Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 6 декември

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
Радиоенциклопедия
Минерални извори и терми в България: Минералните води на България

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Изпята поезия: „Нощ на поезията и музиката“ – концерт, част 2, с участие на поети, автори на музика и артисти, състоял се в литературен клуб „Перото“ на 2 ноември 2017 г.

от 2.00 до 3.00 часа
Запазена марка „Радиотеатър“
“Процесът“ от Франц Кафка

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Северноафрикански ритми

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Николай Петров, Христина Ботева, Румен Родопски, Снежанка Борисова, Петьо Костадинов и други.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Малкото динозавърче“ по английска приказка

След новините в 7.00 часа
Минути за вярата
Мирликийският чудотворец св. Николай

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• „България и светът на този ден“ – 35 години от премиерата на българския игрален филм „24 часа дъжд“. Режисьорът и сценарист Владислав Икономов разказва за снимачния процес и знаковата роля на Кирил Варийски.
• „По-здрави“: дарителска акция „Оздравей с книга“ – интервю с инициатора на идеята Биляна Огнянова
• „Изборът на водещия“ – ден след Международния ден на доброволеца и в Деня на дарителя – разговор с Албена Йончева, координатор на Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека "Проф. Беню Цонев" – Ловеч, и Ирина Митева, координатор за Ловеч на акцията „Жълти стотинки“
• „Музикален акцент“
• „Рязко“ с Георги Гълов
• Национална кръгла маса на тема: „Мерки за безопасен транспорт и транспортните политики на общините и държавата при възлагане на обществен превоз на пътници“ – репортаж от събитието и репортаж от Видин
• Директно от с. Чифлика – отразяване на семинара за журналисти на тема „Високи компетенции по безопасност на движението по пътищата – качествена публична информираност“, организиран от „Пътна полиция“
• „Човекът“: Никулден в човешката космогония – за хората, трапезата и Светеца
• „Минути за култура“ – покана за "Спиридонови дни" - организиране на обща изложба на народни художествени занаяти по случай св. Спиридон – покровителя на занаятчиите в Национално изложение на художествените занаяти и изкуства – Орешак – разговор с управителя Иван Чакъров
• „Интермецо“– „Покана за танц“

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Традиции на Никулден в пирдопското с. Мирково - деца разиграват празника и готвят по стари български рецепти.
• „У дома сутрин“ – топ кулинари с идеи за домашно приготвени рибни ястия.
• В „сезона на бързите кредити“, в какво да внимаваме? Съвети на Васил Кендов, председател на Асоциацията на потребителите на банкови и финансови услуги.
• „По пътя“ – там, където риба не се лови. В царството на шарановите риби, лебедите и къдроглавите пеликани – езерото Сребърна. Репортаж на Валери Леков.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Гост в студиото: Милица Гладнишка „хвърля операта в джаза“ с помощта на Михаил Йосифов секстет.
Неустоимата Милица, заедно с верните й партньори в „музикалните престъпления” - шестимата превъзходни музиканти от Михаил Йосифов секстет, представят атрактивния концерт-спектакъл “Да хвърлим операта в джаза”;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Здравеопазването и неговите грешници

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Пиеси от Андре Сарк „Като думата сняг“.
• Боряна Джанабетска за книгата „Принц Чарлс: Страстите и парадоксите на един невероятен живот”.
• Фотоувеличение - изложбата с най-малките снимки на големи поети. Изложба на Иван Захариев.
• Пърформънс в музея – как се създава колекция от подобни произведения. Интервю с Изабела Мейдмънт куратор от Тейт.
• „Спорът за реалността“ – изложба на съвременна българска живопис и скулптура – разговор със Станислав Памукчиев, един от кураторите.
• Изложба на румънски художници – франкофони в галерия Алма Матер.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Най-шокиращите обири и фалшификати в света на изкуството.
За някои от най-дръзките случаи на обири и фалшификати, за тъмните страни на пазарните и колекционерски практики разказват гостите в студиото - младите изкуствоведи Радослав Механджийски и Теодора Константинова.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
Благотворителни концерти с участието на прочути музиканти

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Премълчаната история
Въпросът за историческото развитие на македонските организации – свързани или несвързани с България – придоби напоследък особена актуалност. В този смисъл излязлата наскоро книга със спомени, очерци и други архивни материали на Йордан Анастасов – един от водещите дейци на лявоориентираната ВМРО, представлява изключително ценен документ, който хвърля светлина върху непознати страници от, така да се каже, „македонските вълнения“ в средата на ХХ век. Затова в предаването ще обърнем специално внимание на излезлия наскоро том „Йордан Анастасов и Македонското освободително движение“.
Гости в предаването ще бъдат историкът Цочо Билярски – автор на предговора към книгата, един от най-стриктните познавачи на периода, и проф. Константин Анастасов, син на Йордан Анастасов.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Извинете, колко е часът? - Първите часовници

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Звукови хроники
Кратка история на филмовата музика. Музикалното кино
С музика ще се потопим в атмосферата на представените на 31-вата Киномания музикални филми: документалния Еlla Fitzgerald: Something to Live for (“Ела Фицджералд: Струва си да живееш“, реж. Шарлот Зуерин) и игралния „Далида“ – на френската режисьорка Лиса Асуелос. Няма да пропуснем и режисьорския дебют на Етиен Комар „Джанго“, посветен на китариста-композитор Джанго Райнхард и неговите толкова витални и зареждащи композиции и изпълнения!

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода - Музикален атлас
Предлагаме ви второто от двете издания, посветени на ценни записи от конкурса „Светозар Страчина Гран При“ 2017, Братислава, изпратени ни от Еврорадио. Фолклорните участници тази сряда са предимно от Централна и Западна Европа, както и от Азия – не само европейски страни са членки на EBU… Става дума за Китай, Виетнам и Индия, чиито екзотични изпълнители ще звучат към края на предаването. Сред останалите: формация „На Муунийс“ от Ирландия (отличена в категорията за най-качествен в техническо отношение запис), мултиинструменталистът Роберт Юриендал от Естония с чудесно вокално трио, Нуку Пандря от Румъния - превъзходен свирач на листо от орех, който тази година взе голямата награда на конкурса… Швеция представя Филип Йерс – виртуоз на хармоника, а от Австрия се открояват „Ибсталер Музикантен“ (с шеметна полка).

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Златисто-червеносинята рибка“ по иранска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
Нови издания съвременна музика
• "99 думи" - хорова музика от двама (не съвсем) английски композитори: Сър Джон Тавънър, завладян от православието, и Роксана Пануфник, дъщеря на не по-малко известния Анджей Пануфник. Изпълнението е на камерния хор "Воче", а повечето от пиесите не са излизали досега на запис.
• Чичестърските псалми на Ленард Бърнстайн в нов запис на хора на „Кингс колидж“, оркестъра "Бритън синфония" и диригента Стивън Клиобъри.
• Между минимализма и постминимализма: Квартет Сакони с интегрално издание на музиката за струнен квартет от Греъм Фриткин

от 21.20 до 21.40 часа
Радиоколекция
Премиера
„Първият рожден ден“ от Теодора Димова – 3 и 4 част

от 21.40 до 23.00 часа
Аларма
• Предпремиерно за Софийския международен литературен фестивал, който ще се проведе следващата седмица (от 12 до 17 декември) в НДК. Гост в студиото – новият програмен директор на фестивала Вера Петрова. Очаквайте и документални записи от предишни гостувания на някои ключови автори, които участват тази година.
• „Дон Антонио“ - дебютния албум на италианския китарист и визионер Антонио Граментиери.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• „Познатият и непознатият Клаудио Монтеверди“ – под това заглавие премина мадригалния спектакъл на вокално-инструменталния и танцов ансамбъл Tutti Soli, изнесен на 30 ноември т.г. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Диригентът Виржиния Атанасова бе събрала истинско съзвездие от солисти, част от които споделиха за предаването своя поглед върху творчеството на забележителния италиански ренесансов и ранно бароков автор, новатор и оперен реформатор.
• Пред микрофона застанаха: проф. д-р Виржиния Атанасова; специалните гости Мария Радоева - сопран, Алена Данчева - сопран и Клаас Хардърс – виола да гамба; басът Пламен Бейков и тенорите Марчо Апостолов и Северин Василев.
• С документален звук от спектакъла ще предадем атмосферата на това красиво и вълнуващо музикално събитие в края на 2017 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 29 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 65 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Любомира Константинова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 28.03.24 в 09:20

Четвъртък, 28 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 64 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Концертният албум "Live In Montreux 91-97" на американската вокалистка и авторка Рашел..

публикувано на 27.03.24 в 08:25

Сряда, 27 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 63 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 26.03.24 в 16:15

Вторник, 26 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 62 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 25.03.24 в 08:25

Понеделник, 25 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 61 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев В продължение на поредицата за третото течение в джаза, тази нощ започваме с класическия Quatuor Ébène и кларинетът на Мишел Портал в новата им колаборация "Вечните истории", включваща..

публикувано на 24.03.24 в 08:20