов и Македонското освободително движение“. Гости в предаването: историкът Цочо Билярски, автор на предговора към книгата, един от най-стриктните познавачи на периода, и проф. Константин Анастасов, син на Йордан Анастасов.


Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук
ВИЖТЕ ОЩЕ

С Емил Коралов по винените пътеки на познанието

Да се говори за вино в този сезон е повече от логично. Онова, което шушне в избите след летните жеги, се очаква с нетърпение да бъде опитано по това време от лозари, винопроизводители, любители – познавачи, както и от съвсем обикновени ценители. Виното е история, култура, обичаи, традиции, граждански ритуали. Но, след толкова изброени неща, знаем ли тази..

публикувано на 16.11.18 в 17:10
Анри Кулев

За морето и изкуството

Често сме гледали морето и сме си мислили, че е като нарисувано. Нерядко сме гледали рисунки и сме се опитвали да се потопим в тях. Но да правят и двете неща умеят малко хора. Дали това е специален талант или може да бъде научено ще се опитаме да разберем в един разговор с Анри Кулев – художник, аниматор, режисьор, преподавател и харпунджия...

публикувано на 16.11.18 в 16:45

Учителят Чавдар Тошков за доверието, което гради личности

Той е единият от наградените тази година от гражданската формация „Тийчинг алфа“ за смелостта да излиза от рамките на методическите стереотипи и да развива у учениците си умения за критично мислене и анализ. Не приема понятието „иновативни методи“, защото още в началото на учителската си кариера преди три десетилетия е разбрал, че по-важна от всички..

публикувано на 16.11.18 в 10:05

Тайнственият живот на бактериите

Техният брой в нас е доста повече от общия брой клетки, от които се състоят телата ни. Откривани са под арктическия лед и в термалните извори на Йелоустоунския парк при температура, близка до температурата на кипене, а има и такива, за които ръждата, петролът и радиацията са се превърнали почти в лакомства. Отгоре на всичко са рекордьори по..

публикувано на 15.11.18 в 17:05

Тялото като послание и провокация

За култа към човешкото тяло през различни епохи е писано и говорено много, но в наши дни този култ добива все по-обсебващи, екзалтирани, понякога дори маниакални варианти – при това далеч не става дума само за преклонение пред красотата, младостта, едната суета или любими пристрастия. Изразът „телесна модификация“ вече трайно навлиза не само в речника на..

публикувано на 15.11.18 в 12:25